Diplomová práce byla zaměřena na stanovení vitaminu E u vybraných vzorků cereálií a jejich klíčků pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). V této práci je obsažena charakteristika vitaminu E, jeho fyziologický význam. Dále byly charakterizovány obiloviny, jejich morfologické a chemické složení. Je zde také popsána metoda HPLC. V experimentální části je uvedena charakteristika analyzovaných obilovin a obsah vitaminu E v těchto obilovinách a jejich klíčcích.
Anotace v angličtině
The diploma thesis was focused on the determination of vitamin E in selected samples of cereals and germs using High Performance Liquid Chromatography (HPLC). This work contains characteristics of vitamin E and its physiological significance. Furthermore, cereals and their morphological and chemical compositions are characterized. There is also the HPLC method described. In the experimental part characteristics of grains and the vitamin E content and vitamin E content in these germsare are shown.
Klíčová slova
vitamin E, cereálie, pšenice, rýže, HPLC
Klíčová slova v angličtině
vitamin E, cereals, wheat, rice, HPLC
Rozsah průvodní práce
83 s. (86507 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce byla zaměřena na stanovení vitaminu E u vybraných vzorků cereálií a jejich klíčků pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). V této práci je obsažena charakteristika vitaminu E, jeho fyziologický význam. Dále byly charakterizovány obiloviny, jejich morfologické a chemické složení. Je zde také popsána metoda HPLC. V experimentální části je uvedena charakteristika analyzovaných obilovin a obsah vitaminu E v těchto obilovinách a jejich klíčcích.
Anotace v angličtině
The diploma thesis was focused on the determination of vitamin E in selected samples of cereals and germs using High Performance Liquid Chromatography (HPLC). This work contains characteristics of vitamin E and its physiological significance. Furthermore, cereals and their morphological and chemical compositions are characterized. There is also the HPLC method described. In the experimental part characteristics of grains and the vitamin E content and vitamin E content in these germsare are shown.
Klíčová slova
vitamin E, cereálie, pšenice, rýže, HPLC
Klíčová slova v angličtině
vitamin E, cereals, wheat, rice, HPLC
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vitamin E a jeho fyziologický význam.
Charakteristika obilovin a jejich chemické a morfologické složení.
Popis metody HPLC.
II. Praktická část
Charakteristika vzorků, použitých chemikálií, zařízení a pracovní postup.
Stanovení vitaminu E v obilovinách.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vitamin E a jeho fyziologický význam.
Charakteristika obilovin a jejich chemické a morfologické složení.
Popis metody HPLC.
II. Praktická část
Charakteristika vzorků, použitých chemikálií, zařízení a pracovní postup.
Stanovení vitaminu E v obilovinách.
Seznam doporučené literatury
[1] MINDELL, Earl a Hester MUNDIS. Nová vitaminová bible: vitaminy, minerální látky, antioxidanty, léčivé rostliny, doplňky stravy, léčebné účinky potravin i léky používané v homeopatii. 3. vydání. Praha: Ikar, 2010, 572 s. ISBN 978-80-249-1419-0.
[2] HLÚBIK, Pavol a Libuše OPLTOVÁ. Vitaminy. 1. vydání. Praha: Grada, 2004, 232 s. ISBN 80-247-0373-4.
[3] VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. 3. rozšířené a přepracované vydání. Tábor: OSSIS, 2009, 2 sv. ISBN 978-80-86659-17-6.
[4] PŘÍHODA, Josef, Marie HRUŠKOVÁ a Pavel SKŘIVAN. Cereální chemie a technologie. 1. vydání. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2003, 202 s. ISBN 8070805307.
[5] HELÁN, Václav. Analýza organických látek. 2. upravené a doplněné vydání. Český Těšín: 2 Theta, 2005, 502 s. ISBN 80-86380-29-7.
[6] NOVÁKOVÁ, Lucie a Michal DOUŠA. Moderní HPLC separace v teorii a praxi. 1. vyd. Praha, 2013, 2 sv. (299 s.). ISBN 978-80-260-4243-31.
Seznam doporučené literatury
[1] MINDELL, Earl a Hester MUNDIS. Nová vitaminová bible: vitaminy, minerální látky, antioxidanty, léčivé rostliny, doplňky stravy, léčebné účinky potravin i léky používané v homeopatii. 3. vydání. Praha: Ikar, 2010, 572 s. ISBN 978-80-249-1419-0.
[2] HLÚBIK, Pavol a Libuše OPLTOVÁ. Vitaminy. 1. vydání. Praha: Grada, 2004, 232 s. ISBN 80-247-0373-4.
[3] VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. 3. rozšířené a přepracované vydání. Tábor: OSSIS, 2009, 2 sv. ISBN 978-80-86659-17-6.
[4] PŘÍHODA, Josef, Marie HRUŠKOVÁ a Pavel SKŘIVAN. Cereální chemie a technologie. 1. vydání. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2003, 202 s. ISBN 8070805307.
[5] HELÁN, Václav. Analýza organických látek. 2. upravené a doplněné vydání. Český Těšín: 2 Theta, 2005, 502 s. ISBN 80-86380-29-7.
[6] NOVÁKOVÁ, Lucie a Michal DOUŠA. Moderní HPLC separace v teorii a praxi. 1. vyd. Praha, 2013, 2 sv. (299 s.). ISBN 978-80-260-4243-31.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce. Prokázal jisté znalosti teoretických zásad studované problematiky. Na otázky členů komise student odpověděl velmi dobře.
\leftskip18.0pt
Mgr. Iva Burešová, Ph.D. - V DP máte uvedeno: Vzorek byl získán ve stádiu mléčné zralosti. Co to je mléčná zralost a jak byste ji poznala?
\leftskip18.0pt
prof. Dr. Ing. Jozef Golián - Jaká je dostupnost těchto netradičních surovin na trhu? Mohou si to spotřebitelé dovolit? Jsou všechny dostupné v ČR? Jedná se o dovoz?