V teoretické části diplomové práce byl popsán význam sledování obsahu biogenních aminů v potravinách. Dále byla charakterizována výroba červených a bílých vín, se zaměřením na fáze výroby, které mohou ovlivnit výskyt biogenních aminů ve finálním výrobku. Byly také stručně charakterizovány mikroorganizmy, které se mohou vyskytovat ve víně, se zaměřením na ty, které mohou produkovat biogenní aminy. V praktické části diplomové práce byly odebírány vzorky několika odrůd vín v průběhu výroby vína. U těchto vzorků byl stanoven obsah biogenních aminů a také počty významných mikroorganizmů. Naměřené hodnoty byly porovnány s odbornou literaturou. Bylo zjištěno, že výskyt mikroorganizmů v jednotlivých fázích výroby vína ovlivňuje výsledný obsah biogenních aminů. Koncentrace těchto dusíkatých látek je také závislá na čistotě výrobních zařízení, způsobu skladování a mnoha dalších faktorech.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of diploma thesis, the importace of biogenic amines monitoring in food and beverage was described. Then, manufacturing of red and white wines was characte-rized, focusing on phases of wine production, which may affect an occurrence of biogenic amines in the final product. Microorganisms, which may occur in wine, were characterised concisely, focusing on this microorganisms, which can product biogenic amines. In the practical part of diploma thesis, several varieties of wine during wine production were taken. The content of biogenic amines was determined, as well as the number of significant microorganisms. Measured values were compared with references. It was found the presence of microorganisms in different stages of wine production affects the final content of bio-genic amines. The concentration of these nitrogen compounds also depends on the purity of production facilities, storage method and many others factors.
Klíčová slova
Víno, výroba, biogenní aminy, mikrobiologie
Klíčová slova v angličtině
Wine, production, biogenic amines, microbiology
Rozsah průvodní práce
97
Jazyk
CZ
Anotace
V teoretické části diplomové práce byl popsán význam sledování obsahu biogenních aminů v potravinách. Dále byla charakterizována výroba červených a bílých vín, se zaměřením na fáze výroby, které mohou ovlivnit výskyt biogenních aminů ve finálním výrobku. Byly také stručně charakterizovány mikroorganizmy, které se mohou vyskytovat ve víně, se zaměřením na ty, které mohou produkovat biogenní aminy. V praktické části diplomové práce byly odebírány vzorky několika odrůd vín v průběhu výroby vína. U těchto vzorků byl stanoven obsah biogenních aminů a také počty významných mikroorganizmů. Naměřené hodnoty byly porovnány s odbornou literaturou. Bylo zjištěno, že výskyt mikroorganizmů v jednotlivých fázích výroby vína ovlivňuje výsledný obsah biogenních aminů. Koncentrace těchto dusíkatých látek je také závislá na čistotě výrobních zařízení, způsobu skladování a mnoha dalších faktorech.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of diploma thesis, the importace of biogenic amines monitoring in food and beverage was described. Then, manufacturing of red and white wines was characte-rized, focusing on phases of wine production, which may affect an occurrence of biogenic amines in the final product. Microorganisms, which may occur in wine, were characterised concisely, focusing on this microorganisms, which can product biogenic amines. In the practical part of diploma thesis, several varieties of wine during wine production were taken. The content of biogenic amines was determined, as well as the number of significant microorganisms. Measured values were compared with references. It was found the presence of microorganisms in different stages of wine production affects the final content of bio-genic amines. The concentration of these nitrogen compounds also depends on the purity of production facilities, storage method and many others factors.
Klíčová slova
Víno, výroba, biogenní aminy, mikrobiologie
Klíčová slova v angličtině
Wine, production, biogenic amines, microbiology
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popište význam sledování obsahu biogenních aminů.
Stručně charakterizujte výrobu červených a bílých vín a pokuste se vysledovat fáze, které mohou ovlivnit výskyt biogenních aminů ve finálním výrobku.
Stručně charakterizujte mikroorganizmy, které se mohou vyskytovat ve víně (se zaměřením na ty, které mohou produkovat biogenní aminy).
II. Praktická část
V praktické části odebírejte vzorky nejméně tří odrůd v průběhu výroby vína.
U těchto vzorků stanovte obsah biogenních aminů.
Výsledky vyhodnoťte a formulujte závěr.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popište význam sledování obsahu biogenních aminů.
Stručně charakterizujte výrobu červených a bílých vín a pokuste se vysledovat fáze, které mohou ovlivnit výskyt biogenních aminů ve finálním výrobku.
Stručně charakterizujte mikroorganizmy, které se mohou vyskytovat ve víně (se zaměřením na ty, které mohou produkovat biogenní aminy).
II. Praktická část
V praktické části odebírejte vzorky nejméně tří odrůd v průběhu výroby vína.
U těchto vzorků stanovte obsah biogenních aminů.
Výsledky vyhodnoťte a formulujte závěr.
Seznam doporučené literatury
[1] MORENO-ARRIBAS, M a M POLO. Wine chemistry and biochemistry [online]. New York: Springer, c2009, xv, 735 p. [cit. 2014-07-02]. ISBN 9780387741185-.
[2] JACKSON, Ron S. Wine science: principles, practice, perception [online]. 2nd ed. San Diego: Academic Press, c2000, xv, 648 p. [cit. 2014-07-02]. ISBN 01-237-9062-X.
[3] KADLEC, Pavel. Technologie potravin II. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2002, 236 s. ISBN 80-708-0510-2.
[4] HERNÁNDEZ-ORTE, P. et al. Biogenic amines determination in wine fermented in oak barrels: Factor affecting formation. Food Research International. 2008, 41, s. 697-706 [cit. 2014-07-02].
[5] MORET, S., SMĚLÁ, D., POPULIN, T., CONTE, L.S.: A survey on free biogenic amine content of fresh and preserved vegetables. Food Chemistry, 2004, s. 355-361, ISSN 0308-8146.
Seznam doporučené literatury
[1] MORENO-ARRIBAS, M a M POLO. Wine chemistry and biochemistry [online]. New York: Springer, c2009, xv, 735 p. [cit. 2014-07-02]. ISBN 9780387741185-.
[2] JACKSON, Ron S. Wine science: principles, practice, perception [online]. 2nd ed. San Diego: Academic Press, c2000, xv, 648 p. [cit. 2014-07-02]. ISBN 01-237-9062-X.
[3] KADLEC, Pavel. Technologie potravin II. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2002, 236 s. ISBN 80-708-0510-2.
[4] HERNÁNDEZ-ORTE, P. et al. Biogenic amines determination in wine fermented in oak barrels: Factor affecting formation. Food Research International. 2008, 41, s. 697-706 [cit. 2014-07-02].
[5] MORET, S., SMĚLÁ, D., POPULIN, T., CONTE, L.S.: A survey on free biogenic amine content of fresh and preserved vegetables. Food Chemistry, 2004, s. 355-361, ISSN 0308-8146.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky ponenta:
1. Byly studované vzorky skladovány v dubových sudech? 2. Z Vašich výsledků vyplývá, že macerace má pravděpodobně vliv na obsah biogenních aminů ve víně. Dokážete odhadnout, jak velké množství těchto látek by mohlo být ve vínech, které se vyrábějí odlišnou technologií než je evropská, teda že červená vína se vrábějí dlouhodobou macerací rmutů, trvající i více než rok? 3. Jak si vysvětlujete, že nárůst biogenních aminů nekoresponduje s nárustem množství mikroorganizmů ve víně? Odpověděla na všechny otázky
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově