Úvod mé diplomové práce je zaměřen na pojem maso a jeho důležitost, které hrají významnou roli v životě lidí.
V literární rešerši se dále zabývám složením hovězího masa a jeho složkami, které jsou z nutričního hlediska důležité a nepostradatelné pro zdravý vývoj jedince. Faktory, které ovlivňují spotřebu hovězího masa (zdravotní nezávadnost, kvalita), jsou součástí kapitoly.
V další části je popisována důležitost chovu skotu v živočišné výrobě, jeho mnohostranný význam, a to jak pro chovatele, tak i pro celou společnost. Na tuto část navazují plemena skotu s mléčnou užitkovostí, kombinovanou užitkovostí a masnou užitkovostí a jejich charakteristika.
Další kapitola je věnována porážce skotu, klasifikaci jatečných těl skotu, historii klasifikace v Evropské unii a v České republice.
Poslední část literární rešerše je věnována hodnocení jatečného těla skotu. Součástí kapitoly je popis a rozdělení metod, které se používají k hodnocení jatečného těla skotu v Evropské unii, ale také v zemích mimoevropských, vystavení protokolu a požadavky, které jsou kladeny na klasifikátory.
V praktické části se zabývám klasifikací jatečně upraveného těla skotu systémem SEUROP.
Anotace v angličtině
The introduction of my final thesis focuses on the term ?meat?, and its importance which play significant role in people´s lives.
The composition of beef meat and its components which are very important not only from the nutrition point of view but also essential for healthy growth of each man is mentioned in literal research. The factors that influence beef meat consumption (health sanitariness and quality) are parts of this chapter.
The next part deals with magnitude of beef cattle breeding within animal farming and its wide importance both for farmers and for the whole society. This part continues about beef cattle with milk efficiency, compound and meat efficiencies and their character-istics.
The following chapter describes cattle slaughter, their classification and history of classification within European Union and The Czech Republic.
The final chapter focuses on rating of cattle slaughter. The part of this chapter is description and methods diving which are used for evaluation of beef cattle slaughter in and out of European Union. It also mentions information about forms drawing and re-quirements which are necessary for marks.
The practical part describes classification of beef cattle according to system SEUROP.
Klíčová slova
hovězí maso, plemena skotu, klasifikace, SEUROP, jatečně upravené tělo skotu
Úvod mé diplomové práce je zaměřen na pojem maso a jeho důležitost, které hrají významnou roli v životě lidí.
V literární rešerši se dále zabývám složením hovězího masa a jeho složkami, které jsou z nutričního hlediska důležité a nepostradatelné pro zdravý vývoj jedince. Faktory, které ovlivňují spotřebu hovězího masa (zdravotní nezávadnost, kvalita), jsou součástí kapitoly.
V další části je popisována důležitost chovu skotu v živočišné výrobě, jeho mnohostranný význam, a to jak pro chovatele, tak i pro celou společnost. Na tuto část navazují plemena skotu s mléčnou užitkovostí, kombinovanou užitkovostí a masnou užitkovostí a jejich charakteristika.
Další kapitola je věnována porážce skotu, klasifikaci jatečných těl skotu, historii klasifikace v Evropské unii a v České republice.
Poslední část literární rešerše je věnována hodnocení jatečného těla skotu. Součástí kapitoly je popis a rozdělení metod, které se používají k hodnocení jatečného těla skotu v Evropské unii, ale také v zemích mimoevropských, vystavení protokolu a požadavky, které jsou kladeny na klasifikátory.
V praktické části se zabývám klasifikací jatečně upraveného těla skotu systémem SEUROP.
Anotace v angličtině
The introduction of my final thesis focuses on the term ?meat?, and its importance which play significant role in people´s lives.
The composition of beef meat and its components which are very important not only from the nutrition point of view but also essential for healthy growth of each man is mentioned in literal research. The factors that influence beef meat consumption (health sanitariness and quality) are parts of this chapter.
The next part deals with magnitude of beef cattle breeding within animal farming and its wide importance both for farmers and for the whole society. This part continues about beef cattle with milk efficiency, compound and meat efficiencies and their character-istics.
The following chapter describes cattle slaughter, their classification and history of classification within European Union and The Czech Republic.
The final chapter focuses on rating of cattle slaughter. The part of this chapter is description and methods diving which are used for evaluation of beef cattle slaughter in and out of European Union. It also mentions information about forms drawing and re-quirements which are necessary for marks.
The practical part describes classification of beef cattle according to system SEUROP.
Klíčová slova
hovězí maso, plemena skotu, klasifikace, SEUROP, jatečně upravené tělo skotu
Složení masa, vlivy, které mohou ovlivňovat jakost masa
Rozdělení plemen skotu
Systém SEUROP
Legislativa související se zpeněžováním
II.Praktická část
Statistické hodnocení systému SEUROP
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Složení masa, vlivy, které mohou ovlivňovat jakost masa
Rozdělení plemen skotu
Systém SEUROP
Legislativa související se zpeněžováním
II.Praktická část
Statistické hodnocení systému SEUROP
Seznam doporučené literatury
[1] INGR, J., Produkce zpracování masa, ediční středisko MZLU Brno 2004, 202s, ISBN 80-7157-719-7.
[2] MIKŠÍK, J., ŽIŽLAVSKÝ, J., Chov skotu (přednášky). Ediční středisko MZLU, Brno 2006,162 s, ISBN 80-7157-883-5.
[3] ZAHRÁDKOVÁ, R. (ed.). Masný skot od A do Z. Český svaz chovatelů masného skotu, Praha 2009, 345s. ISBN 978-80-254-4229-6.
[4] STEINHAUSER, L., (ed.)., Hygiena a technologie masa. Last 1995, Tišnov, 644 s., ISBN 80-900260-4-4.
[5] STEINHAUSER, L., (ed.). Produkce masa. Last 2000, Tišnov, 464s,ISBN 80-900260-7-9.
Seznam doporučené literatury
[1] INGR, J., Produkce zpracování masa, ediční středisko MZLU Brno 2004, 202s, ISBN 80-7157-719-7.
[2] MIKŠÍK, J., ŽIŽLAVSKÝ, J., Chov skotu (přednášky). Ediční středisko MZLU, Brno 2006,162 s, ISBN 80-7157-883-5.
[3] ZAHRÁDKOVÁ, R. (ed.). Masný skot od A do Z. Český svaz chovatelů masného skotu, Praha 2009, 345s. ISBN 978-80-254-4229-6.
[4] STEINHAUSER, L., (ed.)., Hygiena a technologie masa. Last 1995, Tišnov, 644 s., ISBN 80-900260-4-4.
[5] STEINHAUSER, L., (ed.). Produkce masa. Last 2000, Tišnov, 464s,ISBN 80-900260-7-9.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
portréty
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student danou problematiku ovládá, ale její aplikace mu činila potíže. Jeho vystoupení při obhajobě bylo méně jisté a přesvědčivé.