Bakalářská práce na téma "Specifika výživy a bezpečnost potravin v těhotenství" se skládá ze dvou částí, části teoretické a části praktické. Teoretická část pojednává o správném příjmu základních živin, vitamínů a minerálů. Jsou zde zmíněny důležité zdroje těchto živin, vitamínů, minerálů a jejich optimální příjem v průběhu gravidity. Dále jsou zmíněny rizikové složky potravy, které mohou mít negativní dopad v těhotenství na ženu či na plod. Uvedeny jsou jak zdravotní problémy související se stravou v graviditě, tak i onemocnění jako je obezita a gestační diabetes. V závěru teoretické části práce jsou zmíněny speciální diety v těhotenství. Praktická část je zpracována pomocí dotazníkového šetření. Cílem výzkumu bylo zjistit znalosti těhotných žen z oblasti výživy se zřetelem na informační zdroje, zjistit jak ženy své znalosti o výživě využily a zjistit problémy žen, které by mohly souviset se způsobem stravování.
Anotace v angličtině
The topic of the Bachelor thesis "The Specifics of nutrition and food safety during the pregnancy" consists of two parts, a theoretical and a practical one. The theoretical part deals with proper intake of basic nutrients, minerals and vitamins. Important sources of these nutrients, vitamins and minerals and their optimal intake during the pregnancy are mentioned as well as some risk components of food, that can have a negative impact on the pregnant woman or the fetus. Health problems related to a diet during the pregnancy and the ilnesses such as obesity and gestational diabetes are also discussed. At the end of the theoretical part special diets during the pregnancy are mentioned. The practical part is based on the anonymous questionnaire research. The aim of the research was to determine the knowledge of pregnant women about nutrition with regard on information sources, as well as to determine how women use their knowledge of nutrition and to find out problems that might be related to eating habits.
Klíčová slova
Těhotenství, výživa, plod, stravování, zažívací potíže, obezita, speciální diety.
Klíčová slova v angličtině
Pregnancy, nutrition, fetus, eating, digestive problems, obesity, special diets.
Rozsah průvodní práce
89 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce na téma "Specifika výživy a bezpečnost potravin v těhotenství" se skládá ze dvou částí, části teoretické a části praktické. Teoretická část pojednává o správném příjmu základních živin, vitamínů a minerálů. Jsou zde zmíněny důležité zdroje těchto živin, vitamínů, minerálů a jejich optimální příjem v průběhu gravidity. Dále jsou zmíněny rizikové složky potravy, které mohou mít negativní dopad v těhotenství na ženu či na plod. Uvedeny jsou jak zdravotní problémy související se stravou v graviditě, tak i onemocnění jako je obezita a gestační diabetes. V závěru teoretické části práce jsou zmíněny speciální diety v těhotenství. Praktická část je zpracována pomocí dotazníkového šetření. Cílem výzkumu bylo zjistit znalosti těhotných žen z oblasti výživy se zřetelem na informační zdroje, zjistit jak ženy své znalosti o výživě využily a zjistit problémy žen, které by mohly souviset se způsobem stravování.
Anotace v angličtině
The topic of the Bachelor thesis "The Specifics of nutrition and food safety during the pregnancy" consists of two parts, a theoretical and a practical one. The theoretical part deals with proper intake of basic nutrients, minerals and vitamins. Important sources of these nutrients, vitamins and minerals and their optimal intake during the pregnancy are mentioned as well as some risk components of food, that can have a negative impact on the pregnant woman or the fetus. Health problems related to a diet during the pregnancy and the ilnesses such as obesity and gestational diabetes are also discussed. At the end of the theoretical part special diets during the pregnancy are mentioned. The practical part is based on the anonymous questionnaire research. The aim of the research was to determine the knowledge of pregnant women about nutrition with regard on information sources, as well as to determine how women use their knowledge of nutrition and to find out problems that might be related to eating habits.
Klíčová slova
Těhotenství, výživa, plod, stravování, zažívací potíže, obezita, speciální diety.
Klíčová slova v angličtině
Pregnancy, nutrition, fetus, eating, digestive problems, obesity, special diets.
Zásady pro vypracování
Rešerše a studium odborné literatury.
Vymezení pojmů a teoretických východisek v oblasti výživy a bezpečnosti potravin v těhotenství.
Příprava metodiky průzkumné části.
Realizace průzkumné části pomocí dotazníkového šetření.
Zpracování, vyhodnocení a interpretace získaných dat.
Prezentace výsledků šetření, jejich shrnutí a návrh doporučení pro praxi.
Zásady pro vypracování
Rešerše a studium odborné literatury.
Vymezení pojmů a teoretických východisek v oblasti výživy a bezpečnosti potravin v těhotenství.
Příprava metodiky průzkumné části.
Realizace průzkumné části pomocí dotazníkového šetření.
Zpracování, vyhodnocení a interpretace získaných dat.
Prezentace výsledků šetření, jejich shrnutí a návrh doporučení pro praxi.
Seznam doporučené literatury
HRONEK, Miloslav. Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. 1. vyd. Praha: Maxdorf, c2004, 309 s. ISBN 80-7345-013-5.
MURRAY, Michelle a Gayle HUELSMANN. Labor and delivery nursing: a guide to evidence-based practice. New York, N.Y.: Springer Publishing Company, c2009, 250 s. ISBN 978-0-8261-1803-5.
POKORNÁ, Jitka. Výživa a léky v těhotenství a při kojení. 1. vyd. Brno: ERA, 2008. 132 s. ISBN 807-36-613-365.
ROZTOČIL, Aleš. Moderní porodnictví. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 405 s. ISBN 978-80-247-1941-2.
Seznam doporučené literatury
HRONEK, Miloslav. Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. 1. vyd. Praha: Maxdorf, c2004, 309 s. ISBN 80-7345-013-5.
MURRAY, Michelle a Gayle HUELSMANN. Labor and delivery nursing: a guide to evidence-based practice. New York, N.Y.: Springer Publishing Company, c2009, 250 s. ISBN 978-0-8261-1803-5.
POKORNÁ, Jitka. Výživa a léky v těhotenství a při kojení. 1. vyd. Brno: ERA, 2008. 132 s. ISBN 807-36-613-365.
ROZTOČIL, Aleš. Moderní porodnictví. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 405 s. ISBN 978-80-247-1941-2.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Jaké využití Vámi vypracovaného edukačního materiálu plánujete? (dr. Reslerová)
Jaké je postavení výživového terapeuta a porodní asistentky v oblasti problematiky výživy pro těhotné ženy? (dr. Adamík)
Studentka odpověděla příléhavě na položené otázky komise.