Tato práce je zaměřena na změny obsahu cizorodých látek v bramborách během jejich kuchyňských a technologických úprav. V první části práce se pojednává o výskytu cizorodých látek v potravinách (kontaminanty, potravinová aditiva, sekundárně vzniklé cizorodé látky) a jsou zde také uvedeny poznatky týkající se příjmu cizorodých látek rostlinami. Zde jsem se zabýval hlavně těžkými kovy (kadmium, nikl, arsen, berylium a dalšími).
Protože tato práce je zaměřena na cizorodé látky v bramborách, tak jsem nezapomněl opomenout chemické a anatomické složení hlíz brambor.
V závěrečné části práce jsem se věnoval vlivu technologického a kuchyňského zpracování brambor na cizorodé látky v nich obsažené. Zde jsem sledoval změny obsahů dusičnanů a glykoalkaloidů a také jsem zde zmínil barevné změny k nímž dochází během zpracování brambor.
Annotation in English
This essay deals about the changes of a capacity of inorganic substances in a potatoes during their kitchen and technological modification. In the first part I deal about the occurence of the inorganic substances in a foodstufs (contaminates, food bonuses, secondarily acrued inorganic substaces) and about the knowledges which are concerning intake of the inorganic substances of a plants, too. Here I am mainly occupy about the heavy metals (cadmium, nickel, arsenic, beryllium atc).
Because this essay is address for the inorganic substancies in a potatoes, I did not to forget omit the chemical and anatomy constitution of a tubers potatoes.
In the final part of this essay I deal about the effect of the technological and kitchen processing of potatoes on the inorganic substances which are contain in them . The essay watches changes of subject nitrates, glycoalkaloids and watches the colored alternations during processing a potatoes, too.
Tato práce je zaměřena na změny obsahu cizorodých látek v bramborách během jejich kuchyňských a technologických úprav. V první části práce se pojednává o výskytu cizorodých látek v potravinách (kontaminanty, potravinová aditiva, sekundárně vzniklé cizorodé látky) a jsou zde také uvedeny poznatky týkající se příjmu cizorodých látek rostlinami. Zde jsem se zabýval hlavně těžkými kovy (kadmium, nikl, arsen, berylium a dalšími).
Protože tato práce je zaměřena na cizorodé látky v bramborách, tak jsem nezapomněl opomenout chemické a anatomické složení hlíz brambor.
V závěrečné části práce jsem se věnoval vlivu technologického a kuchyňského zpracování brambor na cizorodé látky v nich obsažené. Zde jsem sledoval změny obsahů dusičnanů a glykoalkaloidů a také jsem zde zmínil barevné změny k nímž dochází během zpracování brambor.
Annotation in English
This essay deals about the changes of a capacity of inorganic substances in a potatoes during their kitchen and technological modification. In the first part I deal about the occurence of the inorganic substances in a foodstufs (contaminates, food bonuses, secondarily acrued inorganic substaces) and about the knowledges which are concerning intake of the inorganic substances of a plants, too. Here I am mainly occupy about the heavy metals (cadmium, nickel, arsenic, beryllium atc).
Because this essay is address for the inorganic substancies in a potatoes, I did not to forget omit the chemical and anatomy constitution of a tubers potatoes.
In the final part of this essay I deal about the effect of the technological and kitchen processing of potatoes on the inorganic substances which are contain in them . The essay watches changes of subject nitrates, glycoalkaloids and watches the colored alternations during processing a potatoes, too.
Popište současný stav týkající se výskytu cizorodých látek v potravinách.
Zhodnoťte nejnovější poznatky týkající se příjmu cizorodých látek rostlinami a jejich rozložení v jednotlicýh orgánech rostlin.
Zpracujte otázky týkající se anatomického a chemického složení hlíz brambor.
Uveďte nejčastější způsoby technologického a kuchyňského zpracování brambor a popište jakým způsobem se při nich mění stavba a chemismus hlízy.
Navrhněte nejvhodnější způsoby technologického a kuchyňského zpracování hlíz brambor vzhledem k nežádoucímu výskytu cizorodých látek.
Research Plan
Popište současný stav týkající se výskytu cizorodých látek v potravinách.
Zhodnoťte nejnovější poznatky týkající se příjmu cizorodých látek rostlinami a jejich rozložení v jednotlicýh orgánech rostlin.
Zpracujte otázky týkající se anatomického a chemického složení hlíz brambor.
Uveďte nejčastější způsoby technologického a kuchyňského zpracování brambor a popište jakým způsobem se při nich mění stavba a chemismus hlízy.
Navrhněte nejvhodnější způsoby technologického a kuchyňského zpracování hlíz brambor vzhledem k nežádoucímu výskytu cizorodých látek.
Recommended resources
TŘEBICHAVSKÝ, J., HAVRDOVÁ, D., BLOHBERGER, M. Toxické kovy. NSO Ing. František Nekvasil, 1998
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I-III, 1. vyd., Tábor: OSSIS, 1999
HRABĚ, J., KOMÁR, A. Technologie, Zbožíznalství a hygiena potravin rostlinného původu. Vyškov: VVŠ PV, 2003
BENEŠ, S. Obsahy a bilance prvků ve sférách životního prostředí (II. část), MZ ČR, Praha, 1994
PROCHÁZKA, S. Fyziologie rostlin, 1. vyd., Praha: ACADEMIA, 1982
Odborné časopisy:
Bramborářství - časopis VÚB Havlíčkův Brod, roč. 1999-2004 ISSN 1211-2429
Rostlinná výroba - ÚZPI Praha, roč. 1999-2004, ISBN 80-7271-078-6
Journal of the SCience of Food and Agricultura - roč. 1999-2004, ISSN 002-5142
Úroda - roč. 1999-2004, ISSN 0139-6013
Recommended resources
TŘEBICHAVSKÝ, J., HAVRDOVÁ, D., BLOHBERGER, M. Toxické kovy. NSO Ing. František Nekvasil, 1998
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I-III, 1. vyd., Tábor: OSSIS, 1999
HRABĚ, J., KOMÁR, A. Technologie, Zbožíznalství a hygiena potravin rostlinného původu. Vyškov: VVŠ PV, 2003
BENEŠ, S. Obsahy a bilance prvků ve sférách životního prostředí (II. část), MZ ČR, Praha, 1994
PROCHÁZKA, S. Fyziologie rostlin, 1. vyd., Praha: ACADEMIA, 1982
Odborné časopisy:
Bramborářství - časopis VÚB Havlíčkův Brod, roč. 1999-2004 ISSN 1211-2429
Rostlinná výroba - ÚZPI Praha, roč. 1999-2004, ISBN 80-7271-078-6
Journal of the SCience of Food and Agricultura - roč. 1999-2004, ISSN 002-5142
Úroda - roč. 1999-2004, ISSN 0139-6013
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
tables
Taken from the library
Yes
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
vedoucí BP: A
oponent BP: C
doc. Peloušek: Nejšetrnější způsob tepelné úpravy brambor.
prof. Březina: Co se děje s cizorodými látkami během tepelného zpracování?
doc. Liška: Přípravek DDT.
doc. Hrabě: Glykolalkaloidy v bramborách, jejich eliminace.