Teoretická část diplomové práce charakterizuje vybrané tradiční a netradiční druhy cereálií. Také je zde definována vláknina - její chemické složení, rozdělení podle rozpustnosti ve vodě, vlastnosti, fyziologické účinky na člověka a metody stanovení.
Praktická část je zaměřena na stanovení obsahu sušiny, popele, neutrálně-detergentní a hrubé vlákniny ve vybraných tradičních a netradičních druzích cereálií pomocí přístroje ANKOM.
Anotace v angličtině
Theoretical part of the thesis characteristics of selected traditional and non-traditional cereals. The thesis also defines the dietary fibre - its chemical structure, division according to water solubility, properties, physiological operations for human and methods of determination.
The practical part describes the determination of dry matter, ash, neutral detergent fibre and crude fibre in selected traditional and non-traditional cereals using analyzer ANKOM.
Teoretická část diplomové práce charakterizuje vybrané tradiční a netradiční druhy cereálií. Také je zde definována vláknina - její chemické složení, rozdělení podle rozpustnosti ve vodě, vlastnosti, fyziologické účinky na člověka a metody stanovení.
Praktická část je zaměřena na stanovení obsahu sušiny, popele, neutrálně-detergentní a hrubé vlákniny ve vybraných tradičních a netradičních druzích cereálií pomocí přístroje ANKOM.
Anotace v angličtině
Theoretical part of the thesis characteristics of selected traditional and non-traditional cereals. The thesis also defines the dietary fibre - its chemical structure, division according to water solubility, properties, physiological operations for human and methods of determination.
The practical part describes the determination of dry matter, ash, neutral detergent fibre and crude fibre in selected traditional and non-traditional cereals using analyzer ANKOM.
Stručně popsat základní trávicí enzymy a jejich působení v lidském
organizmu.
Definovat druhy vlákniny, zaměřit se na její fyziologický význam.
Charakterizovat netradiční druhy obilovin a rýži, zdůraznit jejich
nutriční benefit.
II. Praktická část
Stanovení hrubé vlákniny ve vzorcích netradičních cereálií, rýže,
definovaných směsí mouk a výrobků z nich vyrobených.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně popsat základní trávicí enzymy a jejich působení v lidském
organizmu.
Definovat druhy vlákniny, zaměřit se na její fyziologický význam.
Charakterizovat netradiční druhy obilovin a rýži, zdůraznit jejich
nutriční benefit.
II. Praktická část
Stanovení hrubé vlákniny ve vzorcích netradičních cereálií, rýže,
definovaných směsí mouk a výrobků z nich vyrobených.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
[2] Journal of Food Science, 74, 2009, č. 6.
[3] BENEŠOVÁ, L. a kol. Potravinářství ´91, VÚPP, Praha 1991.
[4] Milling and Baking, News, 88, 2009, č. 15.
[5] Výživa a potraviny, 63, 2008, č.6.
[6] ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin, Brno 2006.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
[2] Journal of Food Science, 74, 2009, č. 6.
[3] BENEŠOVÁ, L. a kol. Potravinářství ´91, VÚPP, Praha 1991.
[4] Milling and Baking, News, 88, 2009, č. 15.
[5] Výživa a potraviny, 63, 2008, č.6.
[6] ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin, Brno 2006.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
Otázky komise:
Doc. Hrabě: Co je to acidodetergentní vláknina?