Cílem této bakalářské práce bylo pozorovat vliv vybraných vnějších faktorů na produkci biogenních aminů u mikroorganismů rodu Enterococcus. Produkce byla sledována u Enterococcus sp. izolovaného z masa králíků. Celkem bylo analyzováno 1320 vzorků. Při inokulaci byl použit Brain Heart Infusion Broth bujón. Během kultivace byly odebírány v různých časových intervalech vzorky, u kterých byla následně měřena optická denzita. Množství vyprodukovaných biogenních aminů bylo stanovováno pomocí RP-HPLC. Nejvíce produkovaným biogenním aminem testovanými bakteriemi byl tyramin (< 1470 mg/l). Produkce biogenních aminů byla nejvýznamněji snižována v médiu při pH5 a koncentraci NaCl 6%.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to observe the influence of selected environmental factors on the production of biogenic amines by microorganisms of the genus Enterococcus. Production was observed in Enterococcus sp. isolated from rabbit meat. 1320 samples were analyzed in total. Brain Heart Infusion Broth was used for inoculation. The samples were taken at various time intervals during cultivation and then their optical density was measured. The amount of biogenic amines produced was determined by RP ? HPLC. Tyramin was the most produced biogenic amine (< 1470 mg/l). Biogenic amines production was decreased significantly in medium with pH5 and with NaCl concentration of 6%.
Biogenic amines, Enterococcus sp., tyramine, decarboxylation, food safety, optical density
Rozsah průvodní práce
56 s. (67 072 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této bakalářské práce bylo pozorovat vliv vybraných vnějších faktorů na produkci biogenních aminů u mikroorganismů rodu Enterococcus. Produkce byla sledována u Enterococcus sp. izolovaného z masa králíků. Celkem bylo analyzováno 1320 vzorků. Při inokulaci byl použit Brain Heart Infusion Broth bujón. Během kultivace byly odebírány v různých časových intervalech vzorky, u kterých byla následně měřena optická denzita. Množství vyprodukovaných biogenních aminů bylo stanovováno pomocí RP-HPLC. Nejvíce produkovaným biogenním aminem testovanými bakteriemi byl tyramin (< 1470 mg/l). Produkce biogenních aminů byla nejvýznamněji snižována v médiu při pH5 a koncentraci NaCl 6%.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to observe the influence of selected environmental factors on the production of biogenic amines by microorganisms of the genus Enterococcus. Production was observed in Enterococcus sp. isolated from rabbit meat. 1320 samples were analyzed in total. Brain Heart Infusion Broth was used for inoculation. The samples were taken at various time intervals during cultivation and then their optical density was measured. The amount of biogenic amines produced was determined by RP ? HPLC. Tyramin was the most produced biogenic amine (< 1470 mg/l). Biogenic amines production was decreased significantly in medium with pH5 and with NaCl concentration of 6%.
Biogenic amines, Enterococcus sp., tyramine, decarboxylation, food safety, optical density
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte biogenní aminy.
Popište vliv biogenních aminů na zdravotní stav člověka.
Charakterizujte rod Enterococcus.
II. Praktická část
Popište metodiku stanovení produkce biogenních aminů.
Stanovte produkci biogenních aminů u Enterococcus species metodou RP-HPLC v závislosti na vybraných vnějších faktorech.
Výsledky vyhodnoťte a formulujte.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte biogenní aminy.
Popište vliv biogenních aminů na zdravotní stav člověka.
Charakterizujte rod Enterococcus.
II. Praktická část
Popište metodiku stanovení produkce biogenních aminů.
Stanovte produkci biogenních aminů u Enterococcus species metodou RP-HPLC v závislosti na vybraných vnějších faktorech.
Výsledky vyhodnoťte a formulujte.
Seznam doporučené literatury
[1] SILLA SANTOS, M.H.: Biogenic amines: their importance in foods, International Journalof Food Microbiology, 1996, 29, 2-3, 213-231
[2] JUNEJA, V.K., SOFOS, J.N. Pathogens and Toxins in Food: Challenges and Inter-ventions. 1. vydání. Washington, DC: ASM Press, 2010. 512 s. ISBN 978-1-55581-459-5. Chapter 16. Biogenic Amines in Foods. 248- 274.
[3] GARDINI, F., MARTUSCELLI, M., CARUSO, M.C., GALGANO, F., CRUDELE, M.A., FAVATI, F., GUERZONI, M.E., SUZZI, G.: Effects of pH, temperature and NaCl concentration on the-growth kinetics, proteolytic activity and biogenic amine production of Enterococcus faecalis, International Journalof Food Microbiology, 2001, 64, 1-2, 105-117
[4] BANDOUNAS, L., BALLERSTEDT, H., WINDE, J.H., RUIJSSENAARS, H.J.: Redundancy in putrescine catabolism in solvent tolerant Pseudomonas putida S12, Journal of Biotechnology, 2011, 154, 1, 1-10
Seznam doporučené literatury
[1] SILLA SANTOS, M.H.: Biogenic amines: their importance in foods, International Journalof Food Microbiology, 1996, 29, 2-3, 213-231
[2] JUNEJA, V.K., SOFOS, J.N. Pathogens and Toxins in Food: Challenges and Inter-ventions. 1. vydání. Washington, DC: ASM Press, 2010. 512 s. ISBN 978-1-55581-459-5. Chapter 16. Biogenic Amines in Foods. 248- 274.
[3] GARDINI, F., MARTUSCELLI, M., CARUSO, M.C., GALGANO, F., CRUDELE, M.A., FAVATI, F., GUERZONI, M.E., SUZZI, G.: Effects of pH, temperature and NaCl concentration on the-growth kinetics, proteolytic activity and biogenic amine production of Enterococcus faecalis, International Journalof Food Microbiology, 2001, 64, 1-2, 105-117
[4] BANDOUNAS, L., BALLERSTEDT, H., WINDE, J.H., RUIJSSENAARS, H.J.: Redundancy in putrescine catabolism in solvent tolerant Pseudomonas putida S12, Journal of Biotechnology, 2011, 154, 1, 1-10
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba bakalářské práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.
Mgr. Martina Bučková, Ph.D. Co znamená hodnota BHI, kterou jste použila v metodice?