Cílem diplomové práce je analýza a stanovení analytických parametrů ve víně ročníku 2010 klasickými metodami. Teoretická část je zaměřena na technologii výroby vína, chemické složení a především na skladování vína a změny probíhající ve víně během skladování. Praktická část se zabývá rozborem 7 vzorků bílých i červených vín pocházejících ze Slovácké podoblasti s následným porovnáním původních analýz. Ve vínech byla stanovena specifická hmotnost, celkový extrakt, obsah alkoholu, titrovatelných kyselin, redukujících cukrů a volného a vázaného oxidu siřičitého. Dále byla stanovena antioxidační aktivita metodou DPPH, celkový obsah polyfenolů Folin-Ciocalteuovým činidlem a obsah biogen-ních aminů pomocí UPLC.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis is to determine analytical parameters in the wine (vintage 2010) by classical methods. The theoretical part focuses on technology of wine, chemical composi-tion of wine and especially wine storage and the changes taking place in the wine during storage. The practical part deals with classical analytical methods and the overall analysis of 7 samples of white and red wines from Slovácko region with subsequent comparison with the original analyses. Determined parameters include density, extract, alcohol, titratable acids, reducing sugars, and sulphur dioxide, both free and bounded. Furthermore, anti-oxidant activity, total polyphenol content and biogenic amines were analysed.
Wine, antioxidants, phenolic compounds, biogenic amines, storage of wine.
Rozsah průvodní práce
94 s. (119012 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem diplomové práce je analýza a stanovení analytických parametrů ve víně ročníku 2010 klasickými metodami. Teoretická část je zaměřena na technologii výroby vína, chemické složení a především na skladování vína a změny probíhající ve víně během skladování. Praktická část se zabývá rozborem 7 vzorků bílých i červených vín pocházejících ze Slovácké podoblasti s následným porovnáním původních analýz. Ve vínech byla stanovena specifická hmotnost, celkový extrakt, obsah alkoholu, titrovatelných kyselin, redukujících cukrů a volného a vázaného oxidu siřičitého. Dále byla stanovena antioxidační aktivita metodou DPPH, celkový obsah polyfenolů Folin-Ciocalteuovým činidlem a obsah biogen-ních aminů pomocí UPLC.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis is to determine analytical parameters in the wine (vintage 2010) by classical methods. The theoretical part focuses on technology of wine, chemical composi-tion of wine and especially wine storage and the changes taking place in the wine during storage. The practical part deals with classical analytical methods and the overall analysis of 7 samples of white and red wines from Slovácko region with subsequent comparison with the original analyses. Determined parameters include density, extract, alcohol, titratable acids, reducing sugars, and sulphur dioxide, both free and bounded. Furthermore, anti-oxidant activity, total polyphenol content and biogenic amines were analysed.
Wine, antioxidants, phenolic compounds, biogenic amines, storage of wine.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Technologie výroby vína
Chemické složení vína
Skladování vína
II. Praktická část
Stanovení vybraných analytických ukazatelů ve vzorcích vína z ročníku 2010
Statistické hodnocení a diskuze získaných výsledků
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Technologie výroby vína
Chemické složení vína
Skladování vína
II. Praktická část
Stanovení vybraných analytických ukazatelů ve vzorcích vína z ročníku 2010
Statistické hodnocení a diskuze získaných výsledků
Seznam doporučené literatury
Pavloušek Pavel. Pěstování révy vinné. Praha 2011: Grada Publishing, 336 s. ISBN 978-80-247-3314-2
Priewe Jens. Víno: Malá škola. Praha 2002: Euromedia Group, 96 s. ISBN 80-242-0848-2
Pavloušek Pavel. Výroba vína u malovinařů. Praha 2010: Grada Publishing, 128 s. ISBN 978-80247-3487-3
Kraus V., Foffová Z., Vurm B. Nová encyklopedie českého a moravského vína, Praha 2008: Praga Mystica, 311 s. ISBN 978-80-86767-09-3
Simon Joanna. The Sunday Times Book of Wine, London 2001: Dorling Kinderslay, 224 s. ISBN 978-07-51307-76-4
Beli M., Rinaldi A., Dubourdieu A. Influence of assimilable nitrogen onvolatile acidity production by Saccharomyces cerevisiae. Journal of Bioscience and Bioengineering 2003, 96(6), 507 - 512 s. ISBN 1389-1723
Seznam doporučené literatury
Pavloušek Pavel. Pěstování révy vinné. Praha 2011: Grada Publishing, 336 s. ISBN 978-80-247-3314-2
Priewe Jens. Víno: Malá škola. Praha 2002: Euromedia Group, 96 s. ISBN 80-242-0848-2
Pavloušek Pavel. Výroba vína u malovinařů. Praha 2010: Grada Publishing, 128 s. ISBN 978-80247-3487-3
Kraus V., Foffová Z., Vurm B. Nová encyklopedie českého a moravského vína, Praha 2008: Praga Mystica, 311 s. ISBN 978-80-86767-09-3
Simon Joanna. The Sunday Times Book of Wine, London 2001: Dorling Kinderslay, 224 s. ISBN 978-07-51307-76-4
Beli M., Rinaldi A., Dubourdieu A. Influence of assimilable nitrogen onvolatile acidity production by Saccharomyces cerevisiae. Journal of Bioscience and Bioengineering 2003, 96(6), 507 - 512 s. ISBN 1389-1723
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího diplomové práce, prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta odpovídala věcně, správně, ale méně pohotově. Komise nepoložila žádné doplňující otázky.