Diplomová práce se zabývá problematikou stanovení riboflavinu v potravinách. Teoretická část je věnována charakteristice riboflavinu, jeho úlohám v metabolismu a výčtu hlavních zdrojů ve stravě. Přehledně jsou zmíněny metody používané pro stanovení riboflavinu v potravinách, podrobněji je popsána metoda luminiscenční fluorimetrie.
Praktická část práce je zaměřena na stanovení riboflavinu v roztocích a v tavených sýrech metodou spektrální fluorimetrie a ověření degradace riboflavinu ve vodném roztoku účinkem denního světla.
Annotation in English
Diploma thesis deals with the determination of Riboflavin in foods. The theoretical part is
dedicated to the characteristics of the riboflavin, his roles in metabolism and the list of main
sources in diet. Clearly referred to the methods used for the determination of Riboflavin
in food, in detail are described a method of luminescent fluorometry.
The practical part of the thesis is focused on the determination of Riboflavin in solutions
and in processed cheeses using the method of spectral fluorometry and verification of degradation
of Riboflavin in aqueous solution by the effect of natural light.
Keywords
Riboflavin, vitamin B2, metoda luminiscence, spektrofluorimetrie, fotodegradace,
tavený sýr
Diplomová práce se zabývá problematikou stanovení riboflavinu v potravinách. Teoretická část je věnována charakteristice riboflavinu, jeho úlohám v metabolismu a výčtu hlavních zdrojů ve stravě. Přehledně jsou zmíněny metody používané pro stanovení riboflavinu v potravinách, podrobněji je popsána metoda luminiscenční fluorimetrie.
Praktická část práce je zaměřena na stanovení riboflavinu v roztocích a v tavených sýrech metodou spektrální fluorimetrie a ověření degradace riboflavinu ve vodném roztoku účinkem denního světla.
Annotation in English
Diploma thesis deals with the determination of Riboflavin in foods. The theoretical part is
dedicated to the characteristics of the riboflavin, his roles in metabolism and the list of main
sources in diet. Clearly referred to the methods used for the determination of Riboflavin
in food, in detail are described a method of luminescent fluorometry.
The practical part of the thesis is focused on the determination of Riboflavin in solutions
and in processed cheeses using the method of spectral fluorometry and verification of degradation
of Riboflavin in aqueous solution by the effect of natural light.
Keywords
Riboflavin, vitamin B2, metoda luminiscence, spektrofluorimetrie, fotodegradace,
tavený sýr
Přehled metod používaných pro stanovení riboflavinu v potravinách
Principy luminiscenční spektrofluorimetrie
II. Praktická část
Luminiscenční charakteristiky riboflavinu ve vodném roztoku
Odzkoušení metody pro měření riboflavinu ve vybrané pevné potravinářské matrici
Research Plan
I. Teoretická část
Charakteristika vitaminu B2
Přehled metod používaných pro stanovení riboflavinu v potravinách
Principy luminiscenční spektrofluorimetrie
II. Praktická část
Luminiscenční charakteristiky riboflavinu ve vodném roztoku
Odzkoušení metody pro měření riboflavinu ve vybrané pevné potravinářské matrici
Recommended resources
PELANT, I., VALENTA, J. Luminiscenční spektroskopie. Praha: Academia, 2006. 327 s. ISBN 80-200-1447-0.
KLOUDA, P. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 2003, 132 s. ISBN 80-86369-07-2.
VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I. 3. vydání. Tábor: Ossis, 2009, 602 s. ISBN 978-80-86659-15-2.
PREEDY, V. R. B vitamins and folate: chemistry, analysis, function and effects. Cambridge: RSC Publishing, 2013, xxxii, 855 s. ISBN 978-1-84973-369-4.
MINDELL, E., MUNDIS, H. Nová vitaminová bible: vitaminy, minerální látky, antioxidanty, léčivé rostliny, doplňky stravy, léčebné účinky potravin i léky používané v homeopatii. Vyd. 3. Praha: Ikar, 2010, 572 s. ISBN 978-80-249-1419-0.
KUBÁŇ, V., KUBÁŇ, P. Analýza potravin. Vyd. 1. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 202 s. ISBN 978-80-7375-036-7.
Recommended resources
PELANT, I., VALENTA, J. Luminiscenční spektroskopie. Praha: Academia, 2006. 327 s. ISBN 80-200-1447-0.
KLOUDA, P. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 2003, 132 s. ISBN 80-86369-07-2.
VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I. 3. vydání. Tábor: Ossis, 2009, 602 s. ISBN 978-80-86659-15-2.
PREEDY, V. R. B vitamins and folate: chemistry, analysis, function and effects. Cambridge: RSC Publishing, 2013, xxxii, 855 s. ISBN 978-1-84973-369-4.
MINDELL, E., MUNDIS, H. Nová vitaminová bible: vitaminy, minerální látky, antioxidanty, léčivé rostliny, doplňky stravy, léčebné účinky potravin i léky používané v homeopatii. Vyd. 3. Praha: Ikar, 2010, 572 s. ISBN 978-80-249-1419-0.
KUBÁŇ, V., KUBÁŇ, P. Analýza potravin. Vyd. 1. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 202 s. ISBN 978-80-7375-036-7.
Enclosed appendices
CD-ROM
Appendices bound in thesis
illustrations, graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
prof. Ing. Jaroslav Kováčik, Ph.D. seznámil členy SZZ s posudkem vedoucího DP.
doc. Ing. Fišera Miroslav, CSc. oponent DP seznámil členy komise s posudkem a požádal o odpovědi na otázky z posudku oponenta, kterým byla Ing.Škrovánková Soňa, Ph.D. V posudku položila doplňující otázky.
V rámci DP jste studoval i fotodegradaci riboflavinu v roztoku působením rozptýleného denního světla. Můžete definovat co způsobuje největší ztráty riboflavinu v potravinách, kterých konkrétně a jak jim zabránit?
Na základě znalostí o této metodě, jaké další potravinářské matrice by bylo možné proměřit luminiscenční spektrofluorimetrií pro zjištění riboflavinu, případně dalších látek?
Student potvrdil hodnocení vedoucí DP jistým způsobem. Prokázal velmi dobré znalosti problematiky, kterou zvládl v potřebném rozsahu a souvislostech.
Na otázky oponenta odpovídal věcně správně.