Cílem práce bylo optimalizovat doporučené dávky potravin pro vybrané skupiny civilního obyvatelstva v krizových stavech. Výchozí jídelní lístky byly plánovány pro různé skupiny obyvatelstva na 10 dní. Předpokládaly se 2 formy fyzické zátěže (muži, ženy pracující
a nepracující) a dva možné stavy (přítomnost chladírenské techniky a absence chladírenské techniky).
Navrhované úpravy spočívaly ve výměně některých hlavních pokrmů, odstranění či snížení gramáže například masových pomazánek a paštik, dále pak zvýšení gramáže pečiva a při-dání ovoce, zeleniny a sladkostí. U plnění většiny nutričních faktorů se podařilo již zmíně-nými modifikacemi dosáhnout stanoveného rozmezí {±} 10 %, čímž byly také zoptimalizo-vány dávky potravin potřebné pro naplnění daných jídelních lístků.
Anotace v angličtině
The aim of thesis was to optimise the recommended foodstuffs rations for distinguished groups of civilian population in crisis. The original menus were planned for various groups of population for 10 days. There were assumed two cases of physical exercise (working men and women, not-working men and women) and two situations (with cooling equip-ment and without cooling equipment).
Suggested modifications were the exchange of some main dishes, decrease weight of some meat spreads and pates, increase weight of pastry and last addition of fruit, vegetables
and sweets. Via these modifications were complied interval {±} 10 % almost by all nutrients. Besides were optimised the foodstuffs rations which are necessary to complete suggested menus.
Klíčová slova
krizová situace, civilní obyvatelstvo, nutriční faktory v krátkém období, jídelní lístek, skladba potravin a pokrmů
Klíčová slova v angličtině
crisis, civilian population, nutrients in the short period, menu, foodstuffs
and dish structure
Rozsah průvodní práce
60 s., 44 obr. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem práce bylo optimalizovat doporučené dávky potravin pro vybrané skupiny civilního obyvatelstva v krizových stavech. Výchozí jídelní lístky byly plánovány pro různé skupiny obyvatelstva na 10 dní. Předpokládaly se 2 formy fyzické zátěže (muži, ženy pracující
a nepracující) a dva možné stavy (přítomnost chladírenské techniky a absence chladírenské techniky).
Navrhované úpravy spočívaly ve výměně některých hlavních pokrmů, odstranění či snížení gramáže například masových pomazánek a paštik, dále pak zvýšení gramáže pečiva a při-dání ovoce, zeleniny a sladkostí. U plnění většiny nutričních faktorů se podařilo již zmíně-nými modifikacemi dosáhnout stanoveného rozmezí {±} 10 %, čímž byly také zoptimalizo-vány dávky potravin potřebné pro naplnění daných jídelních lístků.
Anotace v angličtině
The aim of thesis was to optimise the recommended foodstuffs rations for distinguished groups of civilian population in crisis. The original menus were planned for various groups of population for 10 days. There were assumed two cases of physical exercise (working men and women, not-working men and women) and two situations (with cooling equip-ment and without cooling equipment).
Suggested modifications were the exchange of some main dishes, decrease weight of some meat spreads and pates, increase weight of pastry and last addition of fruit, vegetables
and sweets. Via these modifications were complied interval {±} 10 % almost by all nutrients. Besides were optimised the foodstuffs rations which are necessary to complete suggested menus.
Klíčová slova
krizová situace, civilní obyvatelstvo, nutriční faktory v krátkém období, jídelní lístek, skladba potravin a pokrmů
Klíčová slova v angličtině
crisis, civilian population, nutrients in the short period, menu, foodstuffs
and dish structure
Zásady pro vypracování
V práci budou popsány požadyvky na výživu obyvatelstva v krizových situacích s ohledem
na jejich fyzickou a psychickou zátěž.
V praktické části analyzujte skladbu potravin navržených pro zabezpečení výživy
civilního obyvatelstva v krizových stavech z roku 2003.
Na základě provedené analýzy budou navrženy modifikace příslušných jídelních
lístků včetně soupisu potravin, které zefektivní zabezpečení výživy civilního obyvatelstva.
Zásady pro vypracování
V práci budou popsány požadyvky na výživu obyvatelstva v krizových situacích s ohledem
na jejich fyzickou a psychickou zátěž.
V praktické části analyzujte skladbu potravin navržených pro zabezpečení výživy
civilního obyvatelstva v krizových stavech z roku 2003.
Na základě provedené analýzy budou navrženy modifikace příslušných jídelních
lístků včetně soupisu potravin, které zefektivní zabezpečení výživy civilního obyvatelstva.
Seznam doporučené literatury
1)Novák V., Buňka F., Hrabě J., Lukášková E. Návrh výživy a stravování pro
obyvatelstvo v krizových stavech. Vyškov: VVŠ PV, 2003. 111 s.,
2)VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. 1. vyd. Tábor: OSSIS, 1999. 352 s.,
3)Buňka F., Novák V., Kadidlová H. Ekonomika výživy a výživová politika I.vyd. UTB ve Zlíně, 2006. ISBN 80-7318-429-X.,
4)VELÍŠEK, J. Chemie potravin II. 1. vyd. Tábor: OSSIS, 1999. 328 s., ISBN 80-902391-4-5
Seznam doporučené literatury
1)Novák V., Buňka F., Hrabě J., Lukášková E. Návrh výživy a stravování pro
obyvatelstvo v krizových stavech. Vyškov: VVŠ PV, 2003. 111 s.,
2)VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. 1. vyd. Tábor: OSSIS, 1999. 352 s.,
3)Buňka F., Novák V., Kadidlová H. Ekonomika výživy a výživová politika I.vyd. UTB ve Zlíně, 2006. ISBN 80-7318-429-X.,
4)VELÍŠEK, J. Chemie potravin II. 1. vyd. Tábor: OSSIS, 1999. 328 s., ISBN 80-902391-4-5
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Valášek P., CSc., - jakým odborným názvem byste nahradila výraz polévka ze sáčku.
prof. Ing. Kopec K., DrSc., - jak dlouho člověk vydrží bez jídla a pití.
Vystoupení studentky při obhajobě bylo méně jisté a přesvědčivé, ale
na většinu otázek odpovídala správně.