Cílem této diplomové práce je popis rajčete, karotenoidů, metody HPLC (High Per-formance Liquid Chromatography) a vytvoření metodiky na stanovení {β}-karotenu v rajčatech s praktickou aplikací na reálný vzorek. Ke stanovení byla použita metoda HPLC s elektrochemickou detekcí. K izolaci {β}-karotenu byla použita dvojnásobná extrakce směsí rozpouštědel aceton:hexan (50:50). Po filtraci extraktu byl filtrát odpařen do sucha na vakuové odparce a odparek byl rozpuštěn v ethanolu a aplikován na kolonu. Vhodnou mobilní fází byla směs rozpouštědel methanol:acetonitril:H3PO4 (70:29,5:0,5). Měření pro-bíhala při parametrech detektoru E1 = 500 mV, E2 = 600 mV, G = 750 mV. Objem dávko-vací smyčky byl 20 {µ}l, průtok mobilní fáze kolonou
1,1 ml.min-1 a eluce probíhala izokraticky.
Anotace v angličtině
The aim of this diploma paper is to describe tomato, carotenoids, HPLC method and creating the suitable method for the determination of {β}-carotene in tomatoes, with practical aplication on tomato sample. For the determination the HPLC method with ECD (Electrochemical Detection) was used. For the isolation process a double extraction with the mixture of acetone:hexane (50:50) was used. After filtration of the extract, the filtrate was evaporated to dryness in a flask under vacuum. The residue was dissolved in ethanol and injected to the column. The mobile phase of methanol:acetonitrile:H3PO4 (70:29,5:0,5) was used. Chromatographic conditions were follows: E1 = 500mV, E2 = 600 mV, G = 750 mV. The injection volume was 20 {µ}l. The isocratic elution with the flow rate of 1,1 ml.min-1 was used.
Cílem této diplomové práce je popis rajčete, karotenoidů, metody HPLC (High Per-formance Liquid Chromatography) a vytvoření metodiky na stanovení {β}-karotenu v rajčatech s praktickou aplikací na reálný vzorek. Ke stanovení byla použita metoda HPLC s elektrochemickou detekcí. K izolaci {β}-karotenu byla použita dvojnásobná extrakce směsí rozpouštědel aceton:hexan (50:50). Po filtraci extraktu byl filtrát odpařen do sucha na vakuové odparce a odparek byl rozpuštěn v ethanolu a aplikován na kolonu. Vhodnou mobilní fází byla směs rozpouštědel methanol:acetonitril:H3PO4 (70:29,5:0,5). Měření pro-bíhala při parametrech detektoru E1 = 500 mV, E2 = 600 mV, G = 750 mV. Objem dávko-vací smyčky byl 20 {µ}l, průtok mobilní fáze kolonou
1,1 ml.min-1 a eluce probíhala izokraticky.
Anotace v angličtině
The aim of this diploma paper is to describe tomato, carotenoids, HPLC method and creating the suitable method for the determination of {β}-carotene in tomatoes, with practical aplication on tomato sample. For the determination the HPLC method with ECD (Electrochemical Detection) was used. For the isolation process a double extraction with the mixture of acetone:hexane (50:50) was used. After filtration of the extract, the filtrate was evaporated to dryness in a flask under vacuum. The residue was dissolved in ethanol and injected to the column. The mobile phase of methanol:acetonitrile:H3PO4 (70:29,5:0,5) was used. Chromatographic conditions were follows: E1 = 500mV, E2 = 600 mV, G = 750 mV. The injection volume was 20 {µ}l. The isocratic elution with the flow rate of 1,1 ml.min-1 was used.
Teoretické pojednání o karotenoidech.
Fyziologický popis rostliny rajčete.
Princip HPLC.
Experimentální část - izolace beta - karotenu z rajčat a jeho stanovení metodou HPLC
s elektrochemickou detekcí.
Závěr
Zásady pro vypracování
Teoretické pojednání o karotenoidech.
Fyziologický popis rostliny rajčete.
Princip HPLC.
Experimentální část - izolace beta - karotenu z rajčat a jeho stanovení metodou HPLC
s elektrochemickou detekcí.
Závěr
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3. OSSIS, Tábor, 1999
[2] WILSON, K. , WALKER, J. Principles and Techniques of Practical Biochemistry. Fifth edition. Cambridge University Press 2000. ISBN 0521 65 87 3X (paperback)
[3] TAUNGBODHITHAM, A. K. a kol. Evaluation of extraction method for the analysis of carotenoids in fruits and vegetables. Food Chemistry, Volume 63, Issue 4, December 1998, dostupné z internetu: ,
str. 577-584
[4] http://hplc.chem.shu.edu/HPLC/index.html
[5] Lin, C.H., Chen, B.H. Stability of carotenoids in tomato juice during storage. Food Chemistry, Volume 90, Issue 4, May 2005, dostupné z internetu:
, str. 837-846
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3. OSSIS, Tábor, 1999
[2] WILSON, K. , WALKER, J. Principles and Techniques of Practical Biochemistry. Fifth edition. Cambridge University Press 2000. ISBN 0521 65 87 3X (paperback)
[3] TAUNGBODHITHAM, A. K. a kol. Evaluation of extraction method for the analysis of carotenoids in fruits and vegetables. Food Chemistry, Volume 63, Issue 4, December 1998, dostupné z internetu: ,
str. 577-584
[4] http://hplc.chem.shu.edu/HPLC/index.html
[5] Lin, C.H., Chen, B.H. Stability of carotenoids in tomato juice during storage. Food Chemistry, Volume 90, Issue 4, May 2005, dostupné z internetu:
, str. 837-846
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Krejčí: Jak se lišil použitý postup izolace od postupů v literatuře?, Proč nebyla provedena i gradientní eluce?
Studentka reagovala na položené otázky komise pohotově a správně. Projevila velmi dobré znalosti dané problematiky.