V diplomové práci je sledován vliv skladování na mikroflóru sušeného ovoce. Teo-retická část se zabývá technologií výroby sušeného ovoce a vlivem jednotlivých mikroorganismů na zmíněný druh ovoce. V praktické části bylo provedeno mikrobiologické vyšetření šesti vzorků sušeného ovoce se zaměřením na celkové počty mikroorganismů, počty koliformních mikroorganismů a počty plísní. Těchto šest vzorků sušeného ovoce bylo vystaveno třem skladovacím vlivům a to skladování otevřeného a uzavřeného vzorku sušeného ovoce maximální teplotou do 20 °C, r.v. 70 ? 75 % a skladování v inkubátoru při 30 °C, r.v. 70 ? 75%.
Anotace v angličtině
The thesis studied the effect of storage on microflora of dried fruit. The theoretical part deals with the technology of production of dried fruits and the effect of microorganisms. The practical part was conducted microbiological testing 6 samples dried fruits with a focus on total viable counts, coliform counts of microorganisms and mold counts. The six samples of dried fruit was exposed to three storage elements and the open and closed storage sample of dried fruit to a maximum temperature of 20 ° C, RH 70-75% and stored in an incubator at 30 ° C, RH 70-75%.
V diplomové práci je sledován vliv skladování na mikroflóru sušeného ovoce. Teo-retická část se zabývá technologií výroby sušeného ovoce a vlivem jednotlivých mikroorganismů na zmíněný druh ovoce. V praktické části bylo provedeno mikrobiologické vyšetření šesti vzorků sušeného ovoce se zaměřením na celkové počty mikroorganismů, počty koliformních mikroorganismů a počty plísní. Těchto šest vzorků sušeného ovoce bylo vystaveno třem skladovacím vlivům a to skladování otevřeného a uzavřeného vzorku sušeného ovoce maximální teplotou do 20 °C, r.v. 70 ? 75 % a skladování v inkubátoru při 30 °C, r.v. 70 ? 75%.
Anotace v angličtině
The thesis studied the effect of storage on microflora of dried fruit. The theoretical part deals with the technology of production of dried fruits and the effect of microorganisms. The practical part was conducted microbiological testing 6 samples dried fruits with a focus on total viable counts, coliform counts of microorganisms and mold counts. The six samples of dried fruit was exposed to three storage elements and the open and closed storage sample of dried fruit to a maximum temperature of 20 ° C, RH 70-75% and stored in an incubator at 30 ° C, RH 70-75%.
Jednotlivé druhy mikroorganismů a jejich charakteristika
II. Praktická část
Mikrobiologický rozbor sušeného ovoce v průběhu skladování
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Jednotlivé druhy ovoce a jejich popis
Sušené ovoce a jeho výroba
Mikroorganismy vyskytující se v sušeném ovoci
Jednotlivé druhy mikroorganismů a jejich charakteristika
II. Praktická část
Mikrobiologický rozbor sušeného ovoce v průběhu skladování
Seznam doporučené literatury
[1]BALAŠTÍK,J. Konzervace ovoce a zeleniny, SNTL, Praha 1975.
[2]KYZLINK,V. Principles of Food Preservation, Elsevier, Amsterdam 1990.
[3]ICMSF.Microorganisms in foods. 2 ed.,Plenum Publishers,New York 2005.
[4]BEDNÁŘ,M.FRAŇKOVÁ,V.Lékařská mikrobiologie,bakteriologie,virologie,pa-razitologie 1.vyd., Marvil, Praha 1996.
Seznam doporučené literatury
[1]BALAŠTÍK,J. Konzervace ovoce a zeleniny, SNTL, Praha 1975.
[2]KYZLINK,V. Principles of Food Preservation, Elsevier, Amsterdam 1990.
[3]ICMSF.Microorganisms in foods. 2 ed.,Plenum Publishers,New York 2005.
[4]BEDNÁŘ,M.FRAŇKOVÁ,V.Lékařská mikrobiologie,bakteriologie,virologie,pa-razitologie 1.vyd., Marvil, Praha 1996.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.: Jaká je maximální teplota vzduchu při sušení, aby nedošlo k nutričním ztrátám?
doc. Ing. Jan Hrabě, Ph.D.: Co je to alkalické zinkování ? uvádíte tuto metodu ve své práci např. u rozinek?
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: V jaké podobě můžete aplikovat plynný konzervant? Co je to relativní vlhkost?
Ing. Eva Vítová, Ph.D.: Jakým způsobem se stanovují koliformní bakterie?
Student se ve zkoumané problematice relativně orientuje. Na otázky komise odpovídal věcně.