Bakalářská práce je zaměřena na kyselinu listovou a její přínos pro lidskou výživu. Popisuje charakteristiku kyseliny listové, její význam ve výživě, zdravotní důsledky deficitu kyseliny listové a její výskyt v potravinách. Další část práce je věnována fortifikaci výrobků kyselinou listovou a průzkumu trhu. V poslední části jsou popsány doplňky stravy, jejich charakteristika a sortiment výrobků dostupných na českém trhu.
Anotace v angličtině
The Bachelor´s thesis is focused on folic acid and its benefit for human nutrition. It describes the characteristics of folic acid, its importance in nutrition, the health consequences of folic acid deficiency and its occurrence in the foods. Another chapter is devoted to products with folic acid fortification and market research. The last section describes the supplements, their characteristics and assortment of products available on the Czech market.
Klíčová slova
kyselina listová, výživa, fortifikace
Klíčová slova v angličtině
folic acid, nutrition, fortification
Rozsah průvodní práce
56 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na kyselinu listovou a její přínos pro lidskou výživu. Popisuje charakteristiku kyseliny listové, její význam ve výživě, zdravotní důsledky deficitu kyseliny listové a její výskyt v potravinách. Další část práce je věnována fortifikaci výrobků kyselinou listovou a průzkumu trhu. V poslední části jsou popsány doplňky stravy, jejich charakteristika a sortiment výrobků dostupných na českém trhu.
Anotace v angličtině
The Bachelor´s thesis is focused on folic acid and its benefit for human nutrition. It describes the characteristics of folic acid, its importance in nutrition, the health consequences of folic acid deficiency and its occurrence in the foods. Another chapter is devoted to products with folic acid fortification and market research. The last section describes the supplements, their characteristics and assortment of products available on the Czech market.
Klíčová slova
kyselina listová, výživa, fortifikace
Klíčová slova v angličtině
folic acid, nutrition, fortification
Zásady pro vypracování
Charakteristika kyseliny listové.
Význam kyseliny listové.
Průzkum trhu výrobků fortifikovaných kyselinou listovou.
Zásady pro vypracování
Charakteristika kyseliny listové.
Význam kyseliny listové.
Průzkum trhu výrobků fortifikovaných kyselinou listovou.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I, 3.vydání, OSSIS, Tábor 2009.
[2] VÁVROVÁ, J. Vitaminy a stopové prvky 2007, 1.vydání, ČSKB ČLS JEP a SEKK, Praha 2007.
[3] KOMPRDA, T. Výživou ke zdraví, 1.vydání, TeMi CZ, Velké Bílovice 2009.
[4] MINDELL, E., MUNDISOVÁ, H. Nová vitaminová bible, 3.vydání, IKAR, Praha 2010.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I, 3.vydání, OSSIS, Tábor 2009.
[2] VÁVROVÁ, J. Vitaminy a stopové prvky 2007, 1.vydání, ČSKB ČLS JEP a SEKK, Praha 2007.
[3] KOMPRDA, T. Výživou ke zdraví, 1.vydání, TeMi CZ, Velké Bílovice 2009.
[4] MINDELL, E., MUNDISOVÁ, H. Nová vitaminová bible, 3.vydání, IKAR, Praha 2010.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
ing.Robert Gál, Ph.D.- seznámil členy komise s posudky
otázky oponenta BP: Na str.45 v tab.6 uvádíte obsah kyseliny listové v hrachu a v tab.8 hodnoty hrachu uvařeného. Jak vysvětlíte jejich rozdíly?
Káva Spava, o které píšete na str.37, má obsahovat až 1/3 DDD. Pro jaké množství/objem kávy platí tento údaj?
ing.Robert Gál, Ph.D. - Jaký je průměrný stav zásob kyseliny listové v organismu člověka?
doc.Ing. A.Kolesárová, Ph.D. - Jaký zdroj byste doporučila ke zvyšování hodnoty kys.listové v těle?
ing.Soňa Škrovánková, Ph.D. Prof.Ing. S.Kráčmar, Dr.Sc.-