Tato diplomová práce se zabývá oceněním podniku Rodinný pivovar Bernard a.s. pomocí výnosových metod. Práci jsem rozdělila na dvě části.
V teoretické části pomocí literárních poznatků vymezuji základní terminologii vztahující se k ocenění podniku, důvody a postup pro ocenění podniku, typologii a popis aplikace základních výnosových metod.
V analytické části zjišťuji na základě analýzy odvětví prognózu vývoje relevantního trhu, analyzuji finanční zdraví podniku, sestavuji finanční plán, následně poskytuji nápravná opatření finančního a obchodního řízení, jež komponuji do ozdravného finančního plánu. Po jeho finanční analýze kalkuluji tržní hodnotu vlastního kapitálu. Výsledky analyzuji a znázorňuji prostřednictvím tabulek a grafů.
Výsledkem této diplomové práce je stanovení tržní hodnoty podniku a navržení řešení vedoucí ke zlepšení výkonnosti podniku. Společnosti navrhuji poznatky implementovat.
Annotation in English
This essay deals with an evaluation of ''Rodinný pivovar Bernard a.s.‘‘ (Bernard family brewery) by means of income approach. The essay is divided into two parts.
In the theory part I define the basic terminology relating to the evaluation of a business, the reasons for the evaluation of the business and the approach, the typology and a description of application of basic income approaches.
In the analytical part I predict the trend of a relevant market, I analyze the financial health, I draw up a financial plan. Then I provide recommendations for improving the financial and business management. I put them into a revitalized financial plan. After a financial analysis I calculate the market value. I analyze the results and present them into tables and graphs.
The outcome of this essay is an estimate of the market value of the company, proposals for solution leading to improving the effectiveness of the business. I propose to implement my recommendations.
Keywords
ocenění podniku, výnosová metoda, ekonomická přidaná hodnota (EVA), diskontované cash flow (DCF), průměrné vážené náklady kapitálu (WACC), strategická analýza, finanční analýza, finanční plán, vlastní kapitál, tržní hodnota
Keywords in English
evaluation of the business, income approach, economic value added (EVA), discounted cash flow (DCF), weighted average costs of capital (WACC), strategic analyses, financial analyses, financial plan, equity, market value
Length of the covering note
150 s., 57 s. příloh
Language
CZ
Annotation
Tato diplomová práce se zabývá oceněním podniku Rodinný pivovar Bernard a.s. pomocí výnosových metod. Práci jsem rozdělila na dvě části.
V teoretické části pomocí literárních poznatků vymezuji základní terminologii vztahující se k ocenění podniku, důvody a postup pro ocenění podniku, typologii a popis aplikace základních výnosových metod.
V analytické části zjišťuji na základě analýzy odvětví prognózu vývoje relevantního trhu, analyzuji finanční zdraví podniku, sestavuji finanční plán, následně poskytuji nápravná opatření finančního a obchodního řízení, jež komponuji do ozdravného finančního plánu. Po jeho finanční analýze kalkuluji tržní hodnotu vlastního kapitálu. Výsledky analyzuji a znázorňuji prostřednictvím tabulek a grafů.
Výsledkem této diplomové práce je stanovení tržní hodnoty podniku a navržení řešení vedoucí ke zlepšení výkonnosti podniku. Společnosti navrhuji poznatky implementovat.
Annotation in English
This essay deals with an evaluation of ''Rodinný pivovar Bernard a.s.‘‘ (Bernard family brewery) by means of income approach. The essay is divided into two parts.
In the theory part I define the basic terminology relating to the evaluation of a business, the reasons for the evaluation of the business and the approach, the typology and a description of application of basic income approaches.
In the analytical part I predict the trend of a relevant market, I analyze the financial health, I draw up a financial plan. Then I provide recommendations for improving the financial and business management. I put them into a revitalized financial plan. After a financial analysis I calculate the market value. I analyze the results and present them into tables and graphs.
The outcome of this essay is an estimate of the market value of the company, proposals for solution leading to improving the effectiveness of the business. I propose to implement my recommendations.
Keywords
ocenění podniku, výnosová metoda, ekonomická přidaná hodnota (EVA), diskontované cash flow (DCF), průměrné vážené náklady kapitálu (WACC), strategická analýza, finanční analýza, finanční plán, vlastní kapitál, tržní hodnota
Keywords in English
evaluation of the business, income approach, economic value added (EVA), discounted cash flow (DCF), weighted average costs of capital (WACC), strategic analyses, financial analyses, financial plan, equity, market value
Research Plan
Úvod
I. Teoretická část
Zpracujte kritickou literární rešerši problematiky oceňování podniku pomocí výnosových metod.
II. Praktická část
Charakterizujte podnik a analyzujte jeho vnitřní a vnější potenciál.
Na základě předchozí analýzy a prognózy vývoje trhu sestavte finanční plán podniku.
Pro účely ocenění proveďte úpravy finančních parametrů a vypočítejte diskontní míru.
Pomocí zvolených výnosových metod vypracujte projekt ocenění podniku Rodinný pivovar Bernard a.s.
Závěr
Research Plan
Úvod
I. Teoretická část
Zpracujte kritickou literární rešerši problematiky oceňování podniku pomocí výnosových metod.
II. Praktická část
Charakterizujte podnik a analyzujte jeho vnitřní a vnější potenciál.
Na základě předchozí analýzy a prognózy vývoje trhu sestavte finanční plán podniku.
Pro účely ocenění proveďte úpravy finančních parametrů a vypočítejte diskontní míru.
Pomocí zvolených výnosových metod vypracujte projekt ocenění podniku Rodinný pivovar Bernard a.s.
Závěr
Recommended resources
[1] COPELAND, T. E. Valuation: measuring and managing the value of companies. New York: John Wiley & Sons, Inc., 2000. 494 s. ISBN 0-471-36191-7.
[2] KISLINGEROVÁ, E. Oceňování podniku. Praha: C. H. Beck, 2001. 367 s. ISBN 80-7179-529-1.
[3] MAŘÍK, M. Diskontní míra pro výnosové oceňování podniku. Praha: Oeconomica, 2007. 242 s. ISBN 978-80-245-1242-6.
[4] MAŘÍK, M. a kolektiv. Metody oceňování podniku. Praha: Ekopress, 2003. 402 s. ISBN 80-86119-57-2.
[5] NEUMAIEROVÁ, I., NEUMAIER I. Výkonnost a tržní hodnota firmy. Praha: Grada, 2002. 215 s. ISBN 80-247-0125-1.
[6] PAVELKOVÁ, D., KNÁPKOVÁ, A. Výkonnost podniku z pohledu finančního managera. Praha: Linde, 2001. 302 s. ISBN 80-86131-63-7.
Recommended resources
[1] COPELAND, T. E. Valuation: measuring and managing the value of companies. New York: John Wiley & Sons, Inc., 2000. 494 s. ISBN 0-471-36191-7.
[2] KISLINGEROVÁ, E. Oceňování podniku. Praha: C. H. Beck, 2001. 367 s. ISBN 80-7179-529-1.
[3] MAŘÍK, M. Diskontní míra pro výnosové oceňování podniku. Praha: Oeconomica, 2007. 242 s. ISBN 978-80-245-1242-6.
[4] MAŘÍK, M. a kolektiv. Metody oceňování podniku. Praha: Ekopress, 2003. 402 s. ISBN 80-86119-57-2.
[5] NEUMAIEROVÁ, I., NEUMAIER I. Výkonnost a tržní hodnota firmy. Praha: Grada, 2002. 215 s. ISBN 80-247-0125-1.
[6] PAVELKOVÁ, D., KNÁPKOVÁ, A. Výkonnost podniku z pohledu finančního managera. Praha: Linde, 2001. 302 s. ISBN 80-86131-63-7.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
graphs, schemes, tables
Taken from the library
Yes
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
doc. Král´
Proč je hodnota podniku tak nízká a co by ji mohlo zvýšit? Proč je hodnota ukazatele EVA pro oceněný podnik záporná?