Tato diplomová práce je zaměřena na monitoring biofilmu v potravinářském průmyslu. Především byly zkoumány potravinářsky významné bakterie, které biofilm produkují. Teo-retická část se zabývá definicí biofilmu, jeho strukturou, tvorbou a regulací biofilmu. Prak-tická část se zabývá sledováním tvorby biofilmu u potravinářsky významných bakterií. Tvorba biofilmu byla zkoumána pomocí Christensenovy zkumavkové metody a modifiko-vané Christensenovy metody v mikrotitračních destičkách. Vyšší výskyt biofilmu byl u testovaných bakterií prokázán v polystyrenových mikrotitračních destičkách. Podle Chris-tensenovy zkumavkové metody tvořilo biofilm ze 140 testovaných mikroorganismů 1,4 %. Největšími producenty biofilmu byli Pseudomonas fluorescens a Enterococcus sp. E 24. Na polystyrenovém povrchu tvořilo biofilm z 328 testovaných mikroorganismů 23,5 %. Největšími producenty biofilmu byli Escherichia coli 44, E. coli 50, E. coli 56, E. coli 46, Serratia marcescens 114, Citrobacter gillenii 66, Pseudomonas aeruginosa115, Lactoba-cillus paracasei 51, Enterococcus faecium 51.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on the monitoring of biofilm in the food industry. Above were exa-mined food-significant bacteria that produce biofilm. The theoretical part deals with the definition of biofilm formation, structure, and regulation of biofilm formation. The practi-cal part deals with monitoring of biofilm formation in food-related bacteria. Biofilm for-mation was investigated by Christensen spin tube method and modified Christensen method in microplates. A higher incidence of biofilm formation was tested for bacteria prokázám in polystyrene microplates. According to Christensen spin tube method consisted of 140 biofilm microorganisms tested 1.4%. The largest producers were Pseudomonas fluorescens biofilms and Enterococcus E24. In polystyrene formed biofilm of 328 micro-organisms tested 23.5%. The largest producers of biofilm were Escherichia coli 44, E. coli 50, E. coli 56, E. coli 46, Serratia marcescens 114, Citrobacter gillenii 66, Pseudomonas aeruginosa 115, Lactobacillus paracasei 51, Enterococcus faecium 51.
Klíčová slova
Biofilm, biofilm v potravinářském průmyslu, potravinářsky významné bakterie, metody stanovení biofilmu.
Klíčová slova v angličtině
Biofilm, biofilm in the food industry, food industry important bacteria, methods of determining biofilm.
Rozsah průvodní práce
91 s. (119 179 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce je zaměřena na monitoring biofilmu v potravinářském průmyslu. Především byly zkoumány potravinářsky významné bakterie, které biofilm produkují. Teo-retická část se zabývá definicí biofilmu, jeho strukturou, tvorbou a regulací biofilmu. Prak-tická část se zabývá sledováním tvorby biofilmu u potravinářsky významných bakterií. Tvorba biofilmu byla zkoumána pomocí Christensenovy zkumavkové metody a modifiko-vané Christensenovy metody v mikrotitračních destičkách. Vyšší výskyt biofilmu byl u testovaných bakterií prokázán v polystyrenových mikrotitračních destičkách. Podle Chris-tensenovy zkumavkové metody tvořilo biofilm ze 140 testovaných mikroorganismů 1,4 %. Největšími producenty biofilmu byli Pseudomonas fluorescens a Enterococcus sp. E 24. Na polystyrenovém povrchu tvořilo biofilm z 328 testovaných mikroorganismů 23,5 %. Největšími producenty biofilmu byli Escherichia coli 44, E. coli 50, E. coli 56, E. coli 46, Serratia marcescens 114, Citrobacter gillenii 66, Pseudomonas aeruginosa115, Lactoba-cillus paracasei 51, Enterococcus faecium 51.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on the monitoring of biofilm in the food industry. Above were exa-mined food-significant bacteria that produce biofilm. The theoretical part deals with the definition of biofilm formation, structure, and regulation of biofilm formation. The practi-cal part deals with monitoring of biofilm formation in food-related bacteria. Biofilm for-mation was investigated by Christensen spin tube method and modified Christensen method in microplates. A higher incidence of biofilm formation was tested for bacteria prokázám in polystyrene microplates. According to Christensen spin tube method consisted of 140 biofilm microorganisms tested 1.4%. The largest producers were Pseudomonas fluorescens biofilms and Enterococcus E24. In polystyrene formed biofilm of 328 micro-organisms tested 23.5%. The largest producers of biofilm were Escherichia coli 44, E. coli 50, E. coli 56, E. coli 46, Serratia marcescens 114, Citrobacter gillenii 66, Pseudomonas aeruginosa 115, Lactobacillus paracasei 51, Enterococcus faecium 51.
Klíčová slova
Biofilm, biofilm v potravinářském průmyslu, potravinářsky významné bakterie, metody stanovení biofilmu.
Klíčová slova v angličtině
Biofilm, biofilm in the food industry, food industry important bacteria, methods of determining biofilm.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika biofilmu, jeho struktura a tvorba biofilmu.
Bakterie významné v potravinářství, možnosti tvorby biofilmu bakteriemi.
Mikrobiální biofilm v potravinářském průmyslu a jeho význam.
Metody stanovení biofilmu.
II. Praktická část
Průkaz tvorby biofilmu bakteriemi izolovanými z potravin pomocí Christensenovy metody.
Vyhodnocení výsledků.
Diskuze výsledků a formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika biofilmu, jeho struktura a tvorba biofilmu.
Bakterie významné v potravinářství, možnosti tvorby biofilmu bakteriemi.
Mikrobiální biofilm v potravinářském průmyslu a jeho význam.
Metody stanovení biofilmu.
II. Praktická část
Průkaz tvorby biofilmu bakteriemi izolovanými z potravin pomocí Christensenovy metody.
Vyhodnocení výsledků.
Diskuze výsledků a formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
[1]RULÍK, M., HOLÁ, V., RŮŽIČKA, F., VOTAVA, M. a kol. Mikrobiální biofilm, 1. vydání, Univerzita Palackého v Olomouci 2011. ISBN 978-80-244-2747-8.
[2]SCHINDLER, J. Mikrobiální biofilm. Vesmír. 2001, roč. 80, č. 4, s. 203-206.
[3]POULSEN, L. V. Microbial biofilm in food processing: department of biotechnology, centre for advanced food studies. Technical University of Denmark. 1999, roč. 32, č. 6, s. 321-326.
[4]ČAPLA, J., ZAJÁC, P., VIETORIS, V., BAJZÍK, P. Potravinárstvo: new methodologies for biofilms control in food industry. 2010, roč. 4, č. 3, s. 10-12.
Seznam doporučené literatury
[1]RULÍK, M., HOLÁ, V., RŮŽIČKA, F., VOTAVA, M. a kol. Mikrobiální biofilm, 1. vydání, Univerzita Palackého v Olomouci 2011. ISBN 978-80-244-2747-8.
[2]SCHINDLER, J. Mikrobiální biofilm. Vesmír. 2001, roč. 80, č. 4, s. 203-206.
[3]POULSEN, L. V. Microbial biofilm in food processing: department of biotechnology, centre for advanced food studies. Technical University of Denmark. 1999, roč. 32, č. 6, s. 321-326.
[4]ČAPLA, J., ZAJÁC, P., VIETORIS, V., BAJZÍK, P. Potravinárstvo: new methodologies for biofilms control in food industry. 2010, roč. 4, č. 3, s. 10-12.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal pohotově, věcně a správně.