Tato diplomová práce je zaměřena na srovnání bioaktivních látek u běžných, mešních a košer vín. V práci jsou popisovány liturgické účely potřebné k užívání těchto vín, jež jsou silně zakořeněny v historii daných církví. Podrobněji je v práci popsána charakteristika těchto vín a jejich technologické zpracování. Cílem bylo definování bioaktivních látek a jejich analýza ve vzorcích.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on comparison of bioactive substances for conventional, mass and kosher wines. The work described liturgical purposes necessary to use these wines, which are strongly rooted in the history of the Church. More details are described in the job description of these wines and their technological processing. The aim was to define the bioactive substances and their analysis in the samples.
Tato diplomová práce je zaměřena na srovnání bioaktivních látek u běžných, mešních a košer vín. V práci jsou popisovány liturgické účely potřebné k užívání těchto vín, jež jsou silně zakořeněny v historii daných církví. Podrobněji je v práci popsána charakteristika těchto vín a jejich technologické zpracování. Cílem bylo definování bioaktivních látek a jejich analýza ve vzorcích.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on comparison of bioactive substances for conventional, mass and kosher wines. The work described liturgical purposes necessary to use these wines, which are strongly rooted in the history of the Church. More details are described in the job description of these wines and their technological processing. The aim was to define the bioactive substances and their analysis in the samples.
Stanovení antioxidační aktivity, celkových polyfenolů, flavonoidů a vybraných prvků.
Zpracování výsledků práce a jejich vyhodnocení.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika liturgických vín.
Technologie výroby liturgických vín.
Bioaktivní látky u běžných a liturgických vín.
II. Praktická část
Shromáždění vzorků a příprava extraktů.
Stanovení antioxidační aktivity, celkových polyfenolů, flavonoidů a vybraných prvků.
Zpracování výsledků práce a jejich vyhodnocení.
Seznam doporučené literatury
[1] DOMINÉ, A., SUPP, E., Víno. Vyd. 1., Bratislava: Slovart, 2005, s. 928.
[2] KRAUS, V., Nova encyklopedie ceskeho a moravskeho vina. Praha: Praga Mystica, 2005-2008, s. 311.
[3] JACKSON, R. S., Wine science: Principles and applications. Vyd. 3., San Diego: Academic Press, 2008, s. 751.
[4] ANASTASIADI, M., PRATSINIS, H., KLETSAS, D., SKALTSOUNIS A., L., HAROUTOUNIAN, S. A., Bioactive non-coloured polyphenols content of grapes, wines and vinification by-products: Evaluation of the antioxidant activities of their extracts. Food research international, 2010, vol. 43, issue 3, s. 805-813.
[5] SZAJDEK, A., BOROWSKA, E. J., Bioactive Compounds and Health-Promoting Properties of Berry Fruits: A Review. Plant Foods for Human Nutrition, 2008, vol. 63, issue 4, s. 147-156.
Seznam doporučené literatury
[1] DOMINÉ, A., SUPP, E., Víno. Vyd. 1., Bratislava: Slovart, 2005, s. 928.
[2] KRAUS, V., Nova encyklopedie ceskeho a moravskeho vina. Praha: Praga Mystica, 2005-2008, s. 311.
[3] JACKSON, R. S., Wine science: Principles and applications. Vyd. 3., San Diego: Academic Press, 2008, s. 751.
[4] ANASTASIADI, M., PRATSINIS, H., KLETSAS, D., SKALTSOUNIS A., L., HAROUTOUNIAN, S. A., Bioactive non-coloured polyphenols content of grapes, wines and vinification by-products: Evaluation of the antioxidant activities of their extracts. Food research international, 2010, vol. 43, issue 3, s. 805-813.
[5] SZAJDEK, A., BOROWSKA, E. J., Bioactive Compounds and Health-Promoting Properties of Berry Fruits: A Review. Plant Foods for Human Nutrition, 2008, vol. 63, issue 4, s. 147-156.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
Otázky:
Jaké jsou rozdíly v procesu výroby mešního, košér a běžného tržního vína?