Cílem bakalářské práce bylo stanovení vlákniny, vlhkosti a popele ve vzorcích připravených z pšenice červené. Součástí teoretické práce byla charakteristika, popis stavby a chemického složení pšenice obecné, zejména pak pšenice červené. Dále bylo shrnuto trávení základních živin, charakterizována vláknina a její účinky na člověka.
Annotation in English
Aim of this work was to determine the fiber, ash and moisture in samples prepared from red wheat. The work has also included characteristic description of the structure and che-mical composition of wheat, especially red wheat. Furthermore, it was concluded digestion of essential nutrients, fiber was characterized and her effects on human.
Cílem bakalářské práce bylo stanovení vlákniny, vlhkosti a popele ve vzorcích připravených z pšenice červené. Součástí teoretické práce byla charakteristika, popis stavby a chemického složení pšenice obecné, zejména pak pšenice červené. Dále bylo shrnuto trávení základních živin, charakterizována vláknina a její účinky na člověka.
Annotation in English
Aim of this work was to determine the fiber, ash and moisture in samples prepared from red wheat. The work has also included characteristic description of the structure and che-mical composition of wheat, especially red wheat. Furthermore, it was concluded digestion of essential nutrients, fiber was characterized and her effects on human.
I. Teoretická část
Stručně charakterizovat pšenici s bližším zaměřením na pšenici červenou, uvést chemické složení zrna (obilky).
Shrnout trávení základních živin (sacharidů, proteinů, lipidů), charakterizovat vlákninu.
Uvést principy analytických metod použitých v experimentální části.
II. Experimentální část
Vlastní stanovení vlákniny a sušiny v daných vzorcích červené pšenice, mouce a vločkách. Popsat metodiku stanovení.
Diskuze výsledků a formulace závěrů.
Research Plan
I. Teoretická část
Stručně charakterizovat pšenici s bližším zaměřením na pšenici červenou, uvést chemické složení zrna (obilky).
Shrnout trávení základních živin (sacharidů, proteinů, lipidů), charakterizovat vlákninu.
Uvést principy analytických metod použitých v experimentální části.
II. Experimentální část
Vlastní stanovení vlákniny a sušiny v daných vzorcích červené pšenice, mouce a vločkách. Popsat metodiku stanovení.
Diskuze výsledků a formulace závěrů.
Recommended resources
HRABĚ, J., O. ROP a I. HOZA. Technologie výroby potravin rostlinného původu. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně: UTB Academia centrum Zlín, 2006. ISBN 80- 7318- 372- 2
VELÍŠEK, J.: Chemie potravin 3. Tábor: Ossis, 1999. ISBN 80-902391-5-3. 1. vydání.
Kadlec P., Melzoch, K., Voldřich, M., a kolektiv. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Ostrava: KEY Publishing s.r.o., 2009. ISBN 978- 80- 7418- 051- 4
Francis, Frederick J. Wiley Encyclopedia of Food Science and Technology. John Wiley & Sons, 1999. ISBN 978-0-471-19285-5. 2. vydání
ZHOU, K., HAO, J., GRIFFEY, C., CHUNG, H., O´KEEFE, F. S., CHEN, J. a S. HOGAN. Antioxidant Properties of Fusarium Head Blight-Resistant and Susceptible Soft Red Winter Wheat Grains Grown in Virginia. Journal of agricultural and food chemistry. 2007, VOL.55, 3729-3736.
Recommended resources
HRABĚ, J., O. ROP a I. HOZA. Technologie výroby potravin rostlinného původu. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně: UTB Academia centrum Zlín, 2006. ISBN 80- 7318- 372- 2
VELÍŠEK, J.: Chemie potravin 3. Tábor: Ossis, 1999. ISBN 80-902391-5-3. 1. vydání.
Kadlec P., Melzoch, K., Voldřich, M., a kolektiv. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Ostrava: KEY Publishing s.r.o., 2009. ISBN 978- 80- 7418- 051- 4
Francis, Frederick J. Wiley Encyclopedia of Food Science and Technology. John Wiley & Sons, 1999. ISBN 978-0-471-19285-5. 2. vydání
ZHOU, K., HAO, J., GRIFFEY, C., CHUNG, H., O´KEEFE, F. S., CHEN, J. a S. HOGAN. Antioxidant Properties of Fusarium Head Blight-Resistant and Susceptible Soft Red Winter Wheat Grains Grown in Virginia. Journal of agricultural and food chemistry. 2007, VOL.55, 3729-3736.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
graphs, schemes, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Studentka měla nachystanou velmi příjemnou prezentaci, při jejíž obhajobě prokázala teoretické i praktické znalosti studované problematiky. Přítomná vedoucí práce kladně hodnotila celou práci, i když vyčetla drobné nedostatky. Na otázky oponentky odpověděla studentka správně, otázky měla dobře prostudované a komise byla s odpověďmi spokojena.
V diskuzi se pan předseda zeptal na stanovení cholesterolu a oběh cholesterolu v těle. Pan doc. Hrabě měl dotaz na citace literatury a jejich formát, dále se pak ptal na stanovení Hmotnosti tisíce zrn a význam této analýzy a na obsah vlákniny v méně a více vymletých moukách. Studentka reagovala nervózně, ale celkově správně. Pan doc. Valášek se zeptal na stanovení popelovin u jednotlivých mlýnských produktů, a konkrétně se zeptal na číslo T u prodejní mouky.