Cílem práce bylo modifikovat dávky trvanlivých potravin pro civilní obyvatelstvo
v krizových stavech. Bylo využito potravin od tuzemských výrobců, přičemž byla
požadována minimální doba trvanlivosti 18-24 měsíců. Z výsledků nutričního hodnocení vyplývá, že se podařilo navržené dávky potravin pro vybrané skupiny obyvatelstva zoptimalizovat tak, že kryjí fyziologickou potřebu téměř všech nutrientů sledovaných v krátkém období.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to modify long shelf life foodstuff rations for civilian population in crisis. There were used foodstuff from inland producers with durability 18-24 months. Acording to the results of nutrition evaluation, the optimalization of proposed foodstuff rations for chosen groups of civilians was successful. Hence, these rations supply physiological requirements of almost all nutrients observed in short period.
Klíčová slova
Krizová situace, rozdělení a výživa civilního obyvatelstva, nutriční faktory v krátkém období, jídelní lístek, skladba potravin a pokrmů.
Klíčová slova v angličtině
Crisis, nutrition of civilian population, nutrient in short period, menu, food and dish com-position.
Rozsah průvodní práce
55 s., 9 s. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem práce bylo modifikovat dávky trvanlivých potravin pro civilní obyvatelstvo
v krizových stavech. Bylo využito potravin od tuzemských výrobců, přičemž byla
požadována minimální doba trvanlivosti 18-24 měsíců. Z výsledků nutričního hodnocení vyplývá, že se podařilo navržené dávky potravin pro vybrané skupiny obyvatelstva zoptimalizovat tak, že kryjí fyziologickou potřebu téměř všech nutrientů sledovaných v krátkém období.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to modify long shelf life foodstuff rations for civilian population in crisis. There were used foodstuff from inland producers with durability 18-24 months. Acording to the results of nutrition evaluation, the optimalization of proposed foodstuff rations for chosen groups of civilians was successful. Hence, these rations supply physiological requirements of almost all nutrients observed in short period.
Klíčová slova
Krizová situace, rozdělení a výživa civilního obyvatelstva, nutriční faktory v krátkém období, jídelní lístek, skladba potravin a pokrmů.
Klíčová slova v angličtině
Crisis, nutrition of civilian population, nutrient in short period, menu, food and dish com-position.
Zásady pro vypracování
V práci budou charakterizovány dávky potravin, různé druhy těchto dávek včetně
humanitárních dávek potravin, jejich stručný popis a použití v praxi.
V praktické části pak budou navrženy jídelní lístky včetně soupisu potravin pro
civilní obyvatelstvo v krizových stavech a provedeno jejich nutriční vyhodnocení.
Zásady pro vypracování
V práci budou charakterizovány dávky potravin, různé druhy těchto dávek včetně
humanitárních dávek potravin, jejich stručný popis a použití v praxi.
V praktické části pak budou navrženy jídelní lístky včetně soupisu potravin pro
civilní obyvatelstvo v krizových stavech a provedeno jejich nutriční vyhodnocení.
Seznam doporučené literatury
1. Novák V., Buňka F., Hrabě J., Lukášková E. Návrh výživy a stravování pro obyvatelstvo v krizových stavech. Vyškov: VVŠ PV, 2003.
2. Novák V., Buňka F. Základy ekonomiky výživy. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2005. ISBN 80-7318-262-9.
3. Subcommittee on Technical Specifications for a High-Energy Emergency Relief Ration, Committee on Military Nutrition Research. High-Energy, Nutrient-Dense Emergency Relief Food Product. ISBN 0-309-08315-X.
4. Velíšek J. Chemie potravin 1. Tábor: Nakladatelství OSSIS, 1999, ISBN 80-902391-3-7.
Seznam doporučené literatury
1. Novák V., Buňka F., Hrabě J., Lukášková E. Návrh výživy a stravování pro obyvatelstvo v krizových stavech. Vyškov: VVŠ PV, 2003.
2. Novák V., Buňka F. Základy ekonomiky výživy. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2005. ISBN 80-7318-262-9.
3. Subcommittee on Technical Specifications for a High-Energy Emergency Relief Ration, Committee on Military Nutrition Research. High-Energy, Nutrient-Dense Emergency Relief Food Product. ISBN 0-309-08315-X.
4. Velíšek J. Chemie potravin 1. Tábor: Nakladatelství OSSIS, 1999, ISBN 80-902391-3-7.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Kopec K., DrSc., - jak fungují tablety určené pro dezinfekci vody (dávkování, účinnost, trvanlivost).
Ing. Valášek P., CSc., - doporučila byste nějaké ho výrobce.
Studentka odpovídala méně pohotově, ale věcně správně.