Cílem diplomové práce je analyzovat možné antimikrobiální účinky vybraných rostlinných extraktů. Součástí práce je literární rešerše, která je zaměřena na charakteristiku použitých rostlin, mikroorganismů a dále pojednává o výzkumech založených na antioxidační aktivitě rostlinných výtažků.
Praktická část diplomové práce se zabývá antimikrobiálními účinky vybraných rostlinných extraktů o dané koncentraci (ve vodě a s lihem) na různé druhy mikroorganismů. Výsledky jsou statisticky zpracovány.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis is analysing of possible antimicrobial effects of chosen vegetable extracts. Part of the work is literature search, which is specialized on characteristic used plant, microorganisms and then deal about possible using of plants in foodstuff.
The practical part of the thesis deal with antimicrobial effects of chosen vegetable extracts
in concentration (in water and alkohol) on different kinds of microorganisms. The results are statistically processed.
Cílem diplomové práce je analyzovat možné antimikrobiální účinky vybraných rostlinných extraktů. Součástí práce je literární rešerše, která je zaměřena na charakteristiku použitých rostlin, mikroorganismů a dále pojednává o výzkumech založených na antioxidační aktivitě rostlinných výtažků.
Praktická část diplomové práce se zabývá antimikrobiálními účinky vybraných rostlinných extraktů o dané koncentraci (ve vodě a s lihem) na různé druhy mikroorganismů. Výsledky jsou statisticky zpracovány.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis is analysing of possible antimicrobial effects of chosen vegetable extracts. Part of the work is literature search, which is specialized on characteristic used plant, microorganisms and then deal about possible using of plants in foodstuff.
The practical part of the thesis deal with antimicrobial effects of chosen vegetable extracts
in concentration (in water and alkohol) on different kinds of microorganisms. The results are statistically processed.
Charakteristika vybraných druhů esencí.
Charakteristika testovaných kmenů mikroorganismů.
Rešerše prací na možné využití rostlinných extraktů v potravinářství.
Zjištění a stanovení antimikrobiální aktivity vybraných rostlinných extraktů.
Statistické zpracování.
Zásady pro vypracování
Charakteristika vybraných druhů esencí.
Charakteristika testovaných kmenů mikroorganismů.
Rešerše prací na možné využití rostlinných extraktů v potravinářství.
Zjištění a stanovení antimikrobiální aktivity vybraných rostlinných extraktů.
Statistické zpracování.
Seznam doporučené literatury
KORBELÁŘ, J., ENDRIS, Z. Naše rostliny v lékařství. 7. vyd. Praha 1: Zdravotnické nakladatelství, 504 s. ISBN 08-010-90
ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, 3. vyd.
Praha 2: Academia, 2002. 363 s. ISBN 80-200-1024-6
European Bioinformatics Institute &61531;online&61533;. Dostupné z: http://www.ebi.ac.uk/2can/genomes/bacteria/Salmonella_typhimurium.html
Czech Journal of Food Science, Chemical reactions in Foods IV. Praha:Česká akademie zemědělských věd,Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2000
Seznam doporučené literatury
KORBELÁŘ, J., ENDRIS, Z. Naše rostliny v lékařství. 7. vyd. Praha 1: Zdravotnické nakladatelství, 504 s. ISBN 08-010-90
ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, 3. vyd.
Praha 2: Academia, 2002. 363 s. ISBN 80-200-1024-6
European Bioinformatics Institute &61531;online&61533;. Dostupné z: http://www.ebi.ac.uk/2can/genomes/bacteria/Salmonella_typhimurium.html
Czech Journal of Food Science, Chemical reactions in Foods IV. Praha:Česká akademie zemědělských věd,Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2000
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. ing. Hrabě J.,Ph.D., - co je to esence a jak ji získáte?
ing. Buňka F., Ph.D., - jaký emulgátor jste použila při výrobě emulzí?
Studentka porozumněla tématu, na otázky odpovídala správně a pohotově.