Diplomová práce je věnována rostlině Tecome lapacho. Čajový odvar připravený
z této rostliny svými bioaktivními látkami příznivě působí na lidský organismus. Kromě toho vědecké výzkumy ukazují, že lapacho vykazuje antibakteriální, antivirové, antimykotické a antiparazitické účinky. Cílem práce bylo vyrobit
a testovat extrakt rostliny Tecome lapacho na jeho potenciální antibakteriální
a antimykotické účinky. Antibakteriální účinek extraktu byl ověřován na tyto kmeny bakterií: Bacillus cereus, Escherichia coli, Shigella flexneri a Staphylococcus aureus. Antimykotický účinek extraktu byl testován
na kvasince Candida albicans.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the plant called Tecome lapacho. Tea prepared from this plant has a positive influence on human organism, because of its bioactive substances. The scientific researches reflect lapacho’s antibacterial,antivirus, antimycotic and antiparatrophic effects. This work’s ambition was to produce
an extract of Tecome lapacho plant and to test it for potential antibacterial and antimycotic effects. Ectract’s antibacterial influences were tested for these straines of bacterias: Bacillus cereus, Escherichia coli, Shigella flexneri and Staphylococcus aureus. An antimycotic effect of this extract was tested for an yeast of Candida albicans.
Diplomová práce je věnována rostlině Tecome lapacho. Čajový odvar připravený
z této rostliny svými bioaktivními látkami příznivě působí na lidský organismus. Kromě toho vědecké výzkumy ukazují, že lapacho vykazuje antibakteriální, antivirové, antimykotické a antiparazitické účinky. Cílem práce bylo vyrobit
a testovat extrakt rostliny Tecome lapacho na jeho potenciální antibakteriální
a antimykotické účinky. Antibakteriální účinek extraktu byl ověřován na tyto kmeny bakterií: Bacillus cereus, Escherichia coli, Shigella flexneri a Staphylococcus aureus. Antimykotický účinek extraktu byl testován
na kvasince Candida albicans.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the plant called Tecome lapacho. Tea prepared from this plant has a positive influence on human organism, because of its bioactive substances. The scientific researches reflect lapacho’s antibacterial,antivirus, antimycotic and antiparatrophic effects. This work’s ambition was to produce
an extract of Tecome lapacho plant and to test it for potential antibacterial and antimycotic effects. Ectract’s antibacterial influences were tested for these straines of bacterias: Bacillus cereus, Escherichia coli, Shigella flexneri and Staphylococcus aureus. An antimycotic effect of this extract was tested for an yeast of Candida albicans.
Fyziologický popis rostliny Tecome lapacho.
Biologicky aktivní látky.
Experimentální část - příprava extraktů Tecome lapacho.
Vliv účinků rostliny Tecome lapacho na vybrané organismy.
Zásady pro vypracování
Fyziologický popis rostliny Tecome lapacho.
Biologicky aktivní látky.
Experimentální část - příprava extraktů Tecome lapacho.
Vliv účinků rostliny Tecome lapacho na vybrané organismy.
Seznam doporučené literatury
LUBECK, W. Léčíme se čajem lapacho. Praha: Nakladatelství Ivo Železný, 2002. 99 s.
ISBN 80-237-3655-8.
JULÁK, J. Úvod do lékařské bakteriologie. Praha: Karolinum, 2006. 404 s. ISBN 80-246-1270-4.
ČECHOVÁ, L. Základy obecné mikrobiologie. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. 142 s. ISBN 80-7318-487-7.
MALÍŘ, F; OSTRÝ, V. Vláknité mikromycety (plísně), mykotoxiny a zdraví člověka. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2003. 349 s. ISBN 80-7013-395-3.
Seznam doporučené literatury
LUBECK, W. Léčíme se čajem lapacho. Praha: Nakladatelství Ivo Železný, 2002. 99 s.
ISBN 80-237-3655-8.
JULÁK, J. Úvod do lékařské bakteriologie. Praha: Karolinum, 2006. 404 s. ISBN 80-246-1270-4.
ČECHOVÁ, L. Základy obecné mikrobiologie. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. 142 s. ISBN 80-7318-487-7.
MALÍŘ, F; OSTRÝ, V. Vláknité mikromycety (plísně), mykotoxiny a zdraví člověka. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2003. 349 s. ISBN 80-7013-395-3.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. ing. Kráčmar S., Dr.Sc., - kde jste získala vzorky lapacha ke své
diplomové práci?
prof. ing. Kopec K., Dr.Sc., - jaké jiné potravinové zdroje mají odbobné
účinky jako lapacho?
Studentka reagovala na doplňující otázky pohotově a správně.