Cílem diplomové práce bylo zjistit účinky organických kyselin samostatně nebo v kombinaci s lysozymem na mikroflóru povrchu chlazené drůbeže. Byl testován vliv 2% kyseliny mléčné se sorbanem draselným v různých koncentracích (0,2%, 0,5%) dvěma metodami - ponorem a postřikem drůbeže. Byly sledovány celkové počty aerobních mezofilních mikroorganismů, psychrotrofní mikroorganismy, koliformní (na dvou typech půd), stafylokoky a kvasinky.
Zákrok se ukázal být účinný při metodě ponorem, kdy došlo k velkému úbytku mikroorga-nismů. Metoda postřiku se v důsledku menších úbytků nezdá být vhodná, což mohlo být způsobeno nedokonalým postřikem. Významný antimikrobiální účinek lysozymu na sledo-vanou přirozenou mikroflóru nebyl prokázán
Anotace v angličtině
The subject of this thesis was state the effect of organic acids in combination with lysozyme on the surface microflora of chilled poultry. The test was focused on the influence of 2% lactic acid with potassium sorbate in variety of concentration (0,2%, 0,5%) of two methods - dipping and spraying of poultry. Monitored were total viable counts of aerobic mesophi-les, psychrotrophic mikroorganisms, coliform bacteria (on two types plate), staphylococcus and moulds.
The step was shown as effective at dipping application, when were a big reduced of micro-organisms. The metod of sprying was ineffective probably inperfect spraying. The signifi-cant antimicrobial effect of lysozyme on microflora was not state
Klíčová slova
dekontaminace, kyselina mléčná, sorban draselný, lysozym, drůbež
Cílem diplomové práce bylo zjistit účinky organických kyselin samostatně nebo v kombinaci s lysozymem na mikroflóru povrchu chlazené drůbeže. Byl testován vliv 2% kyseliny mléčné se sorbanem draselným v různých koncentracích (0,2%, 0,5%) dvěma metodami - ponorem a postřikem drůbeže. Byly sledovány celkové počty aerobních mezofilních mikroorganismů, psychrotrofní mikroorganismy, koliformní (na dvou typech půd), stafylokoky a kvasinky.
Zákrok se ukázal být účinný při metodě ponorem, kdy došlo k velkému úbytku mikroorga-nismů. Metoda postřiku se v důsledku menších úbytků nezdá být vhodná, což mohlo být způsobeno nedokonalým postřikem. Významný antimikrobiální účinek lysozymu na sledo-vanou přirozenou mikroflóru nebyl prokázán
Anotace v angličtině
The subject of this thesis was state the effect of organic acids in combination with lysozyme on the surface microflora of chilled poultry. The test was focused on the influence of 2% lactic acid with potassium sorbate in variety of concentration (0,2%, 0,5%) of two methods - dipping and spraying of poultry. Monitored were total viable counts of aerobic mesophi-les, psychrotrophic mikroorganisms, coliform bacteria (on two types plate), staphylococcus and moulds.
The step was shown as effective at dipping application, when were a big reduced of micro-organisms. The metod of sprying was ineffective probably inperfect spraying. The signifi-cant antimicrobial effect of lysozyme on microflora was not state
Klíčová slova
dekontaminace, kyselina mléčná, sorban draselný, lysozym, drůbež
Charakterizovat metody dekontaminace potravin.
Zaměřit se na použití organických kyselin a lysozymu.
Zpracovat literární přehled složení mikroflóry drůbežího povrchu, legislativa.
Aplikace kyseliny mléčné v kombinaci se sorbanem draselným a lysozymem na povrch
nebalených chlazených kuřat.
Srovnání dvou metod a jejich účinnost na vybrané skupiny mikroorganismů.
Identifikace náhodně vybraných zástupců daných skupin.
Srovnání mikroflóry kuřat z výroby a obchodní sítě.
Zásady pro vypracování
Charakterizovat metody dekontaminace potravin.
Zaměřit se na použití organických kyselin a lysozymu.
Zpracovat literární přehled složení mikroflóry drůbežího povrchu, legislativa.
Aplikace kyseliny mléčné v kombinaci se sorbanem draselným a lysozymem na povrch
nebalených chlazených kuřat.
Srovnání dvou metod a jejich účinnost na vybrané skupiny mikroorganismů.
Identifikace náhodně vybraných zástupců daných skupin.
Srovnání mikroflóry kuřat z výroby a obchodní sítě.
Seznam doporučené literatury
ICMSF. Microorganisms in foods 6. Kluwer Academic Plenum Publishers, New York, 2005, 763 s.
Rio, del Elena, et al. Effect of various chemical decontamination treatments on natural microflora and sensory characteries of poultry. International Journal of Food Microbiology, 2007, 268 - 280 s.
Blacburn, Cleve de W. Food spoilage microorganisms. CRC Press, New York, 2006, 712 s.
Steinhauser, Ladislav a kol. Hygiena a technologie masa, Brno, Vydavatelství potravinářské literatury LAST, 1995, 664s.
Seznam doporučené literatury
ICMSF. Microorganisms in foods 6. Kluwer Academic Plenum Publishers, New York, 2005, 763 s.
Rio, del Elena, et al. Effect of various chemical decontamination treatments on natural microflora and sensory characteries of poultry. International Journal of Food Microbiology, 2007, 268 - 280 s.
Blacburn, Cleve de W. Food spoilage microorganisms. CRC Press, New York, 2006, 712 s.
Steinhauser, Ladislav a kol. Hygiena a technologie masa, Brno, Vydavatelství potravinářské literatury LAST, 1995, 664s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Ing. Hrabě J., Ph.D., - proč jste použila zrovna kyselinu mléčnou a sorban.
Bylo provedeno též senzorické hodnocení.
Studentka odpovídala méně pohotově, ale věcně správně.