Má bakalářská práce se zaměřuje na informovanost dospívající mládeže v oblasti správné výživy. Cílem mé práce je zjistit úroveň znalostí v oblasti výživy u žáků devátých tříd základních škol. Práce se skládá z teoretické a z praktické části. V teoretické části jsou podrobně zpracovány základní složky potravy, zásady správné výživy a pyramida zdravé výživy. Praktická část je zaměřena na výzkum. Jako výzkumnou metodu jsem použila dotazník. Pomocí zanalyzovaných výsledků jsem vyhodnotila cíle a hypotézy.
Anotace v angličtině
My dissertation deals with nutrition knowledge among adolescents. The aim of this work is to find out the level of knowledge of pupils of primary schools of the ninth classes in the sphere of nutrition. The thesis consists of two parts: theoretical and practical. In theoretical part is detailed analysis of nutritions, the best nutrition advise and food guide pyramid. The practical part is focused on research. As a research method I used a guestionaire. On the base of analysed results I evaluated targets and hypothesis of dissertation.
Má bakalářská práce se zaměřuje na informovanost dospívající mládeže v oblasti správné výživy. Cílem mé práce je zjistit úroveň znalostí v oblasti výživy u žáků devátých tříd základních škol. Práce se skládá z teoretické a z praktické části. V teoretické části jsou podrobně zpracovány základní složky potravy, zásady správné výživy a pyramida zdravé výživy. Praktická část je zaměřena na výzkum. Jako výzkumnou metodu jsem použila dotazník. Pomocí zanalyzovaných výsledků jsem vyhodnotila cíle a hypotézy.
Anotace v angličtině
My dissertation deals with nutrition knowledge among adolescents. The aim of this work is to find out the level of knowledge of pupils of primary schools of the ninth classes in the sphere of nutrition. The thesis consists of two parts: theoretical and practical. In theoretical part is detailed analysis of nutritions, the best nutrition advise and food guide pyramid. The practical part is focused on research. As a research method I used a guestionaire. On the base of analysed results I evaluated targets and hypothesis of dissertation.
Teoretická část:
Seznámit se se základními živinami ve výživě člověka a jejich významem.
Vymezit zásady správné výživy člověka.
Vymezit pojem pyramida zdravé výživy.
Praktická část:
Zjistit míru informovanosti dospívající mládeže v oblasti základních živin ve stravě a zásadách správné výživy formou dotazníkového šetření.
Analyzovat data získaná výzkumem, upravit data do tabulek a grafů.
Interpretovat výsledky.
Na základě získaných výsledků stanovit vhodná praxeologická opatření.
Zásady pro vypracování
Teoretická část:
Seznámit se se základními živinami ve výživě člověka a jejich významem.
Vymezit zásady správné výživy člověka.
Vymezit pojem pyramida zdravé výživy.
Praktická část:
Zjistit míru informovanosti dospívající mládeže v oblasti základních živin ve stravě a zásadách správné výživy formou dotazníkového šetření.
Analyzovat data získaná výzkumem, upravit data do tabulek a grafů.
Interpretovat výsledky.
Na základě získaných výsledků stanovit vhodná praxeologická opatření.
Seznam doporučené literatury
FOŘT, P. Sport a správná výživa. 1. vyd. Praha: Ikar, 2002. 352 s. ISBN 80-249-0124-2.
FREJ, D. Dietní sestra. Diety ve zdraví a nemoci. 1. vyd. Praha: Triton, 2006. 309 s. ISBN 80-7254-537-X.
GALOP, R. GI dieta. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2005. 192 s. ISBN 80-251-0902-X.
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 136 s. ISBN 80-27-0736-5.
ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. 1. vyd. Brno: NCONZO, 2006. 164 s. ISBN 80-7013-435-6.
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J., KOHOUT, P. Základy výživy. 1. vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. 207 s. ISBN 80-86320-23-5.
Seznam doporučené literatury
FOŘT, P. Sport a správná výživa. 1. vyd. Praha: Ikar, 2002. 352 s. ISBN 80-249-0124-2.
FREJ, D. Dietní sestra. Diety ve zdraví a nemoci. 1. vyd. Praha: Triton, 2006. 309 s. ISBN 80-7254-537-X.
GALOP, R. GI dieta. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2005. 192 s. ISBN 80-251-0902-X.
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 136 s. ISBN 80-27-0736-5.
ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. 1. vyd. Brno: NCONZO, 2006. 164 s. ISBN 80-7013-435-6.
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J., KOHOUT, P. Základy výživy. 1. vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. 207 s. ISBN 80-86320-23-5.