Řasy svým nutričním složením s vysokým obsahem proteinů, minerálních látek i vitaminů poutají pozornost jako potenciální zdroj potravin. Avšak jejich využitelnost je omezena přítomností polysacharidů v buněčné stěně. Diplomová práce byla zaměřena na stanovení stravitelnosti mořských a sladkovodních řas. K posouzení stravitelnosti bylo použito hodnocení bílkovin metodou in vitro, jež je založeno na stanovení rozdílu hodnot bílkovin
a aminokyselin před a po působení proteolytickými enzymy.
Anotace v angličtině
Algae is known as a potential source of food for human due to the high content of proteins with essential amino acids, minerals and vitamins. Their available by reason of present polysaccharide in cell wall is limited.
Digestibility of Freshwater Algae and Seaweed was assessment by in vitro analysis. Proteins and amino acids composition before and after proteolytic enzymatic action was evaluated.
Řasy svým nutričním složením s vysokým obsahem proteinů, minerálních látek i vitaminů poutají pozornost jako potenciální zdroj potravin. Avšak jejich využitelnost je omezena přítomností polysacharidů v buněčné stěně. Diplomová práce byla zaměřena na stanovení stravitelnosti mořských a sladkovodních řas. K posouzení stravitelnosti bylo použito hodnocení bílkovin metodou in vitro, jež je založeno na stanovení rozdílu hodnot bílkovin
a aminokyselin před a po působení proteolytickými enzymy.
Anotace v angličtině
Algae is known as a potential source of food for human due to the high content of proteins with essential amino acids, minerals and vitamins. Their available by reason of present polysaccharide in cell wall is limited.
Digestibility of Freshwater Algae and Seaweed was assessment by in vitro analysis. Proteins and amino acids composition before and after proteolytic enzymatic action was evaluated.
Řasy jsou významným zdrojem mnoha nutričně významných komponent.
Zjistěte jejich využitelnost stanovením stravitelnosti.
Zásady pro vypracování
Řasy jsou významným zdrojem mnoha nutričně významných komponent.
Zjistěte jejich využitelnost stanovením stravitelnosti.
Seznam doporučené literatury
[1]JANKOVSKÝ, L. Viry, prokaryota, řasy, houby a lišejníky. 1. vyd. Masarykova univerzita v Brně, 1997. 154 s. ISBN: 80-210-1555-1.
[2]WONG K.H., CHEUNG C. K. Nutritional evaluation of some subtropical red and brečen seaweeds: Part II. In vitro protein digestibility and amino acid profile sof prteoin concentrates. Food Chemistry, Volume 72. Issue 1. January 2001. 11-17 s.
[3]FLEURENCE, J. Seaweed proteins: biochemical, nutritional aspects and potential uses. Trends in Food Science and Technology, 1999. 25 - 28 s.
[4]DAWCZYNSKI CH., SCHUBERT R., GERHARD J. Amino acids, fatty acids, and dietary fibre in edible seaweed products. Food Chemistry, Volume 103. Issue 3. 2007. 891 - 899s.
Seznam doporučené literatury
[1]JANKOVSKÝ, L. Viry, prokaryota, řasy, houby a lišejníky. 1. vyd. Masarykova univerzita v Brně, 1997. 154 s. ISBN: 80-210-1555-1.
[2]WONG K.H., CHEUNG C. K. Nutritional evaluation of some subtropical red and brečen seaweeds: Part II. In vitro protein digestibility and amino acid profile sof prteoin concentrates. Food Chemistry, Volume 72. Issue 1. January 2001. 11-17 s.
[3]FLEURENCE, J. Seaweed proteins: biochemical, nutritional aspects and potential uses. Trends in Food Science and Technology, 1999. 25 - 28 s.
[4]DAWCZYNSKI CH., SCHUBERT R., GERHARD J. Amino acids, fatty acids, and dietary fibre in edible seaweed products. Food Chemistry, Volume 103. Issue 3. 2007. 891 - 899s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Kopec K., DrSc., - co kromě bílkovin je z řas využitelné.
Lze výsledky srovnat s nějakou běžnou potravinou.
Studentka vystupovala při obhajobě přesvědčivě a jistě, na otázky komise reagovala správně.