Diplomová práce v teoretické části řeší problematiku včelího medu, zejména po stránce jeho jakostních parametrů. Kromě základních poznatků o medu a dalších včelích produktech se zabývá chemickým složením medu, jakostí a jeho dietetickým významem. V praktické části byl sledován vliv skladovacích podmínek a doby skladování na vybrané jakostní ukazatele u různých druhů medů, a to jak z tržní sítě, tak i od domácích včelařů. Výsledky měření byly porovnány s legislativou stanovenými parametry.
Anotace v angličtině
The thesis solves in the theorotecial part the questions about bee honey, especially regard-ing to its qualitative parameters. Except the basic knowledge about honey and other bee products, it deals with the chemical constitution of honey, quality and with its dietetic meaning. In the practical part was monitored the influence of the storage conditions and the time of storage on chosen qualitative indicators by various bee kinds, and this as from the market net, as from the home beekeepers. The results of measurement were compared with parameters given by the legislature.
Klíčová slova
včelí med, jakostní parametry medu, skladovací podmínky
Klíčová slova v angličtině
honey bee, quality parameters of honey, storage conditions
Rozsah průvodní práce
76 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce v teoretické části řeší problematiku včelího medu, zejména po stránce jeho jakostních parametrů. Kromě základních poznatků o medu a dalších včelích produktech se zabývá chemickým složením medu, jakostí a jeho dietetickým významem. V praktické části byl sledován vliv skladovacích podmínek a doby skladování na vybrané jakostní ukazatele u různých druhů medů, a to jak z tržní sítě, tak i od domácích včelařů. Výsledky měření byly porovnány s legislativou stanovenými parametry.
Anotace v angličtině
The thesis solves in the theorotecial part the questions about bee honey, especially regard-ing to its qualitative parameters. Except the basic knowledge about honey and other bee products, it deals with the chemical constitution of honey, quality and with its dietetic meaning. In the practical part was monitored the influence of the storage conditions and the time of storage on chosen qualitative indicators by various bee kinds, and this as from the market net, as from the home beekeepers. The results of measurement were compared with parameters given by the legislature.
Klíčová slova
včelí med, jakostní parametry medu, skladovací podmínky
Klíčová slova v angličtině
honey bee, quality parameters of honey, storage conditions
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Chemické složení medu.
Jakostní parametry medu a jejich změny.
II. Praktická část
Stanovení a srovnání vybraných jakostních parametrů medu v závislosti na době skladování a skladovacích podmínkách.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Chemické složení medu.
Jakostní parametry medu a jejich změny.
II. Praktická část
Stanovení a srovnání vybraných jakostních parametrů medu v závislosti na době skladování a skladovacích podmínkách.
Seznam doporučené literatury
[1] PŘIDAL, A.: Včelí produkty. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2003, 95 s.
[2] VORLOVÁ, L., GÁLKOVÁ, H., PŘIDAL, A., NAVRÁTIL, S., KARPÍŠKOVÁ, R.:
Med - Souborná analýza. 1. vyd. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2002, 67 s.
[3] VESELÝ, V. a kol.: Včelařství. 2. vyd. Praha, 2003, 284 s.
[4] BERETTA, G. et al.: Standardization of antioxidant properties of honey by a combination of spectrophotometric/fluorimetric assays and chemometrics. Analytica Chimica Acta 533, 2005, p. 185 - 191.
Seznam doporučené literatury
[1] PŘIDAL, A.: Včelí produkty. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2003, 95 s.
[2] VORLOVÁ, L., GÁLKOVÁ, H., PŘIDAL, A., NAVRÁTIL, S., KARPÍŠKOVÁ, R.:
Med - Souborná analýza. 1. vyd. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2002, 67 s.
[3] VESELÝ, V. a kol.: Včelařství. 2. vyd. Praha, 2003, 284 s.
[4] BERETTA, G. et al.: Standardization of antioxidant properties of honey by a combination of spectrophotometric/fluorimetric assays and chemometrics. Analytica Chimica Acta 533, 2005, p. 185 - 191.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.
Otázky komise:
Doc. Hrabě: Z čeho vzniká hydroxymethylfurfural? Které sloučeniny v medu mají antioxidační vlastnosti?
Doc. Fišera: Jaký rozdíl je mezi antioxidační aktivitou a kapacitou?
Prof. Čuboň: Byla teplota při skladování medů konstantní?