Bakalářská práce se zabývá charakteristikou rostlinných olejů a tuků. V práci je uvedeno chemické složení lipidů, olejniny používané pro výrobu olejů a jejich zpracování. V další části se práce zabývá využitím rostlinných tuků v potravinářství a v chemickém průmyslu. Je také popsán význam tuků ve výživě člověka a změny, které u tuků probíhají v průběhu skladování a zpracování.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis deals with the characteristics of vegetable oils and fats. There are details about chemical composition of lipids used for the production of oilseeds and their processing. The other part of the work is focused on the use of vegetable fats in food and chemical industries. It also describes the importance of fats in a human nutrition and changes, of fat during storage and processing.
Klíčová slova
mastné kyseliny, rostlinné tuky a oleje, olejniny, detergenty, tenzidy
Klíčová slova v angličtině
fatty acids, vegetable oils and fats, oil plants, detergents, surfacants
Rozsah průvodní práce
46 s., přílohy 2 strany
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou rostlinných olejů a tuků. V práci je uvedeno chemické složení lipidů, olejniny používané pro výrobu olejů a jejich zpracování. V další části se práce zabývá využitím rostlinných tuků v potravinářství a v chemickém průmyslu. Je také popsán význam tuků ve výživě člověka a změny, které u tuků probíhají v průběhu skladování a zpracování.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis deals with the characteristics of vegetable oils and fats. There are details about chemical composition of lipids used for the production of oilseeds and their processing. The other part of the work is focused on the use of vegetable fats in food and chemical industries. It also describes the importance of fats in a human nutrition and changes, of fat during storage and processing.
Klíčová slova
mastné kyseliny, rostlinné tuky a oleje, olejniny, detergenty, tenzidy
Klíčová slova v angličtině
fatty acids, vegetable oils and fats, oil plants, detergents, surfacants
Zásady pro vypracování
Chemická struktura rostlinných tuků
Využití rostlinných tuků v potravinářství
Využití rostlinných tuků v chemickém průmyslu
Výživová hodnota rostlinných tuků
Zásady pro vypracování
Chemická struktura rostlinných tuků
Využití rostlinných tuků v potravinářství
Využití rostlinných tuků v chemickém průmyslu
Výživová hodnota rostlinných tuků
Seznam doporučené literatury
Karlson,P.,Základy biochemie, Academia, Praha 1981
Davídek,J.,Janíček,G.,Pokorný,J.,Chemie potravin, SNTL, Praha 1983
Velíšek,J.,Chemie potravin 1., OSSIS, Tábor 1999
Seznam doporučené literatury
Karlson,P.,Základy biochemie, Academia, Praha 1981
Davídek,J.,Janíček,G.,Pokorný,J.,Chemie potravin, SNTL, Praha 1983
Velíšek,J.,Chemie potravin 1., OSSIS, Tábor 1999
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího diplomové práce, prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala věcně, správně, ale méně pohotově.
- Dr. Mlček: Na co se používají zbylé výlisky?
- doc. Valášek: Výlisky ze sojového oleje (vysoký obsah bílkovin) se používají k čemu.