Diplomová práce se zabývala antimikrobiální aktivitou šesti zvolených esenciálních olejů
a to esenciálního oleje konopného, oleje z kůry skořice, z máty kadeřavé, máty luční, máty peprné a plodů hřebíčku. Ke zkoumání antimikrobiální aktivity byly využity jak grampo-zitivní, tak gramnegativní mikroorganizmy.
Samotné vlastnosti a charakteristika zvolených esenciálních olejů byla rozebrána v teoretické části této diplomové práce. Experimentální část byla zaměřena na zjištění an-timikrobiální aktivity esenciálních olejů pomocí agarové difúzní metody. Následně byly z těchto esenciálních olejů připraveny mikroemulze, které byly podrobeny testům antibak-teriální aktivity založeným na mikrodiluční metodě.
Anotace v angličtině
The diploma thesis has dealt with the antimicrobial activity of six selected essential oils:
cannabis essential oil, cinnamon bark oil, spearmint oil, peppermint meadow oil, organic peppermint oil and clove fruit oil. To investigate the antimicrobial activity were used both gram positive and gram negative microorganisms.
The actual properties and characteristics of selected essential oils were summarized
in the theoretical part of the thesis. The experimental part was focused on evaluating anti-microbial properties of essential oils using the agar diffusion method. Subsequently, microemulsions containing these essential oils have been created and antibacterial activity of microemulsions was determined using a broth dilution method.
Diplomová práce se zabývala antimikrobiální aktivitou šesti zvolených esenciálních olejů
a to esenciálního oleje konopného, oleje z kůry skořice, z máty kadeřavé, máty luční, máty peprné a plodů hřebíčku. Ke zkoumání antimikrobiální aktivity byly využity jak grampo-zitivní, tak gramnegativní mikroorganizmy.
Samotné vlastnosti a charakteristika zvolených esenciálních olejů byla rozebrána v teoretické části této diplomové práce. Experimentální část byla zaměřena na zjištění an-timikrobiální aktivity esenciálních olejů pomocí agarové difúzní metody. Následně byly z těchto esenciálních olejů připraveny mikroemulze, které byly podrobeny testům antibak-teriální aktivity založeným na mikrodiluční metodě.
Anotace v angličtině
The diploma thesis has dealt with the antimicrobial activity of six selected essential oils:
cannabis essential oil, cinnamon bark oil, spearmint oil, peppermint meadow oil, organic peppermint oil and clove fruit oil. To investigate the antimicrobial activity were used both gram positive and gram negative microorganisms.
The actual properties and characteristics of selected essential oils were summarized
in the theoretical part of the thesis. The experimental part was focused on evaluating anti-microbial properties of essential oils using the agar diffusion method. Subsequently, microemulsions containing these essential oils have been created and antibacterial activity of microemulsions was determined using a broth dilution method.
V teoretické části vypracujte literární rešerši na zadané téma.
Věnujte se charakteristice esenciálních olejů, jejich vlastnostem a využití.
V další části se zaměřte na antimikrobiální účinky esenciálních olejů a jejich komponent a metody stanovení antibakteriální aktivity.
V praktické části sledujte antimikrobiální účinky esenciálních olejů.
Získané výsledky zpracujte a vyhodnoťte. Srovnejte účinky jednotlivých esenciálních olejů.
Zásady pro vypracování
V teoretické části vypracujte literární rešerši na zadané téma.
Věnujte se charakteristice esenciálních olejů, jejich vlastnostem a využití.
V další části se zaměřte na antimikrobiální účinky esenciálních olejů a jejich komponent a metody stanovení antibakteriální aktivity.
V praktické části sledujte antimikrobiální účinky esenciálních olejů.
Získané výsledky zpracujte a vyhodnoťte. Srovnejte účinky jednotlivých esenciálních olejů.
Seznam doporučené literatury
BASER, K. H. C., BUCHBAUER, G. Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications. 1 st ed. Boca Raton: CRC Press, 2010. 975 p. ISBN 978-1-4200-6315-8.
BERGER, R. G. Flavours and Fragrances: Chemistry, Bioprocessing and Sustainability. 1 st ed. Heidelberg: Springer, 2007. 648 p. ISBN 978-3-540-49338-9.
BAKKALI, F., AVERBECK, S., IDAOMAR, M. Biological effects of essential oils - A review. Food and Chemical Toxicology. 2008, 46, p. 446-475.
BASSOLÉ, I. H. N., JULIANI, H. R. Essential oils in combination and their antimicrobial properties. Molecules. 2012, 17, p. 3989-4006.
Seznam doporučené literatury
BASER, K. H. C., BUCHBAUER, G. Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications. 1 st ed. Boca Raton: CRC Press, 2010. 975 p. ISBN 978-1-4200-6315-8.
BERGER, R. G. Flavours and Fragrances: Chemistry, Bioprocessing and Sustainability. 1 st ed. Heidelberg: Springer, 2007. 648 p. ISBN 978-3-540-49338-9.
BAKKALI, F., AVERBECK, S., IDAOMAR, M. Biological effects of essential oils - A review. Food and Chemical Toxicology. 2008, 46, p. 446-475.
BASSOLÉ, I. H. N., JULIANI, H. R. Essential oils in combination and their antimicrobial properties. Molecules. 2012, 17, p. 3989-4006.
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Jaké byly použity koncentrace esenciálních olejů?
Co je esenciální konopný olej?
Jaký je rozdíl mezi gramnegativními a grampozitivními bakteriemi?
Jaký je rozdíl v chemickém složení mezi mátou luční a mátou peprnou?