Cieľom diplomovej práce bolo stanoviť chemické charakteristiky valašských odrôd jabĺk a dulí. Stanovený bol obsah vlákniny, vitamínu C a stráviteľnosť. Teoretická časť práce je zameraná na popis ovocia, daných charakteristík a metódy HPLC.
Obsah vlákniny bol stanovený pomocou prístroja Ankom220 Fiber Analyzer. K stanoveniu vitamínu C bola použitá metóda HPLC-ECD. Stráviteľnosť bola stanovená gravimetricky, po hydrolýze pankreatinom s použitím inkubátora Daisy.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to measure chemical characteristics of wallachia varieties of apples and quinces. Content of fiber, vitamin C and digestibility was measured. The theo-retical part is aimed to describe the fruit, its characteristics and the HPLC method.
The fiber content was determined using the device Ankom220 Fiber Analyzer. The HPLC-ECD method has been used for measuring vitamin C. Digestibility was determined gravi-metrically, after hydrolysis with pancreatin using Daisy incubator.
Cieľom diplomovej práce bolo stanoviť chemické charakteristiky valašských odrôd jabĺk a dulí. Stanovený bol obsah vlákniny, vitamínu C a stráviteľnosť. Teoretická časť práce je zameraná na popis ovocia, daných charakteristík a metódy HPLC.
Obsah vlákniny bol stanovený pomocou prístroja Ankom220 Fiber Analyzer. K stanoveniu vitamínu C bola použitá metóda HPLC-ECD. Stráviteľnosť bola stanovená gravimetricky, po hydrolýze pankreatinom s použitím inkubátora Daisy.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to measure chemical characteristics of wallachia varieties of apples and quinces. Content of fiber, vitamin C and digestibility was measured. The theo-retical part is aimed to describe the fruit, its characteristics and the HPLC method.
The fiber content was determined using the device Ankom220 Fiber Analyzer. The HPLC-ECD method has been used for measuring vitamin C. Digestibility was determined gravi-metrically, after hydrolysis with pancreatin using Daisy incubator.
Spracovať teoretické podklady týkajúce sa ovocia, hlavne jabĺk.
Zamerať sa na ich nutričné charakteristiky.
Zhrnúť princípy použitých metód pre jednotlivé stanovenia.
II. Praktická část
Vo vybraných odrodách jabĺk stanoviť obsah vitamínu C, ich stráviteľnosť a obsah vlákniny.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Spracovať teoretické podklady týkajúce sa ovocia, hlavne jabĺk.
Zamerať sa na ich nutričné charakteristiky.
Zhrnúť princípy použitých metód pre jednotlivé stanovenia.
II. Praktická část
Vo vybraných odrodách jabĺk stanoviť obsah vitamínu C, ich stráviteľnosť a obsah vlákniny.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[2] Combs, Gerald F. The Vitamins, secodn edition, ACADEMIC PRESS 1999.
[3] Odstrčil, J., Odstrčilová, M. Chemie potravin, Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Bně, Brmo 2006.
[4] Káš, J., Kodlíček, M., Valentová, O. Laboratorní techniky biochemie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 2006.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[2] Combs, Gerald F. The Vitamins, secodn edition, ACADEMIC PRESS 1999.
[3] Odstrčil, J., Odstrčilová, M. Chemie potravin, Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Bně, Brmo 2006.
[4] Káš, J., Kodlíček, M., Valentová, O. Laboratorní techniky biochemie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 2006.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka vystupovala jistě a přesvědčivě. Prokázala, že má o dané problematice přehled a dokáže reagovat na kladené otázky. prof. Kopec - Přibývá nebo ubývá vitaminuc C po sběru nebo i před sběrem? Jaký je rozdíl mezi jablky a kdoulemi? Ing Obenrauch - Jakým způsobem se měnil vitamin C? doc. Hrabě - Co má společného vitamin C s kolagenem?