Diplomová práce je zaměřena na určení autenticity máku modrého stanovením hodnoty oxidační stability. Teoretická část popisuje vlastní mák a jeho historii, metodu rancimat a její využití ve firmě ALIKA a.s.
V praktické části je stanovení hodnoty oxidační stability máku modrého. Nejdříve stanove-ní ideální hodnoty stoprocentního čerstvého máku v rozmezí do 30 dní od sklizně, potom měření stárnutí v průběhu 8 měsíců a nakonec stanovení jeho autenticity pomocí záložního vzorku (sklizeň 2010) a následné míchání v procentuálních poměrech (čerstvý a starý mák).
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with specification of authenticity of blue poppy seeds by value of oxidative stability. The theoretical part describes blue poppy seeds, its history, rancimad method and use of this method in ALIKA a.s.
The practical part defines value of oxidative stability of blue poppy seeds. Firstly, it defi-nes ideal value of oxidative stability. This is measured 30 days after current crop. Then it is measuring ageing in 8 months. At last it defines authenticity by reserve sample (crop 2010) and samples made by mixing with blue poppy seeds from new crop - in percentage rates.
Klíčová slova
Mák modrý, metoda Rancimat, oxidační stabilita
Klíčová slova v angličtině
blue poppy, Rancimat metod, oxidation stability
Rozsah průvodní práce
62
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je zaměřena na určení autenticity máku modrého stanovením hodnoty oxidační stability. Teoretická část popisuje vlastní mák a jeho historii, metodu rancimat a její využití ve firmě ALIKA a.s.
V praktické části je stanovení hodnoty oxidační stability máku modrého. Nejdříve stanove-ní ideální hodnoty stoprocentního čerstvého máku v rozmezí do 30 dní od sklizně, potom měření stárnutí v průběhu 8 měsíců a nakonec stanovení jeho autenticity pomocí záložního vzorku (sklizeň 2010) a následné míchání v procentuálních poměrech (čerstvý a starý mák).
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with specification of authenticity of blue poppy seeds by value of oxidative stability. The theoretical part describes blue poppy seeds, its history, rancimad method and use of this method in ALIKA a.s.
The practical part defines value of oxidative stability of blue poppy seeds. Firstly, it defi-nes ideal value of oxidative stability. This is measured 30 days after current crop. Then it is measuring ageing in 8 months. At last it defines authenticity by reserve sample (crop 2010) and samples made by mixing with blue poppy seeds from new crop - in percentage rates.
Klíčová slova
Mák modrý, metoda Rancimat, oxidační stabilita
Klíčová slova v angličtině
blue poppy, Rancimat metod, oxidation stability
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Historie máku modrého
Rancimat
Využití rancimatu ve firmě Alika a.s.
II. Praktická část
Stanovení čerstvého 100% máku modrého v časové ose 0 - 30 dní od sklizně
Stanovení 100% máku modrého v časové ose 1 - 8 měsíců od sklizně
Stanovení máku modrého v procentuálních poměrech sklizně 2010 a 2011
Vyhodnocení
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Historie máku modrého
Rancimat
Využití rancimatu ve firmě Alika a.s.
II. Praktická část
Stanovení čerstvého 100% máku modrého v časové ose 0 - 30 dní od sklizně
Stanovení 100% máku modrého v časové ose 1 - 8 měsíců od sklizně
Stanovení máku modrého v procentuálních poměrech sklizně 2010 a 2011
Vyhodnocení
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999
Metrohm Česká republika 2011. Metrohm [online]. 2011 [cit. 2012-02-01]. Dostupné z: http://www.metrohm.cz/products/Metrohm/rancimaty/743/index.html
Copyright Profi Press s.r.o. Agroweb [online]. 1997 [cit. 2012-02-01]. Dostupné z: http://www.agroweb.cz/Vyuziti-olejnin-pro-potravinarske-ucely__s44x8463.html
Copyright 2011 by IREKS GmbH. Ireks-enzyma [online]. 2011 [cit. 2012-02-01]. Dostupné z: http://www.ireks-enzyma.cz/Cesky.htm
Metrohm AG 2010. Metrohm [online]. 2010 [cit. 2012-02-01]. Dostupné z: http://www.metrohm.com/com/index.html
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999
Metrohm Česká republika 2011. Metrohm [online]. 2011 [cit. 2012-02-01]. Dostupné z: http://www.metrohm.cz/products/Metrohm/rancimaty/743/index.html
Copyright Profi Press s.r.o. Agroweb [online]. 1997 [cit. 2012-02-01]. Dostupné z: http://www.agroweb.cz/Vyuziti-olejnin-pro-potravinarske-ucely__s44x8463.html
Copyright 2011 by IREKS GmbH. Ireks-enzyma [online]. 2011 [cit. 2012-02-01]. Dostupné z: http://www.ireks-enzyma.cz/Cesky.htm
Metrohm AG 2010. Metrohm [online]. 2010 [cit. 2012-02-01]. Dostupné z: http://www.metrohm.com/com/index.html
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.- seznámil komisi s posudkem vedoucího a oponenta DP.
Otázky oponenta: na str.29 uvádíte, že následně uvolněné nežádoucí zoxidované látky jsou zachyceny do destilované vody. Můžete uvést o které látky konkrétně nejčastěji jde?
str. 42 - Jaké byly navážky pro stanovení oxidační stability a v jakých mezích se pohybovaly chyby stanovení při uváděných 3 opakováních ?
V závěru uvádíte, že "Tato metoda nebyla nikde výrobcem přístroje popsána a metodika a popsaná měření jsou výsledkem vaší diplomové práce?" - Máte na mysli konkrétní aplikaci přístroje Rancimat 743 na vzorky máku nebo vývoj nové analytické metody ?
Doc. Ing. Pavel Valášek, CSc. - Kde jste zéskali přístoj uváděný v práci. Jaké další metody můžete použít na zjištění čerstvosti máku? Srovnejte je s použitím přístroje.
Stanovisko zkušební komise :
v rámci hodnocení DP komise konstatuje, že je potřebné zabezpečit, aby vedoucími DP byli vždy odborníci s titulem Ph.D. a v případě externích vedoucích DP je třeba zabezpečit vždy garanta DP.