Tématem mé bakalářské práce jsou biopotraviny z mléka a jejich význam pro správnou životosprávu. V práci jsem porovnala složení mléka lidského, kravského, kozího, ovčího. Dále popisuji ekologické zemědělství, biopotraviny, jejich kontrolu a průzkum trhu. Každý Čech si za rok koupí biopotraviny v průměrné ceně 200 Kč a bioprodejnu navštíví 3x za rok. Celá práce je zpracovaná formou literární rešerše na základě informací získaných z literárních zdrojů, které jsou uvedeny na konci práce v seznamu literatury.
Anotace v angličtině
Theme of my thesis are bio-foodstuffs from milk and their importance for right nutrition. In my thesis I compared composition milk from: women, cows, goats, sheep. Furthermore I description ecological agriculture, bio-foodstuffs, their control and research of market. Every Czech a year buying bio-foodstuff an average price of 200 Kč and organic food visit 3 times a year. Whole thesis is processed form of literature research on basic informations from literature. Used literature is issued in list of literature.
Klíčová slova
Mléko, ekologické zemědělství, biopotraviny, značení, kontrola
Klíčová slova v angličtině
Milk, organic farming, bio-foodstuffs, designation, control
Rozsah průvodní práce
39 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tématem mé bakalářské práce jsou biopotraviny z mléka a jejich význam pro správnou životosprávu. V práci jsem porovnala složení mléka lidského, kravského, kozího, ovčího. Dále popisuji ekologické zemědělství, biopotraviny, jejich kontrolu a průzkum trhu. Každý Čech si za rok koupí biopotraviny v průměrné ceně 200 Kč a bioprodejnu navštíví 3x za rok. Celá práce je zpracovaná formou literární rešerše na základě informací získaných z literárních zdrojů, které jsou uvedeny na konci práce v seznamu literatury.
Anotace v angličtině
Theme of my thesis are bio-foodstuffs from milk and their importance for right nutrition. In my thesis I compared composition milk from: women, cows, goats, sheep. Furthermore I description ecological agriculture, bio-foodstuffs, their control and research of market. Every Czech a year buying bio-foodstuff an average price of 200 Kč and organic food visit 3 times a year. Whole thesis is processed form of literature research on basic informations from literature. Used literature is issued in list of literature.
Klíčová slova
Mléko, ekologické zemědělství, biopotraviny, značení, kontrola
Klíčová slova v angličtině
Milk, organic farming, bio-foodstuffs, designation, control
Zásady pro vypracování
Zpracování literární rešerše k danému tématu
Vymezení obecných pojmů a charakteristika mléka, mléčných výrobků a biopotravin
Poznatky z průzkumu biopotravin na českém trhu a legislativa
Závěry
Seznam použité literatury
Zásady pro vypracování
Zpracování literární rešerše k danému tématu
Vymezení obecných pojmů a charakteristika mléka, mléčných výrobků a biopotravin
Poznatky z průzkumu biopotravin na českém trhu a legislativa
Závěry
Seznam použité literatury
Seznam doporučené literatury
GALLOWAY, J. Fit kids-smarter kids. Oxford: Meyer & Meyer Sport (UK), 2007,216 s. ISBN 10: 1-84126-193-9
JANÍČEK, G., HALAČKA, K. Základy výživy. 1. vydání. Praha: SNTL, 1885, 174 s.
KRÁČMAR, S; ZEMAN, L.: Změny základního složení kravského mleziva v průběhu prvních 72 hodin po porodu. In Sborník mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Brno : [s.n.], 2004. s. 129-136.
STONGE MP., FARNWORTH ER., JONES PJH., Consumption of fermented and
nonfermented dairy products: effects on cholesterol concentrations and metabolism, Američan Journal of Clinical Nutrition 2000, ISSN 0002-9165.
KIESSLING G., SCHNEIDER J., JAHREIS G., Long-term consumption of fermented dairy products over 6 months increases HDL cholesterol, European Journal of Clinical Nutrition 2002, ISSN 0954-3007.
Seznam doporučené literatury
GALLOWAY, J. Fit kids-smarter kids. Oxford: Meyer & Meyer Sport (UK), 2007,216 s. ISBN 10: 1-84126-193-9
JANÍČEK, G., HALAČKA, K. Základy výživy. 1. vydání. Praha: SNTL, 1885, 174 s.
KRÁČMAR, S; ZEMAN, L.: Změny základního složení kravského mleziva v průběhu prvních 72 hodin po porodu. In Sborník mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Brno : [s.n.], 2004. s. 129-136.
STONGE MP., FARNWORTH ER., JONES PJH., Consumption of fermented and
nonfermented dairy products: effects on cholesterol concentrations and metabolism, Američan Journal of Clinical Nutrition 2000, ISSN 0002-9165.
KIESSLING G., SCHNEIDER J., JAHREIS G., Long-term consumption of fermented dairy products over 6 months increases HDL cholesterol, European Journal of Clinical Nutrition 2002, ISSN 0954-3007.
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Ing. Jan Šubrt vyzval vedoucího, aby seznámil komisi se stanovisky oponenta a vedoucího.
Oponent BP - Ing. Petra Vojtíšková, Ph.D.
1. Uveďte číslo zákona, který se zabývá ekologickým zemědělstvím.
Prof. Ing. Jan Šubrt, CSc. - Jaký má význam mlezivo? Uvádíte spoustu ststistických dat, ze statistik, které nejsou aktuální.
Doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D. - Co znamená zkratka CLA? K jakým přeměnám dochází v tlustém střevě v souvislosti s laktozovou intolerancí.
Ing. Vendula Pachlová, Ph.D. - Jaký je rozdíl mezi kozím a kravským mlékem. Proč je ekologické zemědělství v takovém rozmachu?
Studentka danou problematiku ovládá, ale její aplikace jí činila potíže. Vystoupení při obhajobě bylo méně jisté a přesvědčivé.