Předmětem bakalářské práce je použití oxidu siřičitého v technologických postupech pří-pravy vína. Popisuje formy a vlastnosti oxidu siřičitého v enologii. Zaměřuje se na působení oxidu siřičitého na jednotlivé složky vína, které ovlivňují jeho kvalitu. Důraz je kladen na snížení a obmezení oxidu siřičitého při vinifikaci. V neposlední řade se zabývá vlivem oxidu siřičitého a alkoholu na zdraví konzumenta.
Anotace v angličtině
The thesis focuses on the use of sulfur dioxide in the Technology of wine. Describes the forms and properties of sulfur dioxide in oenology. Focuses on the effect of sulfur dioxide to the individual constituents of the wine, that affect its quality. The emphasis is on the reduction and limitation of sulfur dioxide in winemaking. Finally, it addresses the impact of carbon dioxide and alcohol on the health of the consumer.
Klíčová slova
oxid siřičitý, víno, obmezení SO2, zdraví
Klíčová slova v angličtině
sulfur dioxide, wine, limitations of sulfur dioxide, health
Rozsah průvodní práce
50
Jazyk
CZ
Anotace
Předmětem bakalářské práce je použití oxidu siřičitého v technologických postupech pří-pravy vína. Popisuje formy a vlastnosti oxidu siřičitého v enologii. Zaměřuje se na působení oxidu siřičitého na jednotlivé složky vína, které ovlivňují jeho kvalitu. Důraz je kladen na snížení a obmezení oxidu siřičitého při vinifikaci. V neposlední řade se zabývá vlivem oxidu siřičitého a alkoholu na zdraví konzumenta.
Anotace v angličtině
The thesis focuses on the use of sulfur dioxide in the Technology of wine. Describes the forms and properties of sulfur dioxide in oenology. Focuses on the effect of sulfur dioxide to the individual constituents of the wine, that affect its quality. The emphasis is on the reduction and limitation of sulfur dioxide in winemaking. Finally, it addresses the impact of carbon dioxide and alcohol on the health of the consumer.
Klíčová slova
oxid siřičitý, víno, obmezení SO2, zdraví
Klíčová slova v angličtině
sulfur dioxide, wine, limitations of sulfur dioxide, health
Zásady pro vypracování
Charakterizujte síru a zlúčeniny síry z hľadiska ich vlastností
a chemickej štruktúry.
Popíšte použitie oxidu siričitého v technologických postupoch prípravy vína.
Popíšte pôsobenie oxidu siričitého na ľudský organizmus.
Zistite účinok a možnosť obmedzenia siričitanov vo víne.
Zásady pro vypracování
Charakterizujte síru a zlúčeniny síry z hľadiska ich vlastností
a chemickej štruktúry.
Popíšte použitie oxidu siričitého v technologických postupoch prípravy vína.
Popíšte pôsobenie oxidu siričitého na ľudský organizmus.
Zistite účinok a možnosť obmedzenia siričitanov vo víne.
Seznam doporučené literatury
STEIDL, Robert. Sklepní hospodářství. V českém jazyce vyd. 2., aktualiz. Valtice: Národní vinařské centrum, 2010, 309 s. ISBN 978-80-903201-9-2
MICHLOVSKÝ, M. Oxid siřičitý v enologii. Vyd. 1. Rakvice: Vinselekt Michlovský, 2012, 151 s. ISBN 978-80-905319-0-1
KAMENÍČEK, J. Anorganická chemie. 4. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého
v Olomouci, 2009, 316 s. ISBN 978-80-244-2387-6
MINÁRIK, E. Chémia a mikrobiológia vína. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1986, 547 s.
SANTOS, M.; NUNES, C.; SARAIVA, J.; COIMBRA, M. Chemical and physical methodologies for the replacement/reduction of sulfur dioxide use during winemaking: review of their potentialities and limitations. European Food Research and Technology. 2012, roč. 234, č. 1, s. 1-12. ISSN 1438-2377,
DOI: 10.1007/s00217-011-1614-6
Fic, V. Wine Waste Investigation Europe, Brno, 2011
Seznam doporučené literatury
STEIDL, Robert. Sklepní hospodářství. V českém jazyce vyd. 2., aktualiz. Valtice: Národní vinařské centrum, 2010, 309 s. ISBN 978-80-903201-9-2
MICHLOVSKÝ, M. Oxid siřičitý v enologii. Vyd. 1. Rakvice: Vinselekt Michlovský, 2012, 151 s. ISBN 978-80-905319-0-1
KAMENÍČEK, J. Anorganická chemie. 4. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého
v Olomouci, 2009, 316 s. ISBN 978-80-244-2387-6
MINÁRIK, E. Chémia a mikrobiológia vína. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1986, 547 s.
SANTOS, M.; NUNES, C.; SARAIVA, J.; COIMBRA, M. Chemical and physical methodologies for the replacement/reduction of sulfur dioxide use during winemaking: review of their potentialities and limitations. European Food Research and Technology. 2012, roč. 234, č. 1, s. 1-12. ISSN 1438-2377,
DOI: 10.1007/s00217-011-1614-6
Fic, V. Wine Waste Investigation Europe, Brno, 2011
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Který analytický ukazatel ovlivňuje přídavek disiřičitanu didraselného do vína?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.