Bakalářská práce se zabývá srovnáním dvou druhů pšeničných mouk vyráběných průmyslovými mlýny na Moravě v letech 2004-2010. Teoretická část je zaměřena na historii pěstování pšenice, její zpracování a historii výrobních závodů. Dále je v teoretické části uveden popis technologie mletí a popis sledovaných vlastností mouk. Praktická část je zaměřena na stanovení sledovaných vlastností - vlhkosti, popela, čísla poklesu, mokrého lepku, reologických vlastností a jejich srovnání v jednotlivých letech.
Anotace v angličtině
Thesis is focused on the comparison of two types of wheat flour produced by the industrial mills in Moravia in 2004-2010. The aim of theoretical part is the history of wheat cultivation, its treatment and, the history of mill processing, the theoretical description of the technology and the description of the flour milling properties. The practical part is focused on the observed characteristics as moisture, ash, falling number, wet gluten, and rheological properties and their comparison in different years.
Klíčová slova
pšenice, pšeničná mouka, jakost mouky, vlhkost, popel, číslo poklesu, mokrý lepek, reologické vlastnosti mouky
Bakalářská práce se zabývá srovnáním dvou druhů pšeničných mouk vyráběných průmyslovými mlýny na Moravě v letech 2004-2010. Teoretická část je zaměřena na historii pěstování pšenice, její zpracování a historii výrobních závodů. Dále je v teoretické části uveden popis technologie mletí a popis sledovaných vlastností mouk. Praktická část je zaměřena na stanovení sledovaných vlastností - vlhkosti, popela, čísla poklesu, mokrého lepku, reologických vlastností a jejich srovnání v jednotlivých letech.
Anotace v angličtině
Thesis is focused on the comparison of two types of wheat flour produced by the industrial mills in Moravia in 2004-2010. The aim of theoretical part is the history of wheat cultivation, its treatment and, the history of mill processing, the theoretical description of the technology and the description of the flour milling properties. The practical part is focused on the observed characteristics as moisture, ash, falling number, wet gluten, and rheological properties and their comparison in different years.
Klíčová slova
pšenice, pšeničná mouka, jakost mouky, vlhkost, popel, číslo poklesu, mokrý lepek, reologické vlastnosti mouky
Laboratorní postupy pro stanovení sledovaných vlastností mouky
Výsledky a diskuse
Závěr
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Historie pěstování pšenice
Historie mlýna Kroměříž
Technologie mletí pšenice
Vlastnosti pšeničné mouky
II.Praktická část
Charakteristika použitých vzorků mouky
Laboratorní postupy pro stanovení sledovaných vlastností mouky
Výsledky a diskuse
Závěr
Seznam doporučené literatury
[1]VELÍŠEK, Jan. a kol. Chemie potravin, OSSIS Tábor 1999.
[2]PRUGAR, Jaroslav a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí, Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský, a.s., Praha 2008.
[3]Mlynářská techologie Hodnocení kvality, PŘÍHODA,Josef, HRUŠKOVÁ,Marie, 5P Praha 2007.
[4]The practice of flour milling, Dimbleby printers limited 1979.
[5]Cereální technologie I, PŘÍHODA,Josef, HRUŠKOVÁ,Marie, Praha 2006.
Seznam doporučené literatury
[1]VELÍŠEK, Jan. a kol. Chemie potravin, OSSIS Tábor 1999.
[2]PRUGAR, Jaroslav a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí, Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský, a.s., Praha 2008.
[3]Mlynářská techologie Hodnocení kvality, PŘÍHODA,Josef, HRUŠKOVÁ,Marie, 5P Praha 2007.
[4]The practice of flour milling, Dimbleby printers limited 1979.
[5]Cereální technologie I, PŘÍHODA,Josef, HRUŠKOVÁ,Marie, Praha 2006.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing.Gál, Ph.D.- seznámil komisi s posudky BP
otázka oponenta- Ing.Dvořákové - Předpokládáte, že výsledky využijete ve své praxi a budete ve vyhodnocování dat nadále pokračovat?
dr. Gál: Srovnejte ceny mouky podle druhu.
Studentka vystupovala jistě, dané problematice rozumí.