Bakalářská práce se zabývá plněním spotřebního koše ve vybraných jídelnách základních škol v okrese Kroměříž. V teoretické části je popsáno školní stravování, legislativa školní-ho stravování, výživová pyramida, charakteristika spotřebního koše, nutriční a energetický význam komodit spotřebního koše a výživa dětí školního věku. Praktická část obsahuje analýzu plnění spotřebních košů.
Anotace v angličtině
The bachelor work deals with the observance of the consumption basket in the selected primary schools canteens in Kroměříž district. In the theoretical part the meal plan for schools, its legislation, food pyramid, characteristics of consumption basket, nutritional and energetic importance of the consumption basket commodities, and the diet of school-age children are described. In the practical part the analysis of the consumption basket obser-vance is presented.
Klíčová slova
Školní stravování, spotřební koš, potravinové komodity, nutriční a energetické hodnoty, výživa dětí školního věku.
Klíčová slova v angličtině
Meal plan for schools, consumption basket, food commodities, nutritional and energetic values, school-age children diet.
Rozsah průvodní práce
75 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá plněním spotřebního koše ve vybraných jídelnách základních škol v okrese Kroměříž. V teoretické části je popsáno školní stravování, legislativa školní-ho stravování, výživová pyramida, charakteristika spotřebního koše, nutriční a energetický význam komodit spotřebního koše a výživa dětí školního věku. Praktická část obsahuje analýzu plnění spotřebních košů.
Anotace v angličtině
The bachelor work deals with the observance of the consumption basket in the selected primary schools canteens in Kroměříž district. In the theoretical part the meal plan for schools, its legislation, food pyramid, characteristics of consumption basket, nutritional and energetic importance of the consumption basket commodities, and the diet of school-age children are described. In the practical part the analysis of the consumption basket obser-vance is presented.
Klíčová slova
Školní stravování, spotřební koš, potravinové komodity, nutriční a energetické hodnoty, výživa dětí školního věku.
Klíčová slova v angličtině
Meal plan for schools, consumption basket, food commodities, nutritional and energetic values, school-age children diet.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Energetické a nutriční požadavky u dětí školního věku
Stravování mládeže v uzavřeném systému ZŠ, legislativa
Nutriční význam jednotlivých potravinových komodit při plnění spotřebního koše
II. Praktická část
Analýza spotřebního koše na základních školách v okrese Kroměříž
Srovnání plnění jednotlivých potravinových komodit
Zhodnocení výsledků a formulace závěru
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Energetické a nutriční požadavky u dětí školního věku
Stravování mládeže v uzavřeném systému ZŠ, legislativa
Nutriční význam jednotlivých potravinových komodit při plnění spotřebního koše
II. Praktická část
Analýza spotřebního koše na základních školách v okrese Kroměříž
Srovnání plnění jednotlivých potravinových komodit
Zhodnocení výsledků a formulace závěru
Seznam doporučené literatury
NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. 1. vyd. Praha: H&H, 2003. 434 s. ISBN 80-86-022-93-5.
GREGORA, M. Výživa malých dětí: výchova ke správné výživě, skladba dětské výživy, obezita v dětském věku a jak jí předcházet, alergie a funkční potraviny. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 95 s. ISBN 80-247-9022-X.
JELÍNEK, M. Učme své děti správně se stravovat. 1. vyd. Havířov: INFO PRESS s. r. o., 2010, 107 s. ISBN 80-903746-1-1.
TLÁSKAL, P., HRSTKOVÁ, H., BALIKOVA, M., STROSSEROVÁ, A. Výživové doporučené dávky v realitě jídelníčků českých předškolních a školních dětí. Výživa a potraviny. 2009, roč. 64, č. 6, s. 91 -94. ISSN 1211-846X.
MICHAELSEN, A. Feeding and nutrition of infants and young childern. 2. vyd. WHO Regional Office for Europe, 2003. 288 s. ISBN 92 890 13540.
Seznam doporučené literatury
NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. 1. vyd. Praha: H&H, 2003. 434 s. ISBN 80-86-022-93-5.
GREGORA, M. Výživa malých dětí: výchova ke správné výživě, skladba dětské výživy, obezita v dětském věku a jak jí předcházet, alergie a funkční potraviny. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 95 s. ISBN 80-247-9022-X.
JELÍNEK, M. Učme své děti správně se stravovat. 1. vyd. Havířov: INFO PRESS s. r. o., 2010, 107 s. ISBN 80-903746-1-1.
TLÁSKAL, P., HRSTKOVÁ, H., BALIKOVA, M., STROSSEROVÁ, A. Výživové doporučené dávky v realitě jídelníčků českých předškolních a školních dětí. Výživa a potraviny. 2009, roč. 64, č. 6, s. 91 -94. ISSN 1211-846X.
MICHAELSEN, A. Feeding and nutrition of infants and young childern. 2. vyd. WHO Regional Office for Europe, 2003. 288 s. ISBN 92 890 13540.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba bakalářské práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal pohotově, věcně a správně.