Tato bakalářská práce pojednává o charakteristice kávy a jejich zdravotních účincích na lidském organizmu. Zabývá se složením a výrobou kávy. Cílem bylo sjednotit různé studie, které zkoumaly zdravotní účinky kávy a nalezení nových kávových výrobků s popsáním jejich významných látek, které mají zdravotní vliv na lidský organizmus.
Annotation in English
This bachelor thesis describes the characteristics of coffe and their health effects on human body. Desribes the composition and production of coffee. The aim was to unify the various studies that have examined the health effects of coffee and finding a new coffee products, describing the important compounds that have health effects on the human body.
Keywords
káva, složení, výroba, kofein, zdravotní účinky, nové kávové výrobky
Keywords in English
coffee, composition, production, caffeine, health effects, new coffee products
Length of the covering note
50 s. (65 229 znaků).
Language
CZ
Annotation
Tato bakalářská práce pojednává o charakteristice kávy a jejich zdravotních účincích na lidském organizmu. Zabývá se složením a výrobou kávy. Cílem bylo sjednotit různé studie, které zkoumaly zdravotní účinky kávy a nalezení nových kávových výrobků s popsáním jejich významných látek, které mají zdravotní vliv na lidský organizmus.
Annotation in English
This bachelor thesis describes the characteristics of coffe and their health effects on human body. Desribes the composition and production of coffee. The aim was to unify the various studies that have examined the health effects of coffee and finding a new coffee products, describing the important compounds that have health effects on the human body.
Keywords
káva, složení, výroba, kofein, zdravotní účinky, nové kávové výrobky
Keywords in English
coffee, composition, production, caffeine, health effects, new coffee products
Research Plan
Historie kávy, kávovník a její druhy.
Složení kávy a popis zpracování.
Zdravotní účinky kávy na organismus.
Nové kávové výrobky a jejich významné látky.
Research Plan
Historie kávy, kávovník a její druhy.
Složení kávy a popis zpracování.
Zdravotní účinky kávy na organismus.
Nové kávové výrobky a jejich významné látky.
Recommended resources
[1] Z. Žáček: Nad šálkem plným vůně. 1. vyd. Praha: Merkur, 1977. 257 s. ISBN: 51-219-77.
[2] E. L. Garcia, et al. Coffee consumption and risk of stroke in women, Circulation, 2009, 119, s. 1116-1123.
[3] J. Thorn: Káva: příručka pro labužníky. 1. vyd. Praha: Fortuna Print, 2000. 192 s. ISBN: 80-86144-6-X.
[4] J.G.Dorea, et al. Is coffee a functional food? British journal of nutrition, 2005, 93, s. 773-782.
Recommended resources
[1] Z. Žáček: Nad šálkem plným vůně. 1. vyd. Praha: Merkur, 1977. 257 s. ISBN: 51-219-77.
[2] E. L. Garcia, et al. Coffee consumption and risk of stroke in women, Circulation, 2009, 119, s. 1116-1123.
[3] J. Thorn: Káva: příručka pro labužníky. 1. vyd. Praha: Fortuna Print, 2000. 192 s. ISBN: 80-86144-6-X.
[4] J.G.Dorea, et al. Is coffee a functional food? British journal of nutrition, 2005, 93, s. 773-782.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
illustrations, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Studentka jistě a sebevědomě prezentovala svoji bakalářskou práci. Prezentace byla velmi přehledná a názorná. Dotazy oponentky zodpověděla studentka správně a zřetelně, komise s odpověďmi souhlasí.
V diskuzi měla dr. Sumczynski otázku na vztah kofeinu a metabolismu vápníku a negativní dopad kávy na odvápnění organismu.