Probiotika jsou živé mikroorganismy, které příznivě ovlivňují zdravotní stav hostitele. Jejich podávání může zlepšit zažívání, pomoci k vyléčení průjmu atd. Vláknina je směs mnoha složitých organických látek, z nichž každá má unikátní fyzikální a chemické vlastnosti. Pomáhá zlepšovat stav sliznice tlustého střeva, snižuje hladinu cholesterolu a reguluje trávení a pravidelnost stolice.
Anotace v angličtině
Probiotics are live microorganisms which positively affect the health of the host. Their use can improve digestion, help to cure diarrhea etc. Fiber is a complex mixture of many organic compounds, each of which has unique physical and chemical properties. Helps improve the state of the mucosa of the colon, reduces cholesterol and regulates digestion
and bowel regularity.
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které příznivě ovlivňují zdravotní stav hostitele. Jejich podávání může zlepšit zažívání, pomoci k vyléčení průjmu atd. Vláknina je směs mnoha složitých organických látek, z nichž každá má unikátní fyzikální a chemické vlastnosti. Pomáhá zlepšovat stav sliznice tlustého střeva, snižuje hladinu cholesterolu a reguluje trávení a pravidelnost stolice.
Anotace v angličtině
Probiotics are live microorganisms which positively affect the health of the host. Their use can improve digestion, help to cure diarrhea etc. Fiber is a complex mixture of many organic compounds, each of which has unique physical and chemical properties. Helps improve the state of the mucosa of the colon, reduces cholesterol and regulates digestion
and bowel regularity.
Charakterizovat pojmy prebiotikum, probiotikum, symbiotikum
Charakterizovat základní probiotické bakterie
Popsat mechanismus působení probiotik na organismus
Popsat účinky vlákniny na trávení a organismus
Popsat adherenční vlastnosti mikroorganismů a metody jejich studia
Ověřit adherenci Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus acidophilus na 10 druhů vysoce extrahované vlákniny
Zásady pro vypracování
Charakterizovat pojmy prebiotikum, probiotikum, symbiotikum
Charakterizovat základní probiotické bakterie
Popsat mechanismus působení probiotik na organismus
Popsat účinky vlákniny na trávení a organismus
Popsat adherenční vlastnosti mikroorganismů a metody jejich studia
Ověřit adherenci Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus acidophilus na 10 druhů vysoce extrahované vlákniny
Seznam doporučené literatury
Seppo Salminen, Atte von Wright (2004) Lactic Acid Bacteria: Microbiological and Functional Aspects, 4th Edition, CRC Press, ISBN 9780824753320.
Görner F., Valík Ľ (2004) Aplikovaná mikrobiológia poživatin, 1. vyd. Bratislava: Malé Centrum, 528 s. ISBN 80-967064-9-7.
Kvasničková,Alexandra (2000) Sacharidy pro funkční potraviny: probiotika-prebiotika-symbiotika. 1.vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 81s. ISBN 80-7271-001-X.
Rolf Bos, Henny C. van der Mei, Henk J. Busscher (1999) Physico-chemistry of initial microbial adhesive interactions ´ its mechanisms and methods for study, FEMS Microbiology Reviews 23, 179-230.
Susan Sangsoo Cho, E. Terry Finocchiaro (2009) Handbook of Prebiotics and Probiotics Ingredients: Health benefits and food applications, CRC Press, ISBN-10: 1-4200-6213-1.
Seznam doporučené literatury
Seppo Salminen, Atte von Wright (2004) Lactic Acid Bacteria: Microbiological and Functional Aspects, 4th Edition, CRC Press, ISBN 9780824753320.
Görner F., Valík Ľ (2004) Aplikovaná mikrobiológia poživatin, 1. vyd. Bratislava: Malé Centrum, 528 s. ISBN 80-967064-9-7.
Kvasničková,Alexandra (2000) Sacharidy pro funkční potraviny: probiotika-prebiotika-symbiotika. 1.vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 81s. ISBN 80-7271-001-X.
Rolf Bos, Henny C. van der Mei, Henk J. Busscher (1999) Physico-chemistry of initial microbial adhesive interactions ´ its mechanisms and methods for study, FEMS Microbiology Reviews 23, 179-230.
Susan Sangsoo Cho, E. Terry Finocchiaro (2009) Handbook of Prebiotics and Probiotics Ingredients: Health benefits and food applications, CRC Press, ISBN-10: 1-4200-6213-1.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Fišera: Znáte nějaký konkrétní výrobek, kde by se přídavek vlákniny do mléčných výrobků aplikoval?
Studentka zvládla zkoušenou problematiku výborně. Vystupovala jistě a přesvědčivě. Je schopna teoretické poznatky správně aplikovat v praxi.