|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Informace o oboru Technologie potravin
Název oboru
|
Technologie potravin
|
Zkratka oboru
|
kdTP
|
Platnost
|
2005 -
|
Číslo oboru
|
2901V013
|
Číslo specializace
|
0
|
Forma studia
|
Kombinovaná
|
Typ studia
|
Doktorský
|
Limit kreditů
|
0
|
St. délka studia
|
4
|
Max. délka studia
|
8
|
Počet etap
|
1
|
Garant oboru
|
Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
|
Vzdělávací cíle
|
Studijní obor Technologie potravin zahrnuje oblast výroby a zpracování potravin, v níž se využívají a rozvíjejí poznatky biologických, chemických, inženýrských a ekonomických vědních disciplín. Na základě získaných hlubokých teoretických znalostí z oblasti technologie výroby potravin, chemie a analýzy potravin, biochemie, mikrobiologie a procesního inženýrství je absolvent připraven na samostatnou tvůrčí výzkumnou činnost, řídicí práci v potravinářském průmyslu, vývoji a výzkumu potravinářských technologií. Absolvent je profilován ve znalosti inženýrských procesů a jejich uplatnění v technologických postupech při výrobě a zpracování potravin. Dále jsou rozvíjeny jeho znalosti vlivu technologických procesů na chemické složení, fyzikálně - chemické, biochemické, mikrobiologické a výživové charakteristiky zpracovaných produktů.
|
Profil specializace
|
Doktorský studijní program je zaměřen na vědecké bádání a samostatnou tvůrčí činnost v oblasti výzkumu nebo vývoje
|
|
Název plánu
|
Verze
|
Verze/ Etapa
|
Etapa
|
Rok
|
Kreditně
|
Kreditů / Semestrů
|
Počet kreditů
|
Počet semestrů
|
Preambule
|
Vizualizace
|
Technologie potravin
|
2016
/ 1
|
1
|
2017/2018
|
Ne
|
0 /
8
|
0
|
8
|
-
|
Číslo akreditace oboru
|
MSMT-22798/2016-1
|
Obor je akreditován od
|
02.08.2016
|
Obor je akreditován do
|
31.12.2024
|
Další informace o oboru
|
Profil absolventa
|
Vzdělávací cíle doktorského studijního programu jsou zaměřeny na studium vědeckého poznání, výzkumu a vývoje, rozšíření teoretických i praktických znalostí v oblastech technologie výroby potravin živočišného i rostlinného původu, technologie výroby alkoholických i nealkoholických nápojů, principů konzervace potravin, chemických a biochemických interakcí probíhajících při výrobě potravin a nápojů a jejich následném skladování. Studium dále prohlubuje znalosti v oblastech mikrobiologických změn potravin a nápojů během jejich výroby a skladování s důrazem na principy zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin. Důraz je kladen také na rozšíření poznatků zahrnujících moderní metody chemické, mikrobiologické a senzorické analýzy potravin a nápojů. Součástí studia jsou i disciplíny zaměřené na molekulární biologii, biotechnologické aplikace mikroorganizmů a výživu člověka. Absolventi jsou odborně vychováváni pro řídící technologické, kontrolní, vědecko-výzkumné a jiné pozice ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu, pro organizace společného stravování, pro obchodní organizace, státní správu, státní i soukromé laboratoře a v neposlední řadě také výzkumná a vývojová pracoviště.
|
Oznámení, že daný obor je zaměřen na přípravu k výkonu regulovaného povolání
|
NE
|
|
|
|