Diplomová práce je zaměřena na simultánní stanovení umělých sladidel acesulfamu K a aspartamu pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie (HPLC). Byly nalezeny optimální chromatografické podmínky pro jejich analýzu. Dále bylo stanoveno množství obou umělých sladidel ve vybraných vzorcích minerálních a pramenitých vod.
Anotace v angličtině
This thesis was focused on the simultaneous determination of acesulfame K and aspar-tame using high performance liquid chromatography (HPLC). The optimal chromatographic conditions for the separation of mentioned sweeteners were investigated. In addition, the content of both sweeteners in chosen mineral and spring waters was determined.
Klíčová slova
acesulfam K, aspartam, HPLC, minerální voda, pramenitá voda
Klíčová slova v angličtině
acesulfame K, aspartame, HPLC, mineral water, spring water
Rozsah průvodní práce
79 s., přílohy (I - XI) 11 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je zaměřena na simultánní stanovení umělých sladidel acesulfamu K a aspartamu pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie (HPLC). Byly nalezeny optimální chromatografické podmínky pro jejich analýzu. Dále bylo stanoveno množství obou umělých sladidel ve vybraných vzorcích minerálních a pramenitých vod.
Anotace v angličtině
This thesis was focused on the simultaneous determination of acesulfame K and aspar-tame using high performance liquid chromatography (HPLC). The optimal chromatographic conditions for the separation of mentioned sweeteners were investigated. In addition, the content of both sweeteners in chosen mineral and spring waters was determined.
Klíčová slova
acesulfam K, aspartam, HPLC, minerální voda, pramenitá voda
Klíčová slova v angličtině
acesulfame K, aspartame, HPLC, mineral water, spring water
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně charakterizovat umělá sladidla, popsat jejich použití v potravinářství.
Definovat sladivost, popsat ji u umělých sladidel.
Princip kapalinové chromatografie.
II. Praktická část
Vypracovat metodiku pro stanovení acesulfamu a aspartamu.
Aplikovat tuto metodu na vzorcích vybraných minerálních vod.
Diskuze a formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně charakterizovat umělá sladidla, popsat jejich použití v potravinářství.
Definovat sladivost, popsat ji u umělých sladidel.
Princip kapalinové chromatografie.
II. Praktická část
Vypracovat metodiku pro stanovení acesulfamu a aspartamu.
Aplikovat tuto metodu na vzorcích vybraných minerálních vod.
Diskuze a formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
FERRER, I., THURMAN, E. Analysis of sucralose and other sweeteners in water and beverage samples by liquid chromatography/time-of-flight mass spektrometry. Journal of Chromatography A [online]. 2010, 1217, [cit. 2012-01-10].
ZYGLER, A., WASIK, A. Analytical methodologies for determination of artificial sweeteners in foodstuffs. Trends in Analytical Chemistry [online]. 2009, Vol. 28, No. 9, [cit. 2012-01-15].
DOSSI, N., TONIOLO, R. Simultaneous RP-LC Determination of Additives in Soft Drinks. Chromatographia [online]. 2006, 63, No. 11/12, [cit. 2012-01-18].
C¸ UBUK DEMIRALAY, E. et al. Isocratic Separation of Some Food Additives by Reversed Phase Liquid Chromatography. Chromatographia [online]. 2006, 63, No. 1/2, [cit. 2012-01-15].
CANTARELLI, M. A. et al. Simultaneous determination of aspartame and acesulfame-K by molecular absorption spectrophotometry using multivariate calibration and validation by high performance liquid chromatography. Food Chemistry [online]. 2009, 115, 1128?1132, [cit. 2012-01-15].
Seznam doporučené literatury
FERRER, I., THURMAN, E. Analysis of sucralose and other sweeteners in water and beverage samples by liquid chromatography/time-of-flight mass spektrometry. Journal of Chromatography A [online]. 2010, 1217, [cit. 2012-01-10].
ZYGLER, A., WASIK, A. Analytical methodologies for determination of artificial sweeteners in foodstuffs. Trends in Analytical Chemistry [online]. 2009, Vol. 28, No. 9, [cit. 2012-01-15].
DOSSI, N., TONIOLO, R. Simultaneous RP-LC Determination of Additives in Soft Drinks. Chromatographia [online]. 2006, 63, No. 11/12, [cit. 2012-01-18].
C¸ UBUK DEMIRALAY, E. et al. Isocratic Separation of Some Food Additives by Reversed Phase Liquid Chromatography. Chromatographia [online]. 2006, 63, No. 1/2, [cit. 2012-01-15].
CANTARELLI, M. A. et al. Simultaneous determination of aspartame and acesulfame-K by molecular absorption spectrophotometry using multivariate calibration and validation by high performance liquid chromatography. Food Chemistry [online]. 2009, 115, 1128?1132, [cit. 2012-01-15].
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky:
Mgr.Magda Doležalová, Ph.D.: Mají umělá sladidla negativní vliv na zdraví, zvláště u dětí?
Ing. Robert Gál, Ph.D.: Mají umělá sladidla vliv na hyperaktivitu u dětí?