Práce se zabývá přípravou antimikrobiálních gelů tvořených alternativními antimikrobiálními složkami (kyselina mandlová, esenciální oleje). K vlastní přípravě gelů byla použita gelotvorná látka na bázi syntetických pryskyřic. Testování antimikrobního účinku vytvořených gelů probíhalo vůči vybraným fyziologicky významným gram-pozitivním, gram-negativním bakteriím a kvasinkám. Výsledky ukazují, že kyselina mandlová a vybrané esenciální oleje jsou v synergickém vztahu a v gelové kompozici jeví vysoké inhibiční účinky, a to jak na vybrané mikroorganizmy, tak na samotné pokožce rukou. Po senzorické stránce byly gely s přídavkem kyseliny mandlové, esenciálních olejů z tymiánu, hřebíčku, skořice a citrónu lépe hodnoceny než komerční antimikrobiální gel s přídavkem ethanolu.
Anotace v angličtině
This work deals with a preparation of antimicrobial gels composed of alternative
antimicrobial components (mandelic acid, essential oils). The gel-creative substance based on synthetic resins was used for actual preparation of gels. Antimicrobial effect of created gels was tested towards selected gram-positive, gram-negative bacteria and yeasts, which are physiologically relevant. Results show that a mandelic acid and selected essential oils are related synergetically, and moreover in a gel composition they inflict extensive
inhibition effects, both on selected microorganisms and so on hand skin. From the sensory perspective the gels with mandelic acid, thyme, clove, cinnamon and lemon essential oils addition were evaluated better than comercial antimicrobial gel with ethanol addition.
Práce se zabývá přípravou antimikrobiálních gelů tvořených alternativními antimikrobiálními složkami (kyselina mandlová, esenciální oleje). K vlastní přípravě gelů byla použita gelotvorná látka na bázi syntetických pryskyřic. Testování antimikrobního účinku vytvořených gelů probíhalo vůči vybraným fyziologicky významným gram-pozitivním, gram-negativním bakteriím a kvasinkám. Výsledky ukazují, že kyselina mandlová a vybrané esenciální oleje jsou v synergickém vztahu a v gelové kompozici jeví vysoké inhibiční účinky, a to jak na vybrané mikroorganizmy, tak na samotné pokožce rukou. Po senzorické stránce byly gely s přídavkem kyseliny mandlové, esenciálních olejů z tymiánu, hřebíčku, skořice a citrónu lépe hodnoceny než komerční antimikrobiální gel s přídavkem ethanolu.
Anotace v angličtině
This work deals with a preparation of antimicrobial gels composed of alternative
antimicrobial components (mandelic acid, essential oils). The gel-creative substance based on synthetic resins was used for actual preparation of gels. Antimicrobial effect of created gels was tested towards selected gram-positive, gram-negative bacteria and yeasts, which are physiologically relevant. Results show that a mandelic acid and selected essential oils are related synergetically, and moreover in a gel composition they inflict extensive
inhibition effects, both on selected microorganisms and so on hand skin. From the sensory perspective the gels with mandelic acid, thyme, clove, cinnamon and lemon essential oils addition were evaluated better than comercial antimicrobial gel with ethanol addition.
Proveďte literární rešerši zaměřenou na gelotvorné látky, jejich vlastnosti, způsoby přípravy gelů a možnosti jejich využití v průmyslu, především kosmetickém. Dále se věnujte přehledu antimikrobních látek, které se v kosmetických přípravcích využívají. Získané poznatky kriticky zhodnoťte.
V praktické části se věnujte optimalizaci přídavku a druhu antimikrobní složky gelu, s ohledem na mikrobiologickou účinnost přípravku.
Dosažené výsledky diskutujte.
Zásady pro vypracování
Proveďte literární rešerši zaměřenou na gelotvorné látky, jejich vlastnosti, způsoby přípravy gelů a možnosti jejich využití v průmyslu, především kosmetickém. Dále se věnujte přehledu antimikrobních látek, které se v kosmetických přípravcích využívají. Získané poznatky kriticky zhodnoťte.
V praktické části se věnujte optimalizaci přídavku a druhu antimikrobní složky gelu, s ohledem na mikrobiologickou účinnost přípravku.
Dosažené výsledky diskutujte.
Seznam doporučené literatury
BAREL, A., PAYE, M., MAIBACH, I. H.: Handbook of Cosmetic Science and Technology. M. Dekker, NewYork, 2001.}
SCHLOSSMAN M. L.: The Chemistry and Manufacture of Cosmetics Volume I.-III. ? Science. Allured Publishing Corporation, 2009.}
ROMANOWSKI, P., SCHUELLER, R.: Practical knowledge for the cosmetic industry, 3rd. ed., Carol Stream, Alluredbooks, 2009}
OSADA, Y., KAJIWARA, K.: Gels handbook: 3 Applications, San Diego, Academic Press, 2001.}
Seznam doporučené literatury
BAREL, A., PAYE, M., MAIBACH, I. H.: Handbook of Cosmetic Science and Technology. M. Dekker, NewYork, 2001.}
SCHLOSSMAN M. L.: The Chemistry and Manufacture of Cosmetics Volume I.-III. ? Science. Allured Publishing Corporation, 2009.}
ROMANOWSKI, P., SCHUELLER, R.: Practical knowledge for the cosmetic industry, 3rd. ed., Carol Stream, Alluredbooks, 2009}
OSADA, Y., KAJIWARA, K.: Gels handbook: 3 Applications, San Diego, Academic Press, 2001.}
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Co je to carbomer?
Z jakého důvodu neni vhodné časté používání přípravků pro dezinfekci rukou?
V jakých obalech se distribuují gely pro desinfekci rukou?
Studentka zodpověděla dotazy oponenta práce a rovněž dotazy členů komise.