Tato diplomová práce podává přehled o historii i aktuálním statusu kvality tak, jak je vnímána potravinářskými provozy. Jakost je rozhodujícím faktorem stabilní ekonomické výkonnosti podniků. V dnešní době je nabízeno několik navzájem si podobných návodů ? standardů jak docílit určité úrovně kvality ? prosperity. Vzhledem k rozsáhlosti této problematiky je tato práce zaměřena především na HACCP, normy ISO 9001, IFS, BRC a Tesco standard. Prostředkem a osou k neustálému zdokonalování systému a procesu je sedm nástrojů jakosti. Odrazem úspěšnosti naplňování standardů je auditorský proces, kterým druhá či třetí strana validuje míru naplnění požadavků standardu.
V druhé polovinětéto práce je nastíněna aktuální situace v problematice kvality, kdy stále zvyšující se požadavky dodavatelsko ? odběratelských vztahů dopadají na podniky střední a menší velikosti. Jsou zde přiloženy mnou vypracované dokumenty: Příručka kvality, Plán HACCP, Provozní řád a Interní audit.
Annotation in English
This Thesis gives an Overview of History and current Status of Quality percieved by Food Plants. Quality is a crucial Factor of stable Economic Performance of Businesses. There are offered Number of Similar Standards giving to Companies a Way how to achieve high Level of Quality ? Prosperity. According to broad of this Issue is choosed just Couple of most used and important Ones as HACCP, ISO 9001, IFS, BRC and Tesco standard. Tools of continuoal Improvement are Seven quality Instruments. Internal audit gives a Picture of the Level of standard Implementation and Fulfillment.
The second Part of this Thesis focuses on the Situation in the Quality, when continuously growing requirements have big impact even on small and mediumsized companies. The practical part of this thesis contains the original documents souch as: Quality manual, HACCP plan, Operation plan and Internal audit, made for a concrete small Food Plant.
Keywords
kvalita, jakost, IFS, BRC, HACCP, ISO 9001, nástroje jakosti, příručka kvality, interní audit
Tato diplomová práce podává přehled o historii i aktuálním statusu kvality tak, jak je vnímána potravinářskými provozy. Jakost je rozhodujícím faktorem stabilní ekonomické výkonnosti podniků. V dnešní době je nabízeno několik navzájem si podobných návodů ? standardů jak docílit určité úrovně kvality ? prosperity. Vzhledem k rozsáhlosti této problematiky je tato práce zaměřena především na HACCP, normy ISO 9001, IFS, BRC a Tesco standard. Prostředkem a osou k neustálému zdokonalování systému a procesu je sedm nástrojů jakosti. Odrazem úspěšnosti naplňování standardů je auditorský proces, kterým druhá či třetí strana validuje míru naplnění požadavků standardu.
V druhé polovinětéto práce je nastíněna aktuální situace v problematice kvality, kdy stále zvyšující se požadavky dodavatelsko ? odběratelských vztahů dopadají na podniky střední a menší velikosti. Jsou zde přiloženy mnou vypracované dokumenty: Příručka kvality, Plán HACCP, Provozní řád a Interní audit.
Annotation in English
This Thesis gives an Overview of History and current Status of Quality percieved by Food Plants. Quality is a crucial Factor of stable Economic Performance of Businesses. There are offered Number of Similar Standards giving to Companies a Way how to achieve high Level of Quality ? Prosperity. According to broad of this Issue is choosed just Couple of most used and important Ones as HACCP, ISO 9001, IFS, BRC and Tesco standard. Tools of continuoal Improvement are Seven quality Instruments. Internal audit gives a Picture of the Level of standard Implementation and Fulfillment.
The second Part of this Thesis focuses on the Situation in the Quality, when continuously growing requirements have big impact even on small and mediumsized companies. The practical part of this thesis contains the original documents souch as: Quality manual, HACCP plan, Operation plan and Internal audit, made for a concrete small Food Plant.
Keywords
kvalita, jakost, IFS, BRC, HACCP, ISO 9001, nástroje jakosti, příručka kvality, interní audit
Historie, současnost a vývoj managementu kvality v potravinářství.
ISO 9001, HACCP, IFS, BRC, Tesco standart.
Popis firmy, důvody pro zavedení systému ve firmě/všeobecně.
II. Praktická část
Vytvoření příručky kvality.
Tvorba vlastní dokumentace, uvedení procesu do provozu.
Závěr :Interní audit , Odstranění neshod z interního auditu
:Vlastní audit, odstranění neshod z auditu a jejich analýza.
Research Plan
I. Teoretická část
Historie, současnost a vývoj managementu kvality v potravinářství.
ISO 9001, HACCP, IFS, BRC, Tesco standart.
Popis firmy, důvody pro zavedení systému ve firmě/všeobecně.
II. Praktická část
Vytvoření příručky kvality.
Tvorba vlastní dokumentace, uvedení procesu do provozu.
Závěr :Interní audit , Odstranění neshod z interního auditu
:Vlastní audit, odstranění neshod z auditu a jejich analýza.
Recommended resources
[1] STEINHAUSER, L. et al. : Produkce masa. LAST, 2000.
[2] STEINHAUSER, L. a kolektiv : Hygiena a technologie masa. LAST, 1995.
[3] PIPEK, P. : Technologie masa I. VŠCHT Praha. 1995.
[4] ČSN EN ISO 9001. Systém požadavku kvality - Požadavky. Praha : Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2009.
[5] IFS. International Food Standard - Verze 5 : Norma pro provádění auditů značkových výrobků dodávaných do maloobchodní a velkoobchodní sitě. Berlin : IFS Office, 2007.
Recommended resources
[1] STEINHAUSER, L. et al. : Produkce masa. LAST, 2000.
[2] STEINHAUSER, L. a kolektiv : Hygiena a technologie masa. LAST, 1995.
[3] PIPEK, P. : Technologie masa I. VŠCHT Praha. 1995.
[4] ČSN EN ISO 9001. Systém požadavku kvality - Požadavky. Praha : Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2009.
[5] IFS. International Food Standard - Verze 5 : Norma pro provádění auditů značkových výrobků dodávaných do maloobchodní a velkoobchodní sitě. Berlin : IFS Office, 2007.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
schemes, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Student potvrdil hodnocení vedoucího diplomové práce, prokázal, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal věcně, správně, ale méně pohotově.
doc. Ing. Peter Haščík, Ph.D.: Vás požádala firma o vypracování interního auditu?
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Co je to odchylkový postup a jaké typy používáme?