Diplomová práce se zabývá změnami bílkovinného komplexu kravského mléka v prvních dnech po porodu. Zkoumaný soubor byl tvořen 5 náhodně vybranými dojnicemi holštýnského plemene na 2. a 3. laktaci se stejnou krmnou dávkou.
Pozornost byla věnována celkové sušině, dusíkatým látkám, aminokyselinovému složení a proteinovému profilu kravského mléka v prvních dnech laktace po porodu.
Anotace v angličtině
The Master thesis deals with the changes of proteinic complex of the bovine milk during the first days postpartum. The research was grouped with 5 randomly choosed dairy Holstein´s cows on the second and on the third lactation with the same feeding ration.
The attention was paid to the total solid, nitrogen substances, aminoacids composition and protein profile of the bovine milk during the first days postpartum.
Klíčová slova
dojnice, mléko, celková sušina, dusíkaté látky, aminokyseliny, proteinový profil.
Klíčová slova v angličtině
dairy cows, milk, total solid, nitrogen substances, aminoacids, protein profile.
Rozsah průvodní práce
83 s., 14 s. obr. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá změnami bílkovinného komplexu kravského mléka v prvních dnech po porodu. Zkoumaný soubor byl tvořen 5 náhodně vybranými dojnicemi holštýnského plemene na 2. a 3. laktaci se stejnou krmnou dávkou.
Pozornost byla věnována celkové sušině, dusíkatým látkám, aminokyselinovému složení a proteinovému profilu kravského mléka v prvních dnech laktace po porodu.
Anotace v angličtině
The Master thesis deals with the changes of proteinic complex of the bovine milk during the first days postpartum. The research was grouped with 5 randomly choosed dairy Holstein´s cows on the second and on the third lactation with the same feeding ration.
The attention was paid to the total solid, nitrogen substances, aminoacids composition and protein profile of the bovine milk during the first days postpartum.
Klíčová slova
dojnice, mléko, celková sušina, dusíkaté látky, aminokyseliny, proteinový profil.
Klíčová slova v angličtině
dairy cows, milk, total solid, nitrogen substances, aminoacids, protein profile.
Zásady pro vypracování
Zpracovat literární rešerši k danému problému.
V praktickém pokusu provést odběr mléka od dojnic, jeho chemickou analýzu na
obsah dusíkatých látek a aminokyselin.
Vhodnými matematicko-statistickými metodami vyhodnotit výsledky.
Dosažené výsledky diskutovat a porovnat s dosaženými výsledky ostatních autorů.
Na základě dosažených výsledků stanovit závěry a doporučení pro praxi.
Zásady pro vypracování
Zpracovat literární rešerši k danému problému.
V praktickém pokusu provést odběr mléka od dojnic, jeho chemickou analýzu na
obsah dusíkatých látek a aminokyselin.
Vhodnými matematicko-statistickými metodami vyhodnotit výsledky.
Dosažené výsledky diskutovat a porovnat s dosaženými výsledky ostatních autorů.
Na základě dosažených výsledků stanovit závěry a doporučení pro praxi.
Seznam doporučené literatury
GAJDŮŠEK, S.: Laktologie, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2003. 78 s.
KRÁČMAR, S., ZEMAN, L.: Změny základního složení kravského mleziva v průběhu prvních 72 hodin po porodu. Acta univ. agric. et silvic. Mendel. Brun., 2004, LII, 2, s. 129-136
HAUG, A., HOSTMARK, A. T., HARSTAD, O. M.: Bovine milk in human nutrition - a review. Lipids in Health and Disease, 2007. 6, 16 s.
TSIOULPAS, A., GRANDISON, A. S., LEWIS M. J.: Changes in physical properties of bovine milk from the colostrum period to early lactation. Journal of Dairy Science, 2007. 11, s. 5012-5017
Seznam doporučené literatury
GAJDŮŠEK, S.: Laktologie, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2003. 78 s.
KRÁČMAR, S., ZEMAN, L.: Změny základního složení kravského mleziva v průběhu prvních 72 hodin po porodu. Acta univ. agric. et silvic. Mendel. Brun., 2004, LII, 2, s. 129-136
HAUG, A., HOSTMARK, A. T., HARSTAD, O. M.: Bovine milk in human nutrition - a review. Lipids in Health and Disease, 2007. 6, 16 s.
TSIOULPAS, A., GRANDISON, A. S., LEWIS M. J.: Changes in physical properties of bovine milk from the colostrum period to early lactation. Journal of Dairy Science, 2007. 11, s. 5012-5017
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Buňka F.,Ph.D., - které sloučeniny (s negativním účinkem) vznikají v bachoru.
Na co mají vliv z hlediska krevního séra.
doc. Ing. Hrabě J., Ph.D., - která kriteria jsou stanoveny v normě pro mléko.
Studentka vystupovala při obhajobě sebejistě a na všechny otázky odpověděla správně.