V bakalářské práci jsem se věnovala jablkům, která jsou ovocem typickým pro naše klimatické podmínky. Na začátku se v první kapitole dozvíme všeobecné informace o složení a výživové hodnotě jablek, v následujících kapitolách je již pozornost zaměřena na jablečnou dřeň a její další použití jako polotovaru při výrobě ovocných nektarů, dětských přesnídávek a ovocných pomazánek. Závěr práce je věnován legislativě zmíněných produktů.
Anotace v angličtině
In the present thesis I have focused on apples, which are the most typical fruits of our area. In the first chapter we can learn general information about content and nutritional value of apples, in next chapters the attention is concentrated on apple pulp and its use in the production of fruit nectars, children´s snack and fruit spreads. Conclusion of the study is devoted to the legislation of above mentioned products.
apples, apple pulp, fruit nectars, children´s snack, fruit spreads
Rozsah průvodní práce
52 s.
Jazyk
CZ
Anotace
V bakalářské práci jsem se věnovala jablkům, která jsou ovocem typickým pro naše klimatické podmínky. Na začátku se v první kapitole dozvíme všeobecné informace o složení a výživové hodnotě jablek, v následujících kapitolách je již pozornost zaměřena na jablečnou dřeň a její další použití jako polotovaru při výrobě ovocných nektarů, dětských přesnídávek a ovocných pomazánek. Závěr práce je věnován legislativě zmíněných produktů.
Anotace v angličtině
In the present thesis I have focused on apples, which are the most typical fruits of our area. In the first chapter we can learn general information about content and nutritional value of apples, in next chapters the attention is concentrated on apple pulp and its use in the production of fruit nectars, children´s snack and fruit spreads. Conclusion of the study is devoted to the legislation of above mentioned products.
apples, apple pulp, fruit nectars, children´s snack, fruit spreads
Zásady pro vypracování
Teoretická část
Složení a výživová hodnota jablek
Výroba jablečné dřeně
Výroba ovocných nektarů
Výroba dětských přesnídávek
Výroba marmelád
Legislativa uvedených výrobků
Zásady pro vypracování
Teoretická část
Složení a výživová hodnota jablek
Výroba jablečné dřeně
Výroba ovocných nektarů
Výroba dětských přesnídávek
Výroba marmelád
Legislativa uvedených výrobků
Seznam doporučené literatury
SCHWARTZ,O. Konzervování, Euromedia Group, k.s. - Ikar, Praha 2010
JÍLEK, J. Učebnice zavařování a konzervace, FONTÁNA, Olomouc 2001
MOTTL, J. Nápoje - výroba, ošetřování, podávání, GRADA Publishing, Praha 1999
PÁNEK, J.,POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J., KOHOUT, P. Základy výživy, Svoboda Servis, Praha 2002
JANTRA, H. Ovocná zahrada, BLESK, Ostrava 1996
HRUDKOVÁ, A., MARKVART, J. Nealkoholické nápoje, SNTL, Praha 1989
Seznam doporučené literatury
SCHWARTZ,O. Konzervování, Euromedia Group, k.s. - Ikar, Praha 2010
JÍLEK, J. Učebnice zavařování a konzervace, FONTÁNA, Olomouc 2001
MOTTL, J. Nápoje - výroba, ošetřování, podávání, GRADA Publishing, Praha 1999
PÁNEK, J.,POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J., KOHOUT, P. Základy výživy, Svoboda Servis, Praha 2002
JANTRA, H. Ovocná zahrada, BLESK, Ostrava 1996
HRUDKOVÁ, A., MARKVART, J. Nealkoholické nápoje, SNTL, Praha 1989
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí BP Ing. Gálová Jitka, Ph.D. seznámila komisi s posudkem.
doc. Ing. Otakar Rop, Ph.D. Rop seznámil členy komise se svým posudkem oponenta a položil doplňující otázky oponenta:
1) Jaký je rozdíl mezi polyfenoly a flavonoidy (str. 12) ?
2) Podrobně rozeberte současné způsoby skladování jablek - řízené atmosféry, LO atmosféry, ULO atmosféry.
3) Odrůda ´Cronselské´ nebo ´Croncelské´ - prosím o charakterizaci této odrůdy.
4) Str. 32 - je kyselina mravenčí jako konzervační činidlo v ČR povolena ?
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky oponenta a členů komise odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově. Obhajobou BP potrvdila hodnocení vedoucí BP.