Diplomová práce se zabývá vlastnostmi a formulací mikroemulzí obsahujících esenciální oleje. Teoretická část je zaměřena na esenciální oleje, jejich složení, způsoby získávání, vlastnosti a možnosti jejich antimikrobního testování. V této části práce jsou rovněž po-psány mikroemulze, surfaktanty a metody charakterizace těchto systémů. Praktická část se věnuje přípravě mikroemulzí s citronovým, hřebíčkovým, skořicovým a tymiánovým olejem a dále s hlavními aktivními složkami těchto esenciálních olejů. Testované oleje byly rovněž analyzovány plynovou chromatografií. Dále je zkoumán vliv přítomnosti pro-pylenglykolu ve vodné fázi na složení mikroemulzí a jejich stabilitu. K tomuto účelu byly použity fázové diagramy třísložkových systémů. Připravené mikroemulze byly charakteri-zovány pomocí fotonové korelační spektroskopie a zároveň byly zkoušeny jejich biologické vlastnosti, konkrétně antimikrobní a cytotoxický účinek.
Annotation in English
The thesis deals with properties and formulations of microemulsions containing essential oils. The theoretical part focuses on the essential oils, their formulation, sources, produc-tion, properties and possibilities of antimicrobial testing. In the theoretical part, microe-mulsions, surfactants and characterization methods of these systems are also described. The experimental part deals with the preparation of microemulsions containing lemon, clove, cinnamon and thyme oil and as well as their active substances. Used oils were also analysed by gas chromatography. In addition, the influence of propylene glycol presence in aqueous phase on composition and stability of microemulsions was investigated. Phase diagrams of three-component system were used for this purpose. Prepared microemulsions were characterized by photon correlation spectroscopy and tested on their biological properties, namely antimicrobial and cytotoxic effects.
Diplomová práce se zabývá vlastnostmi a formulací mikroemulzí obsahujících esenciální oleje. Teoretická část je zaměřena na esenciální oleje, jejich složení, způsoby získávání, vlastnosti a možnosti jejich antimikrobního testování. V této části práce jsou rovněž po-psány mikroemulze, surfaktanty a metody charakterizace těchto systémů. Praktická část se věnuje přípravě mikroemulzí s citronovým, hřebíčkovým, skořicovým a tymiánovým olejem a dále s hlavními aktivními složkami těchto esenciálních olejů. Testované oleje byly rovněž analyzovány plynovou chromatografií. Dále je zkoumán vliv přítomnosti pro-pylenglykolu ve vodné fázi na složení mikroemulzí a jejich stabilitu. K tomuto účelu byly použity fázové diagramy třísložkových systémů. Připravené mikroemulze byly charakteri-zovány pomocí fotonové korelační spektroskopie a zároveň byly zkoušeny jejich biologické vlastnosti, konkrétně antimikrobní a cytotoxický účinek.
Annotation in English
The thesis deals with properties and formulations of microemulsions containing essential oils. The theoretical part focuses on the essential oils, their formulation, sources, produc-tion, properties and possibilities of antimicrobial testing. In the theoretical part, microe-mulsions, surfactants and characterization methods of these systems are also described. The experimental part deals with the preparation of microemulsions containing lemon, clove, cinnamon and thyme oil and as well as their active substances. Used oils were also analysed by gas chromatography. In addition, the influence of propylene glycol presence in aqueous phase on composition and stability of microemulsions was investigated. Phase diagrams of three-component system were used for this purpose. Prepared microemulsions were characterized by photon correlation spectroscopy and tested on their biological properties, namely antimicrobial and cytotoxic effects.
V teoretické části vypracujte literární rešerši na zadané téma. Věnujte se esenciálním olejům, jejich vlastnostem a složení, zejména ve vztahu k obsahu aktivních látek vykazujících antimikrobní aktivitu. Dále se soustřeďte na problematiku mikroemulzí, jejich složení, přípravu a charakterizaci.
II. Praktická část
V experimentální části se věnujte nalezení vhodné formulace pro přípravu stabilních mikroemulzí s obsahem esenciálních olejů a jejich aktivních složek. Pro jednotlivé oleje určete optimální složení mikroemulze. Připravené mikroemulzní systémy charakterizujte a stanovte jejich antimikrobní účinky. Výsledky zpracujte, přehledně uspořádejte a diskutujte.
Research Plan
I. Teoretická část
V teoretické části vypracujte literární rešerši na zadané téma. Věnujte se esenciálním olejům, jejich vlastnostem a složení, zejména ve vztahu k obsahu aktivních látek vykazujících antimikrobní aktivitu. Dále se soustřeďte na problematiku mikroemulzí, jejich složení, přípravu a charakterizaci.
II. Praktická část
V experimentální části se věnujte nalezení vhodné formulace pro přípravu stabilních mikroemulzí s obsahem esenciálních olejů a jejich aktivních složek. Pro jednotlivé oleje určete optimální složení mikroemulze. Připravené mikroemulzní systémy charakterizujte a stanovte jejich antimikrobní účinky. Výsledky zpracujte, přehledně uspořádejte a diskutujte.
Recommended resources
[1] BASER, K a Gerhard BUCHBAUER. Handbook of essential oils: science, technology, and applications. Boca Raton: CRC Press/Taylor, c2010, xii, 975 p., [4] p. of plates. ISBN 14-200-6315-4.
[2] STUBENRAUCH, Cosima. Microemulsions: background, new concepts, applications, perspectives. Ames, Iowa: Wiley, 2009, xxiii, 375 p. ISBN 978-140-5167-826.
[3] BOWLES, E. Joy. The chemistry of aromatherapeutic oils. 3rd ed. Crows Nest, N.S.W: Allen, 2003. ISBN 17-411-4051-X.
[4] KHAN, I a Ehab A ABOURASHED. Leung's encyclopedia of common natural ingredients used in food, drugs, and cosmetics. 3rd ed. Hoboken, N.J.: Wiley, 2009, xxix, 810 p. ISBN 9780-471-46743-4.
Recommended resources
[1] BASER, K a Gerhard BUCHBAUER. Handbook of essential oils: science, technology, and applications. Boca Raton: CRC Press/Taylor, c2010, xii, 975 p., [4] p. of plates. ISBN 14-200-6315-4.
[2] STUBENRAUCH, Cosima. Microemulsions: background, new concepts, applications, perspectives. Ames, Iowa: Wiley, 2009, xxiii, 375 p. ISBN 978-140-5167-826.
[3] BOWLES, E. Joy. The chemistry of aromatherapeutic oils. 3rd ed. Crows Nest, N.S.W: Allen, 2003. ISBN 17-411-4051-X.
[4] KHAN, I a Ehab A ABOURASHED. Leung's encyclopedia of common natural ingredients used in food, drugs, and cosmetics. 3rd ed. Hoboken, N.J.: Wiley, 2009, xxix, 810 p. ISBN 9780-471-46743-4.
Enclosed appendices
CD
Appendices bound in thesis
graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Z čeho byla složena referenční emulze, kterou jste zmiňovala?
Studentka odpověděla na otázky oponenta práce i na otázku člena zkušení komise.