V teoretické části je pojednáno o tucích z hlediska výroby, složení, lidské výživy a jejich
vlivu na zdravotní stav. Cílem praktické bakalářské práce bylo zhodnotit provozní kontrolu
výroby másla a směsných tuků vyráběných v Olma, a.s. Jde o základní chemické stanovení
obsahu vody a aktivní kyselosti, dále pak obsah soli, obsah netuků a volných mastných
kyselin.
Anotace v angličtině
In the theoretical part is treated of fats from view of production, structure, human?s sustenance
and their influence upon health condition. The objective of this bachelor work was to
evaluate operating control of production of butter and mixed fats, which are produced in
Olma a.s. It is about base chemical determination of water content and active acidity, salt
content, non-fats content and free fatty acids.
Klíčová slova
máslo, živočišné tuky, rostlinné tuky, obsah vody, aktivní kyselost, obsah
soli, obsah netuků, obsah volných mastných kyselin
Klíčová slova v angličtině
butter, animal fats, plant fats, fatty acids, nutrition, water content, active acidity,
salt content, non-fat content, content of free fatty acids
Rozsah průvodní práce
62 s.
Jazyk
CZ
Anotace
V teoretické části je pojednáno o tucích z hlediska výroby, složení, lidské výživy a jejich
vlivu na zdravotní stav. Cílem praktické bakalářské práce bylo zhodnotit provozní kontrolu
výroby másla a směsných tuků vyráběných v Olma, a.s. Jde o základní chemické stanovení
obsahu vody a aktivní kyselosti, dále pak obsah soli, obsah netuků a volných mastných
kyselin.
Anotace v angličtině
In the theoretical part is treated of fats from view of production, structure, human?s sustenance
and their influence upon health condition. The objective of this bachelor work was to
evaluate operating control of production of butter and mixed fats, which are produced in
Olma a.s. It is about base chemical determination of water content and active acidity, salt
content, non-fats content and free fatty acids.
Klíčová slova
máslo, živočišné tuky, rostlinné tuky, obsah vody, aktivní kyselost, obsah
soli, obsah netuků, obsah volných mastných kyselin
Klíčová slova v angličtině
butter, animal fats, plant fats, fatty acids, nutrition, water content, active acidity,
salt content, non-fat content, content of free fatty acids
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně popsat výrobu másla a směsných emulgovaných tuků použitých v experimentální části.
Definovat význam těchto výrobků pro lidskou výživu.
Principy metod použitých v experimentální části.
II. Praktická část
Provozní kontrola másla a směsných emulgovaných tuků v průběhu období říjen 2010 - duben 2011.
Stanovit u vzorků obsah vody, pH, obsah NaCl, volných mastných kyselin a obsah netuků.
Vyhodnotit získané výsledky, provést diskusi.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně popsat výrobu másla a směsných emulgovaných tuků použitých v experimentální části.
Definovat význam těchto výrobků pro lidskou výživu.
Principy metod použitých v experimentální části.
II. Praktická část
Provozní kontrola másla a směsných emulgovaných tuků v průběhu období říjen 2010 - duben 2011.
Stanovit u vzorků obsah vody, pH, obsah NaCl, volných mastných kyselin a obsah netuků.
Vyhodnotit získané výsledky, provést diskusi.
Seznam doporučené literatury
[1] BARÁT, J., DOSTÁLOVÁ, J., POKORNÝ, J. Výživová doporučení pro příjem lipidů a jejich plnění v České republice. Sborník přednášek z XLII. Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků, vydal UNILEVER ČR Nelahozeves, 2004.
[2] VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J., Chemie potravin I., 3. rozšířené a přepracované vydání, vydavatelství OSSIS, Tábor 2009.
[3] FUNAHASHI, H., HORIUCHI, J., Characteristics of the churning process in continuous butter manufacture and modelling using an artificial neural network, International Dairy Journal, Volume 18, Issue 3, March 2008, Pages 323-328
[4] KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. A KOL., Co by jste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin, 1. vydání, KEY Publishing s. r. o., Ostrava 2009.
[5] JANŠTOVÁ, B., Hygiena a technologie mléka a mléčných výrobků ? Praktická cvičení II, 1. vydání, vydala Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2009.
Seznam doporučené literatury
[1] BARÁT, J., DOSTÁLOVÁ, J., POKORNÝ, J. Výživová doporučení pro příjem lipidů a jejich plnění v České republice. Sborník přednášek z XLII. Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků, vydal UNILEVER ČR Nelahozeves, 2004.
[2] VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J., Chemie potravin I., 3. rozšířené a přepracované vydání, vydavatelství OSSIS, Tábor 2009.
[3] FUNAHASHI, H., HORIUCHI, J., Characteristics of the churning process in continuous butter manufacture and modelling using an artificial neural network, International Dairy Journal, Volume 18, Issue 3, March 2008, Pages 323-328
[4] KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. A KOL., Co by jste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin, 1. vydání, KEY Publishing s. r. o., Ostrava 2009.
[5] JANŠTOVÁ, B., Hygiena a technologie mléka a mléčných výrobků ? Praktická cvičení II, 1. vydání, vydala Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2009.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka dobře prezentovala svou práci.
Otázky oponenta práce:
1. Jak a kdy vznikaji trans-izomery mastných kyselin u živočišných tuků rep. u ztužených tuků?
2. Co je to petrifilm?