Práce se zabývá měření velikosti pórů ve vzorcích připraveného pečiva - chleba. K odhadu velikosti pórů a její distribuci je použita metoda fotografování nasvíceného řezu, který je následně počítačově zpracován za využití Euklidovské distanční mapy a Voronoi-ovy teselace. Na základě navržené sítě řezů je v konečné fázi zrekonstruována reálná struk-tura pórů. Výhodou metody je, že nezískáme pouze střední hodnotu velikosti pórů, ale dis-tribuci jejich velikostí. Navrženou metodu lze aplikovat nejen na jiné druhy pečiva, ale i obecně na pěny, např. polymerní. Ve srovnání s počítačovou tomografií se jedná o velmi jednoduchou a levnou metodu. Druhá ze zkoušených metod byla založena na znalosti dél-ky tětiv protínající tyto póry, z nichž se poté vypočítal samotný objem pórů.
Anotace v angličtině
The work deals with measuring pore sizes in samples of prepared pastry ? bread. For the estimation of pore sizes and the distribution of pore sizes, a method of photographing illuminated-cuts was employed. Consequently, the pictures were computationally processed using Euclidean distance map and Voronoi Tessellation. On the basis of proposed network of pores sections the real structure of spherical pores is reconstructed in the final step. The advantage of the method is obtaining not only the mean value of pore size but also the size distribution. The developed method can be applied also on the others types of pastry or in general on foams (e.g. polymeric foams). In comparison with computer tomography the method is quite simple and cheap.The second of tested methods was based on the knowledge of length of the chords intersecting the pore cuts. The pore volumes calculating was direct.
Klíčová slova
Distribuce velikosti pórů, Hustota, Pečivo, Voronoiova teselace, Tětivy
Práce se zabývá měření velikosti pórů ve vzorcích připraveného pečiva - chleba. K odhadu velikosti pórů a její distribuci je použita metoda fotografování nasvíceného řezu, který je následně počítačově zpracován za využití Euklidovské distanční mapy a Voronoi-ovy teselace. Na základě navržené sítě řezů je v konečné fázi zrekonstruována reálná struk-tura pórů. Výhodou metody je, že nezískáme pouze střední hodnotu velikosti pórů, ale dis-tribuci jejich velikostí. Navrženou metodu lze aplikovat nejen na jiné druhy pečiva, ale i obecně na pěny, např. polymerní. Ve srovnání s počítačovou tomografií se jedná o velmi jednoduchou a levnou metodu. Druhá ze zkoušených metod byla založena na znalosti dél-ky tětiv protínající tyto póry, z nichž se poté vypočítal samotný objem pórů.
Anotace v angličtině
The work deals with measuring pore sizes in samples of prepared pastry ? bread. For the estimation of pore sizes and the distribution of pore sizes, a method of photographing illuminated-cuts was employed. Consequently, the pictures were computationally processed using Euclidean distance map and Voronoi Tessellation. On the basis of proposed network of pores sections the real structure of spherical pores is reconstructed in the final step. The advantage of the method is obtaining not only the mean value of pore size but also the size distribution. The developed method can be applied also on the others types of pastry or in general on foams (e.g. polymeric foams). In comparison with computer tomography the method is quite simple and cheap.The second of tested methods was based on the knowledge of length of the chords intersecting the pore cuts. The pore volumes calculating was direct.
Klíčová slova
Distribuce velikosti pórů, Hustota, Pečivo, Voronoiova teselace, Tětivy
Provést literární rešerši o měření velikosti pórů v pórovitých materiálech.
Provést literární rešerši o pórovitosti pečiva.
II. Praktická část
Vyvinout experimentální metodu pro měření velikosti pórů na rovinném řezu strukturou.
Změřit sérii vzorků připravených různými postupy.
Provést analýzu vlivu podmínek přípravy na vlastnosti vzorků.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Provést literární rešerši o měření velikosti pórů v pórovitých materiálech.
Provést literární rešerši o pórovitosti pečiva.
II. Praktická část
Vyvinout experimentální metodu pro měření velikosti pórů na rovinném řezu strukturou.
Změřit sérii vzorků připravených různými postupy.
Provést analýzu vlivu podmínek přípravy na vlastnosti vzorků.
Seznam doporučené literatury
[1] Underwood, E. (1970). Quantitative Stereology. New York, Addison-Wesley
[2] Russ J.C., Dehoff, R.T. (1986):Practical Stereology, Springer
[3] Figoni P.I.: How Baking Works: Exploring the Fundamentals of Baking Science
Seznam doporučené literatury
[1] Underwood, E. (1970). Quantitative Stereology. New York, Addison-Wesley
[2] Russ J.C., Dehoff, R.T. (1986):Practical Stereology, Springer
[3] Figoni P.I.: How Baking Works: Exploring the Fundamentals of Baking Science
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student svou bakalařskou práci prezentoval přesvědčujícím způsobem. Výstižně komentoval nejdůležitější výsledky práce. Na otázky oponenta i komise odpověděl věcně a správně.
doc. Mgr. Marek Koutný, Ph.D.
Existuje zvláští program na zachycení velikosti pórů?
doc. Ing. Otakar Rop, Ph.D.
Kolik procent žitných výrobků je na našem trhu?
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.
Jak byste dále směřoval svůj výzkum?