Úkolem bakalářské práce bylo shrnout dostupné informace o ω-3 a ω-6 mastných kyselinách. Tyto se vyskytují převážně v mořských rybách, tucích a olejích. V naší stravě by měly být obsaženy v dostatečné míře a v určitém poměru. Pokud tomu tak není, je možné zakoupit doplňky stravy s těmito kyselinami. Jsou důležité převážně pro správnou srdečně-cévní činnost, udržení hladiny cholesterolu, v období těhotenství a u novorozenců a kojenců pro správný vývoj a činnost mozku.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis was to summarize available information about ω-3 and ω-6 fatty acids. They are mostly occured in see fishes, fats and oils. They should be contained in our food in a sufficient measure and in the rigt ratio. If this is not happened it is be possible to buy the supplements containing those fatty acids. They are mostly important for the good vascular activity, the maintaining level of cholesterol during pregnancy and at the neonates and the infants for the right development and the brain aktivity.
Úkolem bakalářské práce bylo shrnout dostupné informace o ω-3 a ω-6 mastných kyselinách. Tyto se vyskytují převážně v mořských rybách, tucích a olejích. V naší stravě by měly být obsaženy v dostatečné míře a v určitém poměru. Pokud tomu tak není, je možné zakoupit doplňky stravy s těmito kyselinami. Jsou důležité převážně pro správnou srdečně-cévní činnost, udržení hladiny cholesterolu, v období těhotenství a u novorozenců a kojenců pro správný vývoj a činnost mozku.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis was to summarize available information about ω-3 and ω-6 fatty acids. They are mostly occured in see fishes, fats and oils. They should be contained in our food in a sufficient measure and in the rigt ratio. If this is not happened it is be possible to buy the supplements containing those fatty acids. They are mostly important for the good vascular activity, the maintaining level of cholesterol during pregnancy and at the neonates and the infants for the right development and the brain aktivity.
[1]MOUREK J. a kol.: Mastné Kyseliny Omega-3, Triton, Praha 2007.
[2]DUCHOŇ J. a kol.: Lékařská chemie a biochemie, Avicenum, Praha 1985.
[3]HOLEČEK M.: Regulace metabolizmu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin,
Grada, Praha 2006.
[4]HOFFMANN G. F. a kol.: Dědičné metabolické poruchy, Grada, Praha
2006.
[5]MURRAY R. K. a kol.: Harperova biochemie, Nakladatelství H+H, Praha
2002.
Seznam doporučené literatury
[1]MOUREK J. a kol.: Mastné Kyseliny Omega-3, Triton, Praha 2007.
[2]DUCHOŇ J. a kol.: Lékařská chemie a biochemie, Avicenum, Praha 1985.
[3]HOLEČEK M.: Regulace metabolizmu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin,
Grada, Praha 2006.
[4]HOFFMANN G. F. a kol.: Dědičné metabolické poruchy, Grada, Praha
2006.
[5]MURRAY R. K. a kol.: Harperova biochemie, Nakladatelství H+H, Praha
2002.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
schémata
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof.Ing.Kráčmar, Dr.Sc.- Kolik stojí doplňky stravy ?
Prof.Ing.Angelovičová, CSc.- Existují potraviny obohacené o n3 a n6 mastné kyseliny ?
Ing.Rop,Ph..D.- Co to znamená kakaový olej ?