Tato bakalářská práce se zabývá vlastnostmi a fyziologickým působením kávy. Teoretická část pojednává o historii kávy a kaváren, o pěstování, sklizni a zpracování kávy a dále také o jejím chemickém složení. V praktické části této práce bylo provedeno dotazníkové šetření u vybraných zástupců populace zaměřené na fyziologické účinky kávy na jejich organismus.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the characteristics and physiological effect of coffee. The theoretical part discusses the history of coffee and cafes, cultivation, harvesting and processing of coffee and also its chemical composition. The survey by selected representatives of the population focused on the physiological effects of coffee on their bodies was carried out in the practical part of this work.
Klíčová slova
káva, kofein, antioxidanty, káva a zdraví, káva a fyziologické účinky.
Klíčová slova v angličtině
coffee, caffeine, antioxidants, coffee and health, coffee and physiological effects.
Rozsah průvodní práce
50 + 25 s
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá vlastnostmi a fyziologickým působením kávy. Teoretická část pojednává o historii kávy a kaváren, o pěstování, sklizni a zpracování kávy a dále také o jejím chemickém složení. V praktické části této práce bylo provedeno dotazníkové šetření u vybraných zástupců populace zaměřené na fyziologické účinky kávy na jejich organismus.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the characteristics and physiological effect of coffee. The theoretical part discusses the history of coffee and cafes, cultivation, harvesting and processing of coffee and also its chemical composition. The survey by selected representatives of the population focused on the physiological effects of coffee on their bodies was carried out in the practical part of this work.
Klíčová slova
káva, kofein, antioxidanty, káva a zdraví, káva a fyziologické účinky.
Klíčová slova v angličtině
coffee, caffeine, antioxidants, coffee and health, coffee and physiological effects.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Charakteristika kávy.
Provést literární rešerši k fyziologickému působení kávy.
II. Praktická část
Provést dotazníkové šetření týkající se fyziologického působení kávy na vybrané jedince v populaci.
Statisticky vyhodnotit výsledky získané z dotazníkového šetření a diskutovat je.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Charakteristika kávy.
Provést literární rešerši k fyziologickému působení kávy.
II. Praktická část
Provést dotazníkové šetření týkající se fyziologického působení kávy na vybrané jedince v populaci.
Statisticky vyhodnotit výsledky získané z dotazníkového šetření a diskutovat je.
Seznam doporučené literatury
VLACHOPOULOS, C; PANAGIOTAKOS, D; IOAKEIMIDIS, N; DIMA, I; STEFANADIS, C. Chronic Coffee Consumption Has a Detrimental Effect on Aortic Stiffness and Wave Reflections. American Journal of Clinical Nutrition. 2005, vol. 81, no. 6 s. 1307-1312. ISSN:0002-9165.
TUNNICLIFFE, JM; ERDMAN, KA; REIMER, RA; LUN, V; SHEARER, J. Consumption of Dietary Caffeine and Coffee in Physically Active Populations: Physiological Interactions. Applied Physiology Nutrition and Metabolism-physiologie Appliquee Nutrition Et Metabolisme. 2008, vol. 33, no. 6 s. 1301-1310. ISSN:1715-5312.
LINDSAY, Joan; LAURIN, Danielle; VERREAULT, Rene; HEBERT, Rejean; HELLIWELL, Barbara; HILL, Gerry B; MCDOWELL, Ian. Risk Factors for Alzheimer's Disease: A Prospective Analysis from the Canadian Study of Health and Aging. American Journal of Epidemiology. 2002, vol. 156, no. 5445. ISSN:0002-9262.
Seznam doporučené literatury
VLACHOPOULOS, C; PANAGIOTAKOS, D; IOAKEIMIDIS, N; DIMA, I; STEFANADIS, C. Chronic Coffee Consumption Has a Detrimental Effect on Aortic Stiffness and Wave Reflections. American Journal of Clinical Nutrition. 2005, vol. 81, no. 6 s. 1307-1312. ISSN:0002-9165.
TUNNICLIFFE, JM; ERDMAN, KA; REIMER, RA; LUN, V; SHEARER, J. Consumption of Dietary Caffeine and Coffee in Physically Active Populations: Physiological Interactions. Applied Physiology Nutrition and Metabolism-physiologie Appliquee Nutrition Et Metabolisme. 2008, vol. 33, no. 6 s. 1301-1310. ISSN:1715-5312.
LINDSAY, Joan; LAURIN, Danielle; VERREAULT, Rene; HEBERT, Rejean; HELLIWELL, Barbara; HILL, Gerry B; MCDOWELL, Ian. Risk Factors for Alzheimer's Disease: A Prospective Analysis from the Canadian Study of Health and Aging. American Journal of Epidemiology. 2002, vol. 156, no. 5445. ISSN:0002-9262.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
otázky oponenta:
1. dietetický význam kávy ve vzahu k vysokému obsahu vlákniny.
2. Na s. 46 tvrdíte, že káva nezpůsobuje hydrataci, ale zároveň ji doporučujete přidávat do pitného režimu. Mohla byste své tvrzení objasnit, popřípadě podložit?
Dr.Sumczynski doporučila vypracovávat "pilotní" dotazník, po jeho zpracování vytvořit dotazník základní.
Studentka odpovědela na otázky