Pro lidské zdraví jsou velmi důležité vitaminy. Jedním z nich je i riboflavin. Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení vitaminu B2 v mléce a mléčných výrobcích. Teoretická část pojednává o vitaminu B2 a o jeho vlastnostech. V praktické části byl vitamin B2 stanovován v syrovém kravském, kozím a ovčím mléce, v pasterovaném a znovu pasterovaném mléce, v mléce obnoveném a v syrovátce. Dále byl stanovován v sýrech a to v tvrdém sýru Eidam, tvarohu, Hermelínu, Nivě, Jadelu a v taveném sýru. Pro stanovení byla použita chromatografická metoda HPLC s UV detekcí.
Anotace v angličtině
The vitamins are very important for human healt. One of them it is riboflavin. This thesis is focused on determination of riboflavin in milk and milk products. The teoretical part is about vitamin B2 and about it’s properties. In the practical part riboflavin was measured in a raw milk, raw cheep milk, raw goat milk, pasteurizated milk and in heat treatment milk. In renovated milk and in renovated whey. Then the riboflavin was determined in hard cheese Eidam, curd, Hermelín, Niva, Jadel and in processed cheese. High Performance Liquid Chromatography (HPLC) method with UV-detector was used.
Klíčová slova
HPLC, riboflavin, vitamin B2, mléko, sýr
Klíčová slova v angličtině
HPLC, riboflavin, vitamin B2, milk, cheese
Rozsah průvodní práce
104 s., 7 s. příloh.
Jazyk
CZ
Anotace
Pro lidské zdraví jsou velmi důležité vitaminy. Jedním z nich je i riboflavin. Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení vitaminu B2 v mléce a mléčných výrobcích. Teoretická část pojednává o vitaminu B2 a o jeho vlastnostech. V praktické části byl vitamin B2 stanovován v syrovém kravském, kozím a ovčím mléce, v pasterovaném a znovu pasterovaném mléce, v mléce obnoveném a v syrovátce. Dále byl stanovován v sýrech a to v tvrdém sýru Eidam, tvarohu, Hermelínu, Nivě, Jadelu a v taveném sýru. Pro stanovení byla použita chromatografická metoda HPLC s UV detekcí.
Anotace v angličtině
The vitamins are very important for human healt. One of them it is riboflavin. This thesis is focused on determination of riboflavin in milk and milk products. The teoretical part is about vitamin B2 and about it’s properties. In the practical part riboflavin was measured in a raw milk, raw cheep milk, raw goat milk, pasteurizated milk and in heat treatment milk. In renovated milk and in renovated whey. Then the riboflavin was determined in hard cheese Eidam, curd, Hermelín, Niva, Jadel and in processed cheese. High Performance Liquid Chromatography (HPLC) method with UV-detector was used.
Klíčová slova
HPLC, riboflavin, vitamin B2, mléko, sýr
Klíčová slova v angličtině
HPLC, riboflavin, vitamin B2, milk, cheese
Zásady pro vypracování
Zpracovat teorii vitaminu B2.
Teoreticky pojednat o metodice HPLC.
Experimentální část: vlastní stanovení vitaminu B2 ve vzorcích metodou HPLC/UV.
Závěr.
Zásady pro vypracování
Zpracovat teorii vitaminu B2.
Teoreticky pojednat o metodice HPLC.
Experimentální část: vlastní stanovení vitaminu B2 ve vzorcích metodou HPLC/UV.
Závěr.
Seznam doporučené literatury
1) Velíšek, J. Chemie potravin 2. Ossis Tábor, 1999.328 s.ISBN 80-902391-4-5
2) Davídek, J.; Janíček, G.; Pokorný, J. Chemie potravin. SNTL PRAHA, 1983.632 s
3) Šícho,V.; Vodrážka, Z.; Králová, B. Potravinářská biochemie. SNTL PRAHA,1981.
360 s.
4) Picciano, M. F. Water-Soluble Vitamins in Human Milk, Department of Nutrition, College of Health and Human Development, Pennsylvania , 2007
5) Regina Prado Zanes Furlani, Helena Teixeira Godoy. Vitamins B1 and B2 contents in cultivated mushrooms, Food Chemistry and Applied Nutrition Centre, Institute of Food Technology, Campinas, 2007
Seznam doporučené literatury
1) Velíšek, J. Chemie potravin 2. Ossis Tábor, 1999.328 s.ISBN 80-902391-4-5
2) Davídek, J.; Janíček, G.; Pokorný, J. Chemie potravin. SNTL PRAHA, 1983.632 s
3) Šícho,V.; Vodrážka, Z.; Králová, B. Potravinářská biochemie. SNTL PRAHA,1981.
360 s.
4) Picciano, M. F. Water-Soluble Vitamins in Human Milk, Department of Nutrition, College of Health and Human Development, Pennsylvania , 2007
5) Regina Prado Zanes Furlani, Helena Teixeira Godoy. Vitamins B1 and B2 contents in cultivated mushrooms, Food Chemistry and Applied Nutrition Centre, Institute of Food Technology, Campinas, 2007
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Kráčmar S.,Dr.Sc. - při jaké teplotě jste homogenizovala vzorky mléka.
ing. Buňka F.,Ph.D. - přoč byl použit azid sodný při přípravě vzorků mléka?
studentka reagovala pohotově, avšak s menšími nepřesnostmi.