Cílem práce bylo sestavit a srovnat jak nutričně, tak i ekonomicky jídelní lístky připravené z běžných potravin a biopotravin. Byly navrženy 4 varianty jídelních lístků pro skupinu ženy lehce pracující ve věkovém rozmezí od 19 do 65 let. Při nutričním vyhodnocení se hodnoty energií a ostatních nutričních faktorů pohybovaly ve stanoveném rozmezí + 10 %, přičemž největší energetické hodnoty bylo dosaženo u jídelního lístku varianta 4. Z výsledků ekonomického hodnocení vyplývá, že celkové náklady na nákup potravin mezi jídelními lístky variantami 1, 2 a variantami 3, 4, které byly navíc obohaceny o biopotravi-ny, byly v průměru o 35 % vyšší v případě posledních dvou zmiňovaných variant jídelních lístků.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis was to compile and compare nutritionally as well as economically menus prepared from conventional food and organic food. Four variants of menus were designed for women who were from 19 to 65 years old and working slightly. The results obtained from nutritional evalution showed that nutrition factors and energy varied in a range of + 10 %. The highest value of energy was determined in 4th variant of menus. The total cost of 3th and 4th variants of menus were higher on average 35 % then in 1st and 2nd variant of menus. These two menus did not consist of organic food.
Klíčová slova
ekologické zemědělství, biopotraviny, jídelní lístek, nutriční faktory, finanční hodnocení
Cílem práce bylo sestavit a srovnat jak nutričně, tak i ekonomicky jídelní lístky připravené z běžných potravin a biopotravin. Byly navrženy 4 varianty jídelních lístků pro skupinu ženy lehce pracující ve věkovém rozmezí od 19 do 65 let. Při nutričním vyhodnocení se hodnoty energií a ostatních nutričních faktorů pohybovaly ve stanoveném rozmezí + 10 %, přičemž největší energetické hodnoty bylo dosaženo u jídelního lístku varianta 4. Z výsledků ekonomického hodnocení vyplývá, že celkové náklady na nákup potravin mezi jídelními lístky variantami 1, 2 a variantami 3, 4, které byly navíc obohaceny o biopotravi-ny, byly v průměru o 35 % vyšší v případě posledních dvou zmiňovaných variant jídelních lístků.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis was to compile and compare nutritionally as well as economically menus prepared from conventional food and organic food. Four variants of menus were designed for women who were from 19 to 65 years old and working slightly. The results obtained from nutritional evalution showed that nutrition factors and energy varied in a range of + 10 %. The highest value of energy was determined in 4th variant of menus. The total cost of 3th and 4th variants of menus were higher on average 35 % then in 1st and 2nd variant of menus. These two menus did not consist of organic food.
Klíčová slova
ekologické zemědělství, biopotraviny, jídelní lístek, nutriční faktory, finanční hodnocení
[1] Velíšek, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[2] Urban, J., Šarapatka, B., Ekologické zemědělství 1. díl. 1. vydání. Praha: Vydalo Ministerstvo životního prostředí a PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, 2003.
[3] Šarapatka, B., Urban, J. Ekologické zemědělství 2. díl. 1.vydání. Šumperk: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, 2005.
[4] Pokorný, J., Pánek, J., Základy výživy a výživová politika. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 1996. 158 s. ISBN 807080260X.
Seznam doporučené literatury
[1] Velíšek, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[2] Urban, J., Šarapatka, B., Ekologické zemědělství 1. díl. 1. vydání. Praha: Vydalo Ministerstvo životního prostředí a PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, 2003.
[3] Šarapatka, B., Urban, J. Ekologické zemědělství 2. díl. 1.vydání. Šumperk: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, 2005.
[4] Pokorný, J., Pánek, J., Základy výživy a výživová politika. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 1996. 158 s. ISBN 807080260X.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Ing. Kopec K. , DrSc.: obsahují skutečně běžné potraviny pesticidy?
Studentka se vyjadřovala věcně správně, avšak dopustila se určitých nepřesností, které následně vysvětlila při odpovědi.