Vláknina je důležitou nutriční složkou potravy. Cílem diplomové práce bylo zjistit možnosti stanovení vlákniny v mořských a sladkovodních řasách a vybrat nejvhodnější metodu pro tuto surovinu. Vláknina byla stanovena oxidační hydrolýzou, metodou podle Henneberg-Stohmanna a enzymaticky.
Anotace v angličtině
The dietary fibre is an important nutritive component of food. The aim of the graduation theses was to discover possibilities of the dietary fibre determination in seaweeds and freshwater algae and to choose the optimal method for this raw materials. The dietary fibre was determined by the oxidative hydrolysis, the method after Henneberg - Stohmanna and the enzymatic method.
Vláknina je důležitou nutriční složkou potravy. Cílem diplomové práce bylo zjistit možnosti stanovení vlákniny v mořských a sladkovodních řasách a vybrat nejvhodnější metodu pro tuto surovinu. Vláknina byla stanovena oxidační hydrolýzou, metodou podle Henneberg-Stohmanna a enzymaticky.
Anotace v angličtině
The dietary fibre is an important nutritive component of food. The aim of the graduation theses was to discover possibilities of the dietary fibre determination in seaweeds and freshwater algae and to choose the optimal method for this raw materials. The dietary fibre was determined by the oxidative hydrolysis, the method after Henneberg - Stohmanna and the enzymatic method.
Řasy jsou významným zdrojem vlákniny.
Zjistěte možnosti jejího stanovení a vyberte nejvhodnější metodu pro tuto surovinu.
Zásady pro vypracování
Řasy jsou významným zdrojem vlákniny.
Zjistěte možnosti jejího stanovení a vyberte nejvhodnější metodu pro tuto surovinu.
Seznam doporučené literatury
1. McHUGH, Dennis. A guide to the saeweed industry. University of New South Wales, Australian Defence Force Academy, Canberra, Australia, 2003. ISBN: 92-5-104958-0.
2. DAWCZYNSKI, CH., SCHUBERT, R., JAHREIS, G. Amino acids, fatty acids, and dietary fibre in edible seaweed products. Food Chemistry 2007. 103, 891-899.
3.ORTIZ, J., ROMERO, N., ROBERT, P., ARAYA, J., LOPEZ-HERNANDEZ, J., BOZZO, C., NAVARRETE, E., OSORIO, A., RIOS, A. Dietary fiber, amino acid, fatty acid and tocopherol contents of the edible seaweeds Ulva lactuca and Durvillaea antarctica. Food Chemistry 2006. 99, 98-104.
4.VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 1. 1 vyd. Praha: OSSIS, 1999. ISBN:
80-902391-3-7.
Seznam doporučené literatury
1. McHUGH, Dennis. A guide to the saeweed industry. University of New South Wales, Australian Defence Force Academy, Canberra, Australia, 2003. ISBN: 92-5-104958-0.
2. DAWCZYNSKI, CH., SCHUBERT, R., JAHREIS, G. Amino acids, fatty acids, and dietary fibre in edible seaweed products. Food Chemistry 2007. 103, 891-899.
3.ORTIZ, J., ROMERO, N., ROBERT, P., ARAYA, J., LOPEZ-HERNANDEZ, J., BOZZO, C., NAVARRETE, E., OSORIO, A., RIOS, A. Dietary fiber, amino acid, fatty acid and tocopherol contents of the edible seaweeds Ulva lactuca and Durvillaea antarctica. Food Chemistry 2006. 99, 98-104.
4.VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 1. 1 vyd. Praha: OSSIS, 1999. ISBN:
80-902391-3-7.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Kopec: Význam vlákniny ve vztahu k toxickým látkám?
doc. Golián: Ekonomické aspekty vlákniny z řas?
Studentka odpovídala velmi pohotově, vystoupení bylo přesvědčivé a jisté.