Tato diplomová práce je zaměřena na sledování kyselinového profilu révového vína
v průběhu technologického procesu. V teoretické části je popsána technologie výroby révového vína se zřetelem na rozdílnosti výroby bílých, růžových a červených vín, chemické složení moštu, výsledného vína se zaměřením na organické kyseliny a stručný popis vybraných odrůd révy vinné. Dále je zde přehled metod použitých při stanovení kyselinového profilu vybraných vzorků vín. Praktická část je zaměřena na sledování kyselinového profilu v průběhu jednotlivých technologických operací v rámci celého výrobního procesu od vylisování až po lahvování hotových vín.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on following of acid profile of wine during technological process. The theoretical part describes the technology of winemaking taking into account
the differences of production of white, rose and red wines, chemical composition of must and wine focusing on organic acids and brief description of selected vine varieties. Futhermore, there is summary of the methods used to determine acidity profile of selected wines. The experimental part is focused on the determination of acidity profile during all technological operations throughout the technological process from pressing to bottling wines.
Klíčová slova
technologický proces, víno, vysoce účinná kapalinová chromatografie, kyselinový profil
Klíčová slova v angličtině
technological process, wine, high pressure liquid chromatography, acid profile
Rozsah průvodní práce
117 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce je zaměřena na sledování kyselinového profilu révového vína
v průběhu technologického procesu. V teoretické části je popsána technologie výroby révového vína se zřetelem na rozdílnosti výroby bílých, růžových a červených vín, chemické složení moštu, výsledného vína se zaměřením na organické kyseliny a stručný popis vybraných odrůd révy vinné. Dále je zde přehled metod použitých při stanovení kyselinového profilu vybraných vzorků vín. Praktická část je zaměřena na sledování kyselinového profilu v průběhu jednotlivých technologických operací v rámci celého výrobního procesu od vylisování až po lahvování hotových vín.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on following of acid profile of wine during technological process. The theoretical part describes the technology of winemaking taking into account
the differences of production of white, rose and red wines, chemical composition of must and wine focusing on organic acids and brief description of selected vine varieties. Futhermore, there is summary of the methods used to determine acidity profile of selected wines. The experimental part is focused on the determination of acidity profile during all technological operations throughout the technological process from pressing to bottling wines.
Klíčová slova
technologický proces, víno, vysoce účinná kapalinová chromatografie, kyselinový profil
Klíčová slova v angličtině
technological process, wine, high pressure liquid chromatography, acid profile
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vypracovat stručný přehled technologie výroby bílých a červených vín
Zaměřit se na poznatky z oblasti chemického složení vín s důrazem na kvalitativní složení a kvantitativní zastoupení karboxylových kyselin
Shrnout poznatky o výskytu, vývoji a změnách kyselinového profilu révových vín v průběhu jednotlivých technologických operací
Stručný popis analytických metod použitých pro analýzu organických kyselin v révových vínech
II. Praktická část
Přehledné schéma získávání vzorků a uspořádání analýz včetně uvedení použitých přístrojů a materiálů
Popis principů použitých analytických metod
Prezentace dosažených výsledků praktických analýz
Zpracování a diskuze výsledků analýz doplněných o případné další poznatky
Shrnutí výsledků práce, formulace závěrů a doporučení
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vypracovat stručný přehled technologie výroby bílých a červených vín
Zaměřit se na poznatky z oblasti chemického složení vín s důrazem na kvalitativní složení a kvantitativní zastoupení karboxylových kyselin
Shrnout poznatky o výskytu, vývoji a změnách kyselinového profilu révových vín v průběhu jednotlivých technologických operací
Stručný popis analytických metod použitých pro analýzu organických kyselin v révových vínech
II. Praktická část
Přehledné schéma získávání vzorků a uspořádání analýz včetně uvedení použitých přístrojů a materiálů
Popis principů použitých analytických metod
Prezentace dosažených výsledků praktických analýz
Zpracování a diskuze výsledků analýz doplněných o případné další poznatky
Shrnutí výsledků práce, formulace závěrů a doporučení
Seznam doporučené literatury
RIBÉREAU-GAYON, P. et. al. Handbook of enology. Volume 1: Microbiology of wine and vinifications. England: Chichester, 2000. 481 s. ISBN 0-471-97362-9.
JACKSON, R. S. Wine science: principles and applications. London: Elsevier Inc., 2008. 731 s. ISBN 978-0-12-373646-8.
KÖNIG, H., UNDEN, G., FRÖHLICH, J. Biology of microorganisms on grapes, in must and in wine. Heilderberg: Springer, 2009. 513 s. ISBN 978-3-540-85462-3.
PAVLOUŠEK, P. Výroba vína u malovinařů. Praha: Grada Publishing, 2006. 96 s. ISBN 80-247-1247-4.
STEIDL, R. Sklepní hospodářství. Valtice: Národní salon vín, 2002. 307 s. ISBN 80-903201-0-4.
BOULTON, B., SINGLETON, V. L., BISSON, L. F., KUNKEE, R. E. Principles and practices of wine making. New York: Chapman and Hall, 1996. 586 s. ISBN 0-412-06411-1.
Seznam doporučené literatury
RIBÉREAU-GAYON, P. et. al. Handbook of enology. Volume 1: Microbiology of wine and vinifications. England: Chichester, 2000. 481 s. ISBN 0-471-97362-9.
JACKSON, R. S. Wine science: principles and applications. London: Elsevier Inc., 2008. 731 s. ISBN 978-0-12-373646-8.
KÖNIG, H., UNDEN, G., FRÖHLICH, J. Biology of microorganisms on grapes, in must and in wine. Heilderberg: Springer, 2009. 513 s. ISBN 978-3-540-85462-3.
PAVLOUŠEK, P. Výroba vína u malovinařů. Praha: Grada Publishing, 2006. 96 s. ISBN 80-247-1247-4.
STEIDL, R. Sklepní hospodářství. Valtice: Národní salon vín, 2002. 307 s. ISBN 80-903201-0-4.
BOULTON, B., SINGLETON, V. L., BISSON, L. F., KUNKEE, R. E. Principles and practices of wine making. New York: Chapman and Hall, 1996. 586 s. ISBN 0-412-06411-1.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
Mgr. Iva Burešová, Ph.D.: Souvisí analytický rozbor se senzorickými vlastnostmi vín? Ochutnávala jste zkoumaná vína?
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.