Diplomová práce popisuje složení kravského mléka. Zabývá se mikrobiologií syrového mlé-ka, patogenními a podmíněně patogenními mikroorganizmy vyskytujícími se v syrovém mléce. Další část je zaměřena na pozitiva a negativa mléka a princip mléčného automatu.
V praktické části se zaměřuje na průzkum úpravy syrového mléka spotřebitelem a mikrobiologickým rozborem syrového mléka.
Anotace v angličtině
This diploma thesis describes a cow?s milk consistency. The thesis deals with raw milk microbiology, pathogenic and conditionally pathogenic microorganisms occurring in raw milk. Another part is focused on positives and negatives of milk and milk vending machine principle.
The practical part aims at research of raw milk modification by a consumer and a microbiological analysis of raw milk from a vending machine.
Klíčová slova
Složení mléka, mikrobiologie syrového mléka, mléčný automat
Klíčová slova v angličtině
Milk consistency, raw milk mikrobiology, milk vending machine
Rozsah průvodní práce
101 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce popisuje složení kravského mléka. Zabývá se mikrobiologií syrového mlé-ka, patogenními a podmíněně patogenními mikroorganizmy vyskytujícími se v syrovém mléce. Další část je zaměřena na pozitiva a negativa mléka a princip mléčného automatu.
V praktické části se zaměřuje na průzkum úpravy syrového mléka spotřebitelem a mikrobiologickým rozborem syrového mléka.
Anotace v angličtině
This diploma thesis describes a cow?s milk consistency. The thesis deals with raw milk microbiology, pathogenic and conditionally pathogenic microorganisms occurring in raw milk. Another part is focused on positives and negatives of milk and milk vending machine principle.
The practical part aims at research of raw milk modification by a consumer and a microbiological analysis of raw milk from a vending machine.
Klíčová slova
Složení mléka, mikrobiologie syrového mléka, mléčný automat
Klíčová slova v angličtině
Milk consistency, raw milk mikrobiology, milk vending machine
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Syrové mléko a jeho složení.
Mikrobiologie syrového mléka.
Konzumace syrového mléka.
Mléčný automat a jeho princip.
II. Praktická část
Průzkum úpravy syrového mléka spotřebitelem.
Mikrobiologický rozbor syrového mléka.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Syrové mléko a jeho složení.
Mikrobiologie syrového mléka.
Konzumace syrového mléka.
Mléčný automat a jeho princip.
II. Praktická část
Průzkum úpravy syrového mléka spotřebitelem.
Mikrobiologický rozbor syrového mléka.
Seznam doporučené literatury
[1] ADAMS, M. R., MOTARJEMI, Y. Emerging foodborne pathogens [online], Cambridge: Woodhead Publishing, [cit. 2010-11-14]. 634 s. Dostupné z WWW: http://www.knovel.com/web/portal/browse/display?_EXT_KNOVEL_DISPLAY_bookid=1363. ISBN 9781855739635.
[2] GAJDŮŠEK, S. Laktologie, 1. vydání, Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2003, 78 s. ISBN 80-7157-657-3.
[3] JIČÍNSKÁ, E., HAVLOVÁ, J. Patogenní mikroorganismy v mléce a mlékárenských výrobcích, 1. vydání, Praha: ÚZPI, 1995, 106 s. ISBN 80-85120-47-X.
[4] FOX, P., MCSWEENEY, P. Dairy chemistry and biochemistry [online]. London: Blackie Academic & Professional, [cit. 2010-11-07]. 478 s. Dostupné z WWW: http://www.knovel.com/knovel2/Toc.jsp?BookID=937. ISBN 0-412-72000-0
Seznam doporučené literatury
[1] ADAMS, M. R., MOTARJEMI, Y. Emerging foodborne pathogens [online], Cambridge: Woodhead Publishing, [cit. 2010-11-14]. 634 s. Dostupné z WWW: http://www.knovel.com/web/portal/browse/display?_EXT_KNOVEL_DISPLAY_bookid=1363. ISBN 9781855739635.
[2] GAJDŮŠEK, S. Laktologie, 1. vydání, Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2003, 78 s. ISBN 80-7157-657-3.
[3] JIČÍNSKÁ, E., HAVLOVÁ, J. Patogenní mikroorganismy v mléce a mlékárenských výrobcích, 1. vydání, Praha: ÚZPI, 1995, 106 s. ISBN 80-85120-47-X.
[4] FOX, P., MCSWEENEY, P. Dairy chemistry and biochemistry [online]. London: Blackie Academic & Professional, [cit. 2010-11-07]. 478 s. Dostupné z WWW: http://www.knovel.com/knovel2/Toc.jsp?BookID=937. ISBN 0-412-72000-0
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Mária Angelovičová, Ph.D. : Proč jste stanovovala ve své práci obsah antibiotik v mléce?
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Co to je toaleta vemene a jaký je její prvořadý význam?
Studentka se ve zkoumané problematice orientuje. Na otázky komise odpovídala věcně.